Grecia a ignorat acordul UE-Turcia. Autorităţile elene au acordat azil la 800 de refugiaţi de pe Insula Lesbos

Autoritățile elene au acordat azil unui număr de 800 de refugiați pe insula Lesbos, informează miercuri cotidianul elen Kathimerini, în pofida acordului încheiat între UE și Turcia care prevede returnarea aproape sistematică a migranților ilegali din insulele grecești către Turcia.

15 iun. 2016, 12:56
Grecia a ignorat acordul UE-Turcia. Autorităţile elene au acordat azil la 800 de refugiaţi de pe Insula Lesbos

Majoritatea celor cărora li s-a permis să rămână sunt fie bolnavi, fie minori, fie mame cu copii sau au rude care trăiesc în țări UE.

Nu este clar când au sosit solicitanții de azil sau când li s-a acordat azil. Înainte de acordul UE-Turcia, practic niciun migrant care trecea prin Grecia nu a încercat să rămână în această țară pentru că mulți dintre ei doreau să ajungă în țări mai bogate din UE, precum Germania și Suedia.

Citeşte şi Acordul UE-Turcia: 25 de funcţionari turci vor merge în insulele greceşti unde sosesc migranţii

În jur de 8.000 de persoane au solicitat azil în insulele grecești. Multe dintre ele se află în Lesbos, principala poartă de intrare în Europa pentru miile de migranți care au sosit din Turcia în mijlocul crizei migranților, potrivit Agerpres.

UE și Turcia au încheiat în luna martie un acord prin care Ankara s-a angajat să stăvilească fluxul migrator, iar UE i-a promis în schimb un ajutor financiar inițial de 3 miliarde de euro, liberalizarea regimului de vize și deblocarea procesului de aderare a Turciei la UE, precum și preluarea direct din Turcia a unui număr de migranți sirieni echivalent cu cel al migranților returnați din Grecia către teritoriul turc.