Grecia închide cele mai mari centre de migranţi

Atena a anunţat miercuri că urmează să închidă cele mai mari trei centre de migranţi situate pe insulele de la Marea Egee Lesbos, Samos şi Chios şi să le înlocuiască cu structuri închise care să le tripleze capacitatea de primire, dar care rămâne în continuare insuficientă, potrivit news.ro.

20 nov. 2019, 15:27
Grecia închide cele mai mari centre de migranţi

Cele trei tabere suprapopulate de pe Lesbos, Samos şi Chios – în care se află în prezent peste 27.000 de migranţi, în pofida unei capacităţi totale de 4.500 de locuri – urmează să fie închise la o dată care nu a fost precizată.

În vederea înlocuirii acestora, structuri închise, cu câte 5.000 de locuri fiecare, urmează să fie construite pe aceste trei insule situate în apropiere de Turcia, a precizat Stefanis, în total 15.000 de locuri.

În loc să fie autorizaţi să plece şi să vină  liber pe insule, solicitanţii de azil urmează să fie închişi în noi campusuri pe timpul identificării, studierii statutului şi deciderii mutării sau trimiterii lor înapoi în Turcia, a precizat el. Celelalte două tabere de la Kos şi Leros, în care condiţiile sunt mai puţin dramatice, urmează să fie renovate şi mărite, a anunţat el, potrivt ştiripesurse.ro.

Citeşte şi Grecia a votat noua lege privind azilul. Sunt condiţii şi mai aspre pentru migranţi

Guvernul grec al lui Kyriakos Mitsotakis a început să transfere sute de solicitanţide azil de pe insulele de la Marea Egee către continent, cu obiectivul de a muta 20.000 dintre aceştia până la sfârşitul lui 2019. Însă nemulţumirea creşte în rândul locuitorilor de pe continent. Iar sute de exilaţi continuă să sosească zilnic.

Ministerul Protecţiei Cetăţeanului a anunţat că 40.000 de persoane au sosit în Grecia în ultimele patru luni. Peste 1.350 de persoane au sosit pe cele cinci insule de la Marea Egee, potrivit stiripesurse.ro.

Premierul Kyriakos Mitsotakis a acuzat Uniunea Europeană (UE) de considerarea Greciei şi altor ţări de intrare în Europa drept ”parcări comode pentru refugiaţi şi migranţi”. UE ”ignoră problema” recrudescenţei sosirilor migranţilor în Grecia, a denunţat el într-un interviu acordat ziarului german Handelsblatt. ”Asta nu mai poate continua aşa”.

Peste 32.000 de persoane trăiesc în prezent în condiţii mizerabile în cele cinci „hot-spot”-uri pe Lesbos, Samos, Leros, Chios şi Kos – tabere în care se efectuează înregistrarea migranţilor -, cu o capacitate teoretică de doar 6.200 de locuri.