Grecia primeşte un miliard de euro pentru proiecte de reforme

Miniştrii de Finanţe din zona euro au anunţat vineri la reuniunea Eurogrup de la Bucureşti acordarea unei tranşe de aproape un miliard de euro Greciei, ca parte a programului de monitorizare a reformelor după încheierea programului de asistenţă financiară, transmite Reuters.

05 apr. 2019, 11:46
Grecia primeşte un miliard de euro pentru proiecte de reforme

Atena poate accesa banii cu condiţia să-şi respecte angajamentele privind reformele, în special legea care extinde protecţia oferită debitorilor împotriva procedurilor de executare silită a reşedinţelor primare, care face parte dintr-un pachet mai amplu de măsuri destinate accelerării procesului de curăţare a bilanţului băncilor.

Tranşa de aproape un miliard de euro va majora rezerva financiară (buffer) şi va permite ţării să se împrumute la rate mai favorabile de pe pieţe, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Statul a împrumutat în primele trei luni 7,1 miliarde de lei de la băncile din România şi 3 miliarde de euro de pe extern

Este prima tranşă din pachetul de 4,8 miliarde de euro pe care creditorii din zona euro s-au angajat să-l acorde Greciei până în 2022, ca parte a unui program acordat după încheierea asistenţei financiare. În schimb, autorităţile de la Atena trebuie să continue reformele.

O parte din bani vin din profiturile generate de băncile centrale din zona euro de pe urma portofoliilor lor de obligaţiuni guvernamentale greceşti.