Google a creat un site prin care se pot şterge informaţiile sensibile

Cetăţenii europeni care vor ca Google să şteargă din rezultatele căutărilor online linkuri către pagini care conţin informaţii sensibile pot să facă asta, de acum încolo, cu ajutorul unui site creat special.

RomaniaTV.net
30 mai 2014, 08:29
Google a creat un site prin care se pot şterge informaţiile sensibile

Orice rezident din Europa poate acum să transmită adrese web pe care le vrea eliminate din căutările online după numele său, printr-un site creat speciale de Google. Persoanele trebuie să-şi prezinte numele, adresele de email, o poză pentru identificare. Mai mult, aceştia trebuie să explice în ce mod pagina web respectivă are legătură cu ei şi de ce este „irelevantă, depăşită sau inadecvată”.

Linkurile vor fi eliminate doar pentru rezultatele căutărilor iniţiate din UE.

Această iniţiativă vine după ce Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a emis o decizie privind datele cu caracter personal.

Un spaniol a cerut Autorităţii de supraveghere din Spania să oblige Google să nu mai indexeze referirile la persoana sa – acesta fusese executat silit de către stat, în urmă cu 12 ani, pentru nişte datorii la asigurările sociale, lucru care a apărut în presă, în cotidianul La Vanguardia. Speţa a ajuns până la CJUE (cauza Gonzalez vs. Google – decizia CJUE pe larg, aici). 

Curtea de la Luxemburg a stabilit că indexarea rezultatelor căutărilor pe Google este o operaţiune de prelucrare a datelor cu caracter personal, ce este supusă legislaţiei europene şi, implicit, celei naţionale din fiecare ţară membră a UE. Totodată, instanţa a decis că nu poate obliga La Vanguardia să şteargă articolele în cauză, pentru că publicaţia şi-a făcut treaba în mod onest.

Potrivit deciziei CJUE, operatorii site-urilor de căutare trebuie să scoată de la indexare acele date care fac referire la o persoană, dacă cererea iniţiată de persoana respectivă este întemeiată, chiar dacă link-urile la care face referire motorul de căutare nu conţin informaţii eronate. Informaţia nu trebuie să cauzeze neapărat un prejudiciu persoanei care cere eliminarea datelor de la indexare, ci trebuie avute în vedere drepturile fundamentale ale individului.

Care sunt datele cu caracter personal

Datele cu caracter personal nu înseamnă numai codul numeric personal sau adresa de locuinţă. Definiţia din legea 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date este cu mult mai cuprinzătoare. Practic, datele cu caracter personal reprezintă cam orice informaţie despre o persoană prin care aceasta poate fi identificată sau identificabilă, direct sau indirect.

„date cu caracter personal – orice informaţii referitoare la o persoană fizică identificată sau identificabilă; o persoană identificabilă este acea persoană care poate fi identificată, direct sau indirect, în mod particular prin referire la un număr de identificare ori la unul sau la mai mulţi factori specifici identităţii sale fizice, fiziologice, psihice, economice, culturale sau sociale”.