E oficial: Alegerile legislative anticipate din Grecia vor avea loc în aprilie

Alegerile legislative anticipate din Grecia vor avea loc în luna aprilie, a anunţat luni purtătorul de cuvânt al guvernului, Pantelis Kapsis, la o zi după adoptarea de către parlament a programului de austeritate cerut de Uniunea Europeană şi de Fondul Monetar Internaţional.

RomaniaTV.net
13 feb. 2012, 13:14
E oficial: Alegerile legislative anticipate din Grecia vor avea loc în aprilie

„Guvernul are o lună – o lună şi jumătate de muncă în faţa lui (…), vom termina în martie (munca legată de noul împrumut internaţional de 130 miliarde de euro şi de ştergerea unei părţi a datoriei- n.red.) şi alegerile se vor ţine în aprilie”, a afirmat Kapsis, potrivit unei declaraţii de presă citate de AFP.

Din punct de vedere tehnic, mandatul actualului guvern interimar de coaliţie, condus de Luca Papademos, poate dura până în octombrie 2013. De la preluarea mandatului, Papademos a precizat însă în mod repetat că acesta este de scurtă durată şi nu vizează decât negocierea acordurilor cruciale pentru salvarea Greciei.

„Poporul grec vrea să rămânem în zona euro, iar noi vom facem ceea ce trebuie pentru a rămâne în zona euro”, a subliniat purtătorul de cuvânt, estimând că reuniunea de miercuri a Eurogrupului „va fi dificilă”.

Zona euro a solicitat semnăturile liderilor partidelor din coaliţia de guvernare, care să le ateste voinţa de a realiza reformele cerute, iar aceste semnături „vor fi date până miercuri”, probabil „sub forma unei scrisori”, a adăugat Kapsis. „Guvernul consideră că votul de duminică exprimă hotărârea noastră de a avansa”, a subliniat el.

Parlamentul elen a aprobat duminică seara, cu 199 de voturi din 300, programul de austeritate ce va permite deblocarea împrumutului european de 130 miliarde de euro şi ştergerea unei părţi a datoriei Greciei. Partidul Laos, de extremă-dreapta, membru până vinerea trecută al coaliţiei, s-a desolidarizat de programul de austeritate înaintea votului din parlament, cei patru miniştri ai săi prezentându-şi demisia. Ei urmează să fie înlocuiţi în cursul săptămânii.