Grecia a stabilit miercuri liniile directoare ale unei strategii de gestionare a penuriei de apă, în timp ce nivelul din rezervoare a atins minime istorice, transmite dpa. În regiunea Attica din jurul capitalei, de exemplu, rezervele de apă au scăzut cu 50% faţă de 2022.
Mai multe zone din nordul Atenei, inclusiv Halandri, Psychiko și Philothei, s-au confruntat cu pene de curent încă de la începutul după-amiezii de miercuri, din cauza unor defecțiuni localizate. Rapoarte similare au apărut și din Nikaia și Korydallos, lângă Pireu.
Prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis a prezentat un ”plan național pentru apă’‘ care include o revizuire a modelului de gestionare a apei: „Apa este şi va rămâne un bun public„.
În acelaşi timp, şeful executivului a subliniat necesitatea modernizării radicale a sistemului de gestionare a apei, pentru a creşte eficienţa şi a atrage investiţii. Conform noii abordări, toate proiectele legate de apă vor fi coordonate de la centru. Cotidianul Katimerinii a numărat circa 1200 de astfel de proiecte active în toată Grecia.
Guvernul va acorda prioritate unor tehnologii cum ar fi desalinizarea apei de mare şi reciclarea – de exemplu, prin reutilizarea apelor tratate pentru toalete şi irigarea spaţiilor verzi.
Turiștii care vizitează insula Symi fără să se cazeze ar putea plăti o taxă de acces în valoare de 3 euro. Potrivit autorităților locale, măsura este propusă ca o soluție pentru a face față presiunii puse de vizitatorii de o zi asupra infrastructurii și serviciilor publice.
Dacă noua taxă va fi aprobată de guvernul de la Atena, insula Symi va deveni una dintre primele insule din Grecia care impune o astfel de taxă turiștilor care nu se cazează peste noapte, scrie presa locală.
În fiecare an, insula Symi atrage mii de turiști, datorită arhitecturii sale neoclasice, porturilor pitorești și apelor cristaline. Mulți fac excursii de o zi din insula Rodos, situată în apropiere.
Chiar dacă turiștii lasă bani frumoși la taverne și magazine, autoritățile spun că numărul ridicat pune o presiune considerabilă pe resursele limitate ale insulei.
Numele insulei provine de la zeița Symi, soția unui zeu al mării. De-a lungul istoriei, insula a fost locuită de bizantini, venețieni și otomani, fiecare lăsând urme vizibile în cultura și arhitectura locală. Printre cele mai importante atracții se numără Mănăstirea Panormitis, un important loc de pelerinaj dedicat Arhanghelului Mihail.