Grecia sfidează UE şi nu acceptă condiţiile din planul de relansare post-pandemie. „Vrem să ne facem propriile reforme”

Grecia nu va accepta condiţiile stricte impuse de Uniunea Europeană pentru folosirea fondului de urgenţă în cadrul planului de relansare după pandemia de COVID-19, a declarat premierul elen Kyriakos Mitsotakis pentru Financial Times într-un interviu publicat duminică.

05 iul. 2020, 07:12
Grecia sfidează UE şi nu acceptă condiţiile din planul de relansare post-pandemie. „Vrem să ne facem propriile reforme”

Grecii s-au maturizat mult. Şi vrem să ne facem propriile reforme„, a anunţat şeful guvernului de la Atena. O revizuire semestrială a performanţelor economice desfăşurată de Comisia Europeană a fost suficientă şi nu este nevoie de „condiţionalităţi stricte suplimentare”, a insistat el.

Mitsotakis a declarat pentru Financial Times că Grecia are „o agendă de reforme foarte agresivă” care se va concentra pe „tranziţia verde”, „tranziţia digitală” şi încurajarea investiţiilor, în parte printr-un program de privatizare.

Citeşte şi Coronavirusul, mai puternic decât oricând. Peste 210.00 de infecţii într-o singură zi, record alarmant de la începutul pandemiei

Vineri, într-o intervenţie în parlament, Mitsotakis a anunţat noi măsuri în valoare de 3,5 miliarde de euro pentru a sprijini afacerile afectate de carantina impusă pentru a stopa răspândirea epidemiei de coronavirus.

Grecia reuşise să depăşească criza a datoriei publice în 2018 şi spera să înregistreze o creştere economică puternică în 2020. Însă măsurile de izolare impuse la nivel naţional în martie pentru a preveni infecţiile cu coronavirus au dat peste cap aceste aşteptări. Acum, se aşteaptă ca economia Greciei să se contracteze cu 8% până la 10% în acest an, revenind pe creştere abia din 2021.