Grecia, în grevă generală 48 de ore

Greva are loc în timp ce Parlamentul se pregăteşte să voteze ultima serie de măsuri de austeritate, care include creşterea taxelor, tăierea salariilor şi concedieri

RomaniaTV.net
19 oct. 2011, 10:35
Grecia, în grevă generală 48 de ore

O grevă generală de 48 de ore a început miercuri dimineaţa în Grecia, serviciile de transport, inclusiv aerian, urmând să fie oprite în timpul protestelor, la care participă cea mai mare parte a serviciilor publice, companiile private şi magazinele, relatează BBC News Online.

Greva are loc în timp ce Parlamentul se pregăteşte să voteze ultima serie de măsuri de austeritate, care include creşterea taxelor, tăierea salariilor şi concedieri. Autorităţile fac eforturi să reducă un deficit guvernamental uriaş, în contextul temerii faţă de o intrare în incapacitate de plată a ţării şi producerii unei crize în zona euro. Uniunea Europeană (UE) şi Fondul Monetar Internaţiuonal (FMI), principalii creditori ai Greciei, au cerut măsuri de austeritate dure, în schimbul acordării unor împrumutruri.

Ritmul protestelor s-a amplificat în ultimele săptămâni, fiecare sector al economiei fiind afectat de greve. Gunoiul nu a mai fost colectat, iar sediile unor autorităţi, inclusiv ministere, au fost ocupate de angajaţi.

Apelul la organizarea grevei generale de miercuri şi joi a fost lansat de cele două confederaţii sindicale greceşti care reprezintă muncitorii din sectoarele public şi, respectiv, privat.

Departamentele Guvernului, companiile, birourile şi magazinele urmează să fie închise, proprietarii de mici afaceri şi de magazine alăturându-se pentru prima dată protestelor.

Controlorii de trafic aerian vor participa la grevă timp de 12 ore, în timp ce trenurile, autobuzele, taxiurile şi camioanele nu vor opera.