Google, acuzat că a colectat ilegal datele unor utilizatori minori ai platformei YouTube

Douăzeci şi trei de grupuri care militează pentru drepturile copilului şi ale consumatorului acuză gigantul american Google de colectarea ilegală a datelor unor utilizatori minori ai platformei Youtube, informează site-ul cotidianului The Guardian, citat de Mediafax.

RomaniaTV.net
10 apr. 2018, 06:32
Google, acuzat că a colectat ilegal datele unor utilizatori minori ai platformei YouTube

Grupurile, printre care se numără şi Campaign for a Commercial-Free Childhood (Campanie pentru o Copilărie fără Reclame-CCFC), Centrul pentru Democraţie Digitală şi alte 21 de grupurui, acuză compania Google că, deşi susţine că platforma Youtube este dedicată doar utilizatorilor care au vârsta de peste 13 ani, permite copiilor să o utilizeze.

Grupurile au mai acuzat gigantul american că ar colecta datele utilizatorilor cu vârsta de sub 13 ani, precum locaţia acestora şi numerele de telefon. În acest context, coaliţia de grupuri a cerut Comisiei Federale pentru Comerţ a Statelor Unite să ancheteze şi să sancţioneze compania Google.

„De mai mulţi ani, Google şi-a neglijat responsabilitatea faţă de copii şi familii prin susţinerea că Youtube – o platformă populară pentru desene animate, cântece de leagăn şi reclame la jucării – nu este dedicată copiilor sub 13 ani”, a declarat Josh Golin, directorul executiv al CCFC.

„Google are un profit imens prin distribuirea reclamelor copiilor şi trebuie să se conformeze legii. Este momentul ca Google să fie tras la răspundere de Comisia Federală pentru Comerţ pentru colectarea ilegală a datelor”, a adăugat acesta.

Grupurile susţin că YouTube, care este o platformă populară pentru copiii din Statele Unite, este folosită de aproape 80% din minorii cu vârste între 6 şi 12 ani.

Google a lansat în 2015 o aplicaţie de YouTube dedicată special copiilor.

„Încă nu am primit plângerea, dar protejarea copiilor şi familiilor a fost mereu o prioritate pentru noi. Vom citi plângerea şi vom analiza dacă există lucruri pe care putem să le îmbunătăţim. Pentru YouTube nu este o platformă pentru copii, am investit semnificativ în crearea aplicaţiei YouTube Kids, care oferă o alternativă dezvoltată specific pentru copii”, a declarat un purtător de cuvânt al platformei.