Grecia a scăpat de faliment, dar Spania se află acum în vizorul Bruxelles-ului

Grecia a fost salvata de la faliment, iar Atena va primi, în sfârsit ajutor financiar din partea Uniunii Europene si a Fondului Monetar international. În schimb, Madridul a fost criticat la Bruxelles pentru ca nu respecta prevederile acordului fiscal din zona euro, care prevede o tinta de deficit de doar 3%.

RomaniaTV.net
13 mart. 2012, 10:09
Grecia a scăpat de faliment, dar Spania se află acum în vizorul Bruxelles-ului

Miniştrii de Finanţe din zona Euro au decis că Atena va primi ajutor financiar din partea UE şi a FMI. Miniştrii au mai făcut însă un anunt: Spania trebuie să-şi micşoreze urgent ţinta de deficit bugetar!

Măsurile drastice de austeritate luate în Grecia şi reeşalonarea datoriei publice de către creditorii internaţionali, i-a convins pe miniştrii de finanţe din zona euro, să ajute statul elen pentru a nu intra în incapacitate de plată.

„În ansamblu, este o sumă fără precedent a unui ajutor finaciar oficial care va fi pus la dispoziţie pentru a asigura viitorul Greciei în zona euro”, a declarat Jea-Claude Juncker.

Decizia a fost primită cu bucurie de Executivul grec.

„Exemplul de succes a finanţării din partea sectorului privat reprezintă un prilej de bucurie nu numai pentru mine ca ministru de finanţe al Greciei, ci şi pentru eurogrup, pentru că este rezultatul unui efort comun”, a declarat Evanghelios Venizelos, ministrul de Finanţe al Greciei.

Dacă Guvernul de la Atena a primit o gură de oxigen, nu acelaşi lucru se poate spune despre executivul spaniol. Cu un deficit bugetar de peste 5%, Madridul a fost criticat la Bruxelles pentru caănu respectă prevederile acordului fiscal din zona euro, care prevede o ţintă de deficit de doar 3%. Madridul va trebui pâna în 2013 să corecteze prin austeritate volumul excesiv al cheltuielilor bugetare.