Grecia: FMI şi UE cer economii bugetare suplimentare de peste 2 miliarde de euro

Grecia trebuie să facă economii suplimentare, de uşor peste 2 miliarde de euro, respectiv 1% din PIB, potrivit estimărilor preliminare incluse într-un raport al Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi al Uniunii Europene privind reformele necesare statului elen.

RomaniaTV.net
27 ian. 2012, 14:26
Grecia: FMI şi UE cer economii bugetare suplimentare de peste 2 miliarde de euro

FMI şi UE vor ca autorităţile de la Atena să promoveze noile reduceri ale cheltuielilor şi o serie de măsuri de austeritate convenite de mai mult timp, înainte de aprobarea unui nou program de susţinere, de 130 de miliarde de euro, necesar evitării falimentului, se arată în document.

Atenţia este îndreptată pe negocierile dificile dintre Grecia şi creditorii privaţi pentru reducerea datoriilor cu 100 miliarde euro, de la 350 de miliarde euro în prezent, printr-un schimb de obligaţiuni.

Comisarul pentru Afaceri Economice şi Monetare, Olli Rehn, a declarat vineri că acordul „este foarte aproape” şi ar putea fi convenit cel mai devreme în acest weekend.

Cu sau fără acest acord, Grecia trebuie să convingă partenerii din zona euro că face eforturi suficiente pentru aplicarea reformelor.

În acest sens, autorităţile elene trebuie să facă, în 2012, reduceri suplimentare ale cheltuielilor, de 1% din PIB, respectiv uşor pentru 2 miliarde de euro, potrivit FMI şi UE.

„Grecia nu trebuie doar să promită, dar să şi facă. Nu au fost îndeplinite toate angajamentele. Aceasta este una dintre principalele probleme care afectează încrederea”, a declarat vineri, la Davos, ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble.

El a adăugat că niciun program de protecţie nu poate funcţia dacă nu sunt rezolvate problemele reale.

Partenerii Greciei din zona euro au devenit tot mai exasperaţi de derapajele fiscale repetate şi întârzierea reformelor şi vor să vadă progrese înainte de a acorda al doilea program de ajutor.

Deficitul bugetului general al Greciei a atins 17,14 miliarde de euro în primele nouă luni ale anului trecut, fiind deja peste ţinta anuală de 17,1 miliarde de euro, potrivit datelor publicate vineri de institutul elen de statistică, ELSTAT.

UE, FMI şi BCE au inclus în raportul confidenţial o listă de măsuri care trebuie aplicate de autorităţile de la Atena.

În primul rând trebuie aprobată o rectificare de buget, cu mai multe economii, pentru ca ţintele fiscale din acest an să fie atinse. Troica sugerează reduceri mari ale cheltuielilor în sectorul apărării şi cel al sănătăţii, ca şi la instituţiile de stat neperformate.

UE şi FMI insistă ca Grecia să adopte reforma pensiilor suplimentare, de mult amânată, să aplice un plan prin care la cinci angajaţi din sectorul public care pleacă din sistem să fie angajat doar unul, precum şi pentru liberalizarea accesului la profesii cum ar fi avocatura şi cea de farmacist.

De asemenea, Grecia trebuie să finalizeze evaluarea deficitului de capital al băncilor, să îmbunătăţească flexibilitatea salariilor şi să liberalizeze pieţele produselor şi serviciilor.

Lista de măsuri nu este finalizată şi ar putea fi modificată după discuţiile cu autorităţile din Grecia, se arată în document.

Inspectorii UE, FMI şi BCE se află la Atena pentru a discuta aceste probleme.