Grecia, pregătită să naţionalizeze o parte din bănci

Unele din băncile elene ar putea fi naţionalizate, ca urmare a acordului privind reducerea datoriei Greciei, a declarat premierul elen George Papandreou, după summitul liderilor zonei euro de la Bruxelles, potrivit Agerpres. Potrivit oficialului grec, acordul prin care creditorii privaţi ai Atenei îşi vor asuma pierderi de 50% din obligaţiile pe care le deţin înseamnă că povara datoriei Greciei va fi sustenabilă.

RomaniaTV.net
27 oct. 2011, 06:18
Grecia, pregătită să naţionalizeze o parte din bănci

„Datoria este absolut sustenabilă acum. Să sperăm că se ivesc zorile unor zile mai bune, pentru Grecia şi pentru Europa. Grecia îşi poate gestiona datoria, odată şi pentru totdeauna”, a afirmat oficialul elen.
Din acordul de 130 miliarde de euro, Grecia va obţine 30 miliarde de euro direct de la alte guverne, ca garanţii pentru băncile care iau parte la reducerea voluntară de 100 miliarde de euro a datoriei pe care o deţin.
Papandreou estimează că acordul, care va fi implementat printr-un schimb de obligaţiuni, va fi realizat până la sfârşitul anului.
Acordul reduce datoria Greciei cu 50 de puncte procentuale din PIB, faţă de doar 12% conform precedentului acordat încheiat în iulie de liderii UE, a precizat premierul elen. Acesta a adăugat că, dacă Grecia va adopta suficient de repede reformele, va putea chiar reveni pe pieţe mai devreme de 2021, aşa cum estimează în prezent FMI.
Acordul prin care creditorii privaţi ai Atenei îşi vor asuma pierderi de 50% din obligaţiile pe care le deţin este aşteptat să ducă la pierderi semnificative pentru băncile elene şi fondurile de pensii de stat, care deţin obligaţiuni guvernamentale elene de până la aproximativ 100 miliarde de euro. Guvernul de la Atena va întregi capitalul fondurilor de pensii, dar băncile s-ar putea confrunta cu o naţionalizare temporară, a avertizat Papandreou.