Gorghiu, atac la Cazanciuc: Ar fi fost de râsu-plânsu să fii un ministru prost la PSD şi unul bun la UNPR

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu spune că nu ştie dacă ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, va trece la UNPR, aşa cum s-a vehiculat în ultimele zile, dar afirmă că ar fi o situaţie de "râsu-plânsu" ca un ministru considerat "prost" de PSD să fie "extraordinar de bun" la cealaltă formaţiune.  

13 iun. 2015, 16:32

Alina Gorghiu a fost întrebată, sâmbătă, la Constanţa, dacă trecerea lui Robert Cazanciuc ar facilita adoptarea proiectelor de modificare a Codului Penal, scrie Mediafax.

„Am văzut că în acest moment nu se confirmă trecerea ministrului Justiţiei la UNPR, dar ar fi fost chiar de râsu-plânsu să fii prost la PSD, conform spuselor şefilor de organizaţii de la PSD, să fii un ministru prost la PSD şi dintr-o dată să devii un ministru extraordinar de bun la UNPR.

Citeşte şi: Gorghiu, despre vizita lui Ponta în Azerbaidjan: Simte nevoia să compromită România şi imaginea ei externă

Nu ştiu ce se va întâmpla cu domnul Cazanciuc, dar mă aştept la acea mineriadă parlamentară în privinţa celor peste 20 de proiecte legislative care sunt pe ordinea de zi a Comisiei Juridice săptămâna viitoare şi în ciuda faptului că instituţiile care sunt în domeniu, vorbesc de Consiliul Superior al Magistraturii, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de celelalte asociaţii profesionale, în ciuda faptului că au solicitat un termen de trei săptămâni, dacă nu mă înşel, le-a fost refuzat acest termen şi au acordat un termen de doar o săptămână”, a spus Gorghiu.

Copreşedintele PNL se aşteaptă ca aceste proiecte de modificare a Codului Penal să fie pe ordinea de zi a plenului săptămâna viitoare.

„Mă aştept să fie săptămâna viitoare pe ordinea de zi a plenului pentru că nu degeaba doar au fost ţinuţi parlamentarii PSD şi din arcul guvernamental în scaune, citez din Victor Ponta, «ca oile în staul», şi scuzaţi-mi faptul că redau din Victor Ponta asemenea jigniri, cred că au fost ţinuţi cu promisiunea că vor beneficia de aceste modificări ale Codului Penal”, a menţionat Gorghiu.

Ea a susţinut că aceste proiecte nu fac decât să îi salveze pe unii parlamentari cu probleme penale, care sunt şi iniţiatorii demersurilor respective.

„Înseamnă nişte proiecte care să le salveze pielea de diverse cauze în care sunt implicaţi. Aţi remarcat şi dumneavoastră nu o dată, de foarte multe ori, faptul că iniţiatorii acelor modificări nu fac modificările de dragul de a îmbunătăţi legislaţia penală, ci sunt persoane care, din păcate, sunt afectate de diverse cauze de corupţie, de diverse cauze care implică conflict de interese şi e păcat să porneşti cu stângul într-o modificare legislativă şi să dai naştere la tot felul de suspiciuni.

Probabil că, dacă erau alte persoane, care nu erau în diverse cauze implicate, lucrurile erau altfel dezbătute şi discutate”, a explicat Alina Gorghiu.

Premierul Victor Ponta i-a spus ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, în contextul informaţiei că acesta s-ar putea înscrie în UNPR, că este mai eficient de când este coordonat de vicepremierul Gabriel Oprea, lider al UNPR, adăugând că, de fapt, ministrul a fost mereu în coordonarea lui Oprea.

Surse politice declarau anterior că ministrul Robert Cazanciuc s-ar putea înscrie în UNPR, formaţiune care să preia şi portofoliul Justiţiei, aceasta fiind o variantă discutată miercuri la nivel politic.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, declara, miercuri, întrebat despre înlocuirea sa din funcţie, că nu i s-a făcut niciun reproş în chestiuni concrete şi că el crede că şi-a îndeplinit mandatul, dar dacă lucrurile sunt „văzute obiectiv altfel”, este „gata să plece”.

Robert Cazanciuc spunea că nu i-a fost făcut niciun reproş pe chestiuni concrete şi că el crede că şi-a îndeplinit mandatul.

„Nu mi-a făcut nimeni un reproş în chestiuni concrete. Eu cred că mi-am îndeplit mandatul şi asta este o evaluare evident obiectivă, dar dacă lucrurile sunt văzute obiectiv altfel, sunt gata să plec”, adăuga ministrul Justiţiei.

Citeşte şi: Gorghiu: Nu m-ar mira ca Victor Ponta să remanieze guvernul

Premierul Victor Ponta declara, marţi, că i-a transmis o serie de reproşuri ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, arătând că acesta nu poate da ordine justiţiei, dar că trebuie să contribuie, alături de Parlament şi de CSM, la îmbunătăţirea sistemului judiciar şi evitarea unor erori şi abuzuri.

„I-am reproşat, dar nu o fac în public. Cred cu adevărat că ministrul nu trebuie să dea ordine justiţiei, dar trebuie să aibă un rol în a contribui, alături de Parlament şi CSM, la a îmbunătăţi un sistem – nu există un sistem perfect – şi la a evita pe viitor ca asemenea lucruri să se mai întâmple. ori aici cred că lucrurile sunt destul de clare: de ce trebuie să arestezi preventiv înainte să judece un judecător ? Nu vorbesc de criminali, violatori. Nu cred că doamna Rarinca era un pericol pentru societate”, spunea Ponta la Antena 3, întrebat dacă are ceva să îi reproşeze ministrului pentru cazul Rarinca.

Senatorul social-democrat Daniel Savu declara, luni seară, că în şedinta Comitetului Executiv al PSD a fost cerută premierului Victor Ponta înlocuirea din funcţie a ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, din cauza prestaţiei slabe a acestuia din ultima perioadă.

Potrivit lui Savu, Ponta ar fi spus că nu îl schimbă pe Cazanciuc la acest moment, ci peste o săptămână.

De asemenea, deputatul PSD Cătălin Rădulescu relata cum i-a cerut demisia lui Robert Cazanciuc în şedinţa Comitetului Executiv al partidului şi cum toţi colegii l-au aplaudat pentru această propunere.

Totodată, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicușor Constantinescu, susţinea că toate organizaţiile PSD din ţară au cerut schimbarea lui Robert Cazanciuc de la Ministerul Justiţiei şi este convins că acest lucru se va întâmpla în următoarele zile.