Grecia ar urma să fie introdusă pe lista ţărilor din scenariul roșu din cauza COVID. Soarta turiștilor români aflați în zonă

Grecia ar putea intra pe lista ţărilor din scenariul roșu din cauza numărului crescut de infectări COVID, o decizie oficială urmând a fi luată în ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență de astăzi.

29 iul. 2021, 16:24
Grecia ar urma să fie introdusă pe lista ţărilor din scenariul roșu din cauza COVID. Soarta turiștilor români aflați în zonă

Grecia ar urma să fie introdusă pe lista ţărilor din scenariu roșu din cauza numărului crescut de infectări COVID. O decizie oficială în acest sens va fi luată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, care va adopta astăzi hotărârea pentru modificarea și completarea listei țărilor/teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat. Pe lista roşie ar putea intra şi Irlanda.

Decizia ar putea fi luată după ce Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC) a anunţat că rata de infectare în Grecia a depăşit 3 cazuri COVID la mia de locuitori, prag de la care pentru România statele intră în zona roșie de risc epidemiologic. Mai exact, incidența cazurilor în Grecia a ajuns la 3,46.

„La acest moment încadrarea Greciei nu a fost schimbată, fiind valabilă lista publicată pe site-ul INSP. Imediat ce vom avea Hotărârea CNSU o vom transmite”, a transmis Grupul de comunicare strategică din România.

În prezent, Grecia este pe lista galbenă.

Turiștii români aflați în Grecia, care nu sunt vaccinați, vor fi nevoiți să intre în carantină. Excepţie fac copiii de până la 6 ani, care nu vor mai intra in carantină la sosirea în țară din țări aflate pe lista de risc epidemiologic, potrivit unei noi decizii luate marți de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Până acum limita de vârstă era de 3 ani.

Totodată, copiii între 6 și 16 ani nu vor intra în carantină dacă prezintă un test PCR cu rezultat negativ.

La data de 28 iulie, Grecia a înregistrat 2870 de cazuri noi, în contextul în care, în urmă cu o lună înregistrase 361 de cazuri.

Grecia: Risc crescut de izbucnire a unor incendii

Atenționare de călătorie emisă de Ministerul Afacerilor Externe

pentru românii care pleacă în concediu în Grecia. Cod roșu de caniculă pentru intervalul 27 iulie – 3 august 2021 și o avertizare de incendii.

Conform MAE, în Grecia, meteorologii au emis un Cod roșu de caniculă pentru intervalul 27 iulie – 3 august 2021. Vârful acestuia va fi atins în perioada 30 iulie – 3 august 2021.
Astfel, pe 27 iulie 2021 temperaturile vor fi deosebit de ridicate în vestul, centrul și nordul țării, cu temperaturi mai ridicate preconizate în părțile interioare ale Epirului și Tesaliei (până la 39-40 de grade Celsius) și în centrul Macedoniei (până la 38-39° C).

Temperaturile în insulele Ionicese vor situa între 35° și 36°C.

Miercuri, valul de căldură va afecta cea mai mare parte a teritoriului elen. Se vor înregistra temperaturi cuprinse în intervalul 40-41° C în vestul Greciei Centrale, Tesalia, Macedonia Centrală și în centrul regiunii Epir, în timp ce în insulele Ionice, cele estice ale Mării Egee și insulele Dodecaneze temperaturile vor urca până la 37° C în timpul zilei.

Pe 29 iulie temperaturile vor continua să crească în toată țara, ajungând la 41°- 42°C în vestul Greciei Centrale și în Tesalia și la 40-41° C în Macedonia Centrală și în Epirusul interior.

Temperaturile în zona insulelor Ionice se vor situa între 38° și 40° C, respectiv 37-38° C în estul M. Egee și insulele Dodecaneze.

În intervalul 30 iulie – 3 august 2021, temperaturile vor crește constant, valorile maxime estimate fiind de 43° C în unele zone continentale, putând atinge izolat chiar și pragul de 45° Celsius.

În Atena, temperaturile se vor situa în acest interval între 41° și 42° C, cu posibilitatea înregistrării temporare a unor valori mai ridicate.

În același timp, Secretariatul de Stat pentru Situații de Urgență din R. Elenă a emis o avertizare de incendii (nivel de alertă grad 4 din 5) pentru regiunile Attica, inclusiv capitala Atena), Grecia Centrală , Peloponez, zonele Corint și Argolida, regiunea Mării Egee de Nord – insulele Lesvos, Chios, Samos și Ikaria, precum și insula Creta.