Grecia: Au început negocierile cu Troika pentru un nou ajutor

Reprezentanţii UE şi FMI, creditorii instituţionali ai Greciei, au demarat vineri discuţiile cu ministrul grec de finanţe, Evangélos Vénizelos, cu privire la punerea în practică a celui de al doilea plan european de ajutor destinat Greciei, informează AFP.

RomaniaTV.net
20 ian. 2012, 12:12
Grecia: Au început negocierile cu Troika pentru un nou ajutor

Vineri dimineaţa la ora 7.00 GMT, Poul Thomsen, reprezentantul FMI, şi Matias Mors, reprezentantul zonei euro, au fost primiţi de Evangélos Vénizelos pentru a discuta despre progresele înregistrate în programul de asanare al economiei şi măsurile care urmează a fi adoptate, pentru a putea fi eliberate ajutoarele suplimentare în valoare de 130 miliarde de euro decise la sfârşitul lunii octombrie la Bruxelles.

Joi, purtătorul de cuvânt al guvernului de la Atena, Pantélis Kapsis, nu a exclus necesitatea de a adopta noi măsuri de austeritate pentru a redresa economia Greciei, care în 2011 a intrat şi mai mult în recesiune şi se confruntă de doi ani cu o criză a datoriilor.

Sosirea reprezentanţilor UE şi FMI coincide cu discuţiile cruciale care au loc la Atena între reprezentantul lobby-ului bancar internaţional Charles Dallara (IIF) şi guvernul grec cu privire la ştergerea unei părţi din datoria privată a Greciei, o condiţie prealabilă pentru punerea în practică a celui de al doilea plan de ajutor. Vineri după-amiază ministrul de finanţe Evangélos Vénizelos şi premierul Lucas Papademos urmează să se întâlnească din nou cu Charles Dallara în încercarea de a pune la punct un acord.

Mărul discordiei între IIF şi guvernul grec rămâne însă rata dobânzii pentru noile obligaţiuni. Potrivit cotidianului grec Kathimerini, IIF oferă o rată medie a dobânzii de 4,25% pentru noile obligaţiuni emise, ceea ce ar conduce la o pierdere de 68% pentru bănci, în loc de 50% cât se preconiza iniţial.