Grecia ar putea reintroduce restricţiile. Aproape 90% din populaţie vrea testarea pentru Covid a turiştilor străini

Aproape 90% dintre greci vor ca turiștii să fie testați pentru noul coronavirus, la intrarea în țara lor, potrivit unui sondaj realizat de institutul demoscopic ALCO, citat miercuri de EFE.

11 iun. 2020, 14:28
Grecia ar putea reintroduce restricţiile. Aproape 90% din populaţie vrea testarea pentru Covid a turiştilor străini

Sondajul a fost realizat cu aproape două săptămâni înainte ca Grecia să-şi deschidă frontierele pentru turişti. De luni, 15 iunie, Grecia va începe deschiderea progresivă a aeroporturilor, pe aeroporturile din Atena şi Salonic fiind aşteptate curse din circa 30 de ţări cu evoluţii similare ale epidemiei. Până acum Grecia a fost una dintre ţările care a înregistrat cei mai puţini morţi de COVID-19 din Europa, cu circa 180 de decese.

Teama unei extinderi a epidemiei a devenit însă palpabilă, scrie EFE. După o curbă epidemiologică descendentă, Grecia a raportat aproximativ o sută de cazuri în doar patru zile, dintre care 30 de contagieri în rândul persoanelor venite din străinătate.

Citeşte şi OECD: Al doilea val al pandemiei va arunca economia globală în prăpastie. Cel mai mare declin pe timp de pace

În eventualitatea unei reizbucniri a cazurilor, premierul conservator Kyriakos Mitsotakis nu elimină posibilitatea de a face un pas înapoi în privinţa ridicării parţiale sau temporare a măsurilor de relaxare.

Un episod care a tras semnalul de alarmă a fost o petrecere cu multe persoane, organizată recent la un bar din insula Mikonos, destinaţie predilectă a turiştilor din Marea Egee. Pentru a stabili un precedent, autorităţile au decretat închiderea barului timp de două luni şi au aplicat o amendă de 20.000 de euro. Totuşi, întrebaţi care este principala lor preocupare în viitorul apropiat, grecii, în proporție de 70% au fost de părere că guvernul ar trebui să ia măsuri de întărire a economiei.