Google sprijină site-urile care publică teorii conspiraţioniste despre COVID-19. Gigantul ajută proprietarii să-şi crească veniturile

Google plasează reclame pe site-urile web care publică teorii conspiraţioniste despre COVID-19, ajutându-i pe proprietari să genereze venituri și să își continue operațiunile. În multe dintre cazuri, Google a difuzat anunțuri cu un site conspiraţionist pe care deja l-a interzis.

RomaniaTV.net
02 iun. 2020, 11:15
Google sprijină site-urile care publică teorii conspiraţioniste despre COVID-19. Gigantul ajută proprietarii să-şi crească veniturile

De la începerea pandemiei, mai multe instituţii ale statului s-au plând că se distribuie ştiri false, astfel că Google a întreprins acțiuni agresive pentru eliminarea teoriilor conspiraţioniste despre coronavirus din serviciul său de știri și de pe YouTube, pentru a diminua dezinformarea. 

Însă în ultimul timp, se pare că gigantul Google ajută aceste site-uri, plasând reclame pe site-urile conspiraţioniste, aducându-le implicit un câştig mai mare. 

Citeşte şi: Papa Francisc elimină NEPOTISMUL din biserica catolică. Legea anticorupţie a fost adoptată după patru ani

Un anunț pentru Veeam, un serviciu independent de backup Microsoft 365, a apărut pe un site web în care apare un articol care include afirmații false conform cărora eforturile caritabile ale fondatorului Microsoft Corp Gates pentru vaccinuri fac parte dintr-un complot de dominare mondială.

O reclamă Microsoft Teams a difuzat un articol în limba franceză care presupunea că Bill Gates a încercat să mituiască parlamentarii nigerieni să voteze pro vaccinul Covid-19. 

Un grup de cercetare a revizuit recent 49 de site-uri cu afirmații false despre coronavirus, inclusiv poveștile despre Bill Gates și rețelele 5G. Google Alphabet Inc. a plasat reclame pe 84% dintre acestea, generând majoritatea veniturilor de 135.000 dolari pe care site-urile le-au câștigat în fiecare lună, conform estimării Indexului Dezinformării Globale.

Citeşte şi: O fotografie nud cu Jennifer Aniston, scoasă la licitaţie pentru a ajuta persoanele infectate cu coronavirus FOTO

Christa Muldoon, purtătorul de cuvânt al Google, a declarat că niciuna dintre paginile web marcate de Indexul Dezinformării Globale nu a încălcat politicile sale. „Ne-am angajat profund să creștem conținutul de calitate pe Google și includem protejarea utilizatorilor noștri de dezinformarea medicală. De fiecare dată când găsim editori care încalcă politicile noastre, luăm măsuri imediate”, a spus ea.

Sistemele Google au plasat recent reclame pentru eBay Inc., Oracle Corp. și HBO pe site-uri web precum activistpost.com, thegatewaypundit.com și thewashingtonstandard.com, toate publicând în mod obișnuit teorii ale conspirației, în conformitate cu indicele Global Disinformation.

„Aceasta este o problemă uriașă pe care Google trebuie să o rezolve acum”, a spus Craig Fagan, director de programe la Global Disinformation Index. „Creează un stimulent financiar pentru aceste site-uri web să continue promovarea teoriilor conspirației. Mergi pe aceste site-uri și există reclame galore, pop-up-uri peste tot. Anunțurile sunt acolo pentru a obține clicuri, pentru a genera bani cu fiecare cititor”.