Alina Gorghiu: Adâncirea crizei politice din Moldova nu poate avea alt efect decât îndepărtarea de Europa

Copreședintele PNL Alina Gorghiu afirmă că aprofundarea crizei politice în Republica Moldova ar putea avea ca efect îndepărtarea acestei țări de Europa.  

14 ian. 2016, 15:12
Alina Gorghiu: Adâncirea crizei politice din Moldova nu poate avea alt efect decât îndepărtarea de Europa

„Republica Moldova se află, din nou, într-o situație de criză politică. Sper ca politicienii proeuropeni și președintele Timofti să găsească, până la urmă, o soluție de evitare a alegerilor anticipate. Aprofundarea crizei politice și instabilitatea socială nu pot avea alt efect decât îndepărtarea Republicii Moldova de Europa”, a scris, joi, Gorghiu pe Facebook.

Citeşte şi: Societatea civilă din Republica Moldova, către Guvernul Cioloş: BASARABIA ARDE acum. ACŢIONAŢI!

Președintele Nicolae Timofti a respins miercuri candidatura lui Vlad Plahotniuc la funcția de premier, însă majoritatea parlamentară i-a solicitat în mod repetat să-l desemneze în calitate de candidat la această funcție.

Cu toate acestea, cei șapte deputați din Partidul Liberal Democrat (PLDM) care au format noua majoritate parlamentară alături de democrați, liberali și cei 14 parlamentari foști comuniști au anunțat joi că își vor retrage semnăturile dacă Partidul Democrat (PDM) nu va desemna un alt candidat la funcția de premier decât Vlad Plahotniuc.

Liderul democraților din Republica Moldova, Marian Lupu, a anunțat luni, după consultările avute cu președintele Nicolae Timofti, formarea unei majorități parlamentare din care fac parte 56 de deputați din cei 101 ai legislativului.

Termenul limită pentru învestirea unui nou guvern este 29 ianuarie, când se împlinesc trei luni de la demiterea cabinetului condus de liberal-democratul Valeriu Streleț, printr-o moțiune de cenzură inițiată de socialiști și comuniști și votată și de democrații ce făceau parte din coaliția guvernamentală proeuropeană. În cazul în care eșecul se repetă, șeful statului este obligat să decidă dizolvarea legislativului și să convoace alegeri anticipate.