Grecia redeschide ţara, în ciuda cifelor alarmante. De luni se relaxează restricţiile, publicul va avea acces în majoritatea magazinelor

Grecia a anunţat miercuri că va redeschide majoritatea magazinelor sale şi va relaxa restricţiile legate de petrecerea timpului liber, în ciuda unui număr încă ridicat de contaminări şi decese legate de COVID-19.

31 mart. 2021, 23:49
Grecia redeschide ţara, în ciuda cifelor alarmante. De luni se relaxează restricţiile, publicul va avea acces în majoritatea magazinelor

Viceministrul protecţiei civile din Grecia, Nikos Hardalias, a declarat că toate magazinele cu amănuntul se vor redeschide luni, în afară de marile magazine şi centrele comerciale. Deplasările cu maşina vor fi din nou autorizate pe distanţe scurte în weekend, pentru familii sau grupuri de până la trei persoane, pentru exerciţii fizice sau activităţi în aer liber, a adăugat el în cursul unei conferinţe de presă, preluat de presa de la Atena.

Permiţând grecilor să „descomprime” în afara domiciliului în condiţiile în care vremea se îmbunătăţeşte, guvernul speră să obţină beneficii „la nivel sanitar, social şi economic”, potrivit demnitarului elen.

Grecia a înregistrat 76 de decese din cauza COVID-19 şi peste 3.600 de noi contaminări în ultimele 24 de ore. În total, ţara a înregistrat mai mult de 260.000 de cazuri de COVID-19 şi 8.093 de decese de la începutul pandemiei. Peste 700 de persoane sunt în prezent la terapie intensivă.

Citeşte şi Televiziune din Grecia, atacată cu bombe incendiare. Cinci proiectile au fost aruncate asupra postului

Susţinătoare fermă a paşaportului european pentru vaccinuri, Grecia speră să demareze sezonul turistic la jumătatea lunii mai şi să obţină venituri absolut necesare din acesta.

Circa 1,6 milioane de doze de vaccin au fost administrate până în prezent în ţară, unde peste 580.000 de persoane au primit deja a doua doză.

Citeşte şi Vacanţă în Grecia 2021. Ministrul grec al Turismului: „Vom putea primi turişti din România înainte de Paşte”. În ce condiţii pot călătorii românii

Grecia intenţionează să cheltuiască 11,6 miliarde de euro anul acesta pentru a amortiza impactul pandemiei asupra economiei sale, după ce a cheltuit deja 24 de miliarde de euro în 2020. Bugetul grec a fost elaborat pe o prognoză de creştere de 4,8%, iniţial prevăzută la 7,5%, dar revizuită în scădere din cauza lockdown-ului în curs, introdus în noiembrie.

În acelaşi timp, ministrul elen al turismului, Haris Theoharis, a vorbit de o deschidere sigură a industriei turismului grec şi a subliniat că „Grecia va găzdui turişti în siguranţă”, într-un interviu acordat duminică agenţiei de ştiri Atena-Macedonia (ANA).

În Grecia vom avea grijă de fiecare turist ca şi cum ar fi un membru al familiei noastre, dar am demonstrat totodată şi că suntem pionieri în ceea ce priveşte implementarea protocoalelor de sănătate„, a spus ministrul.

După ce a menţionat în repetate rânduri ”certificatul verde digital”, care va contribui semnificativ la creşterea fluxului de turişti care intră în ţară, Theoharis a lăsat deschisă posibilitatea ca turiştii străini să sosească în Grecia înainte de 14 mai.

„Dacă totul decurge bine în ceea ce priveşte pandemia, Grecia va putea primi turişti chiar mai devreme”, a spus el, adăugând că în cadrul ministerului deja au loc discuţii despre deschiderea treptată a călătoriilor din UE, SUA, Regatul Unit, Serbia şi Emiratele Arabe Unite.

În ceea ce priveşte desfăşurarea anului turistic, Theoharis şi-a exprimat optimismul, spunând că 2021 va fi mai bun decât anul precedent şi, în acelaşi timp, va deschide calea pentru dezvoltarea şi relansarea Greciei.