Greenpeace România, despre aerul din Capitală. „Măsurile luate sunt ineficiente. Locuitorii îşi pun zilnic sănătatea în pericol”

Greenpeace România susţine că măsurile luate de Primăria Capitalei, prin Planul Integrat de Calitate Aer, sunt ineficiente şi nu aduc o îmbunătăţire concretă a calităţii aerului.

11 ian. 2020, 21:27
Greenpeace România, despre aerul din Capitală. „Măsurile luate sunt ineficiente. Locuitorii îşi pun zilnic sănătatea în pericol”

Greenpeace România susţine că locuitorii Capitalei îşi pun zilnic sănătatea în pericol.

„Registrul spaţiilor verzi, Strategia antipraf, Centura verde a Bucureştiului, construirea unei reţele funcţionale de piste de biciclete, elaborarea de strategii pentru diverse tipuri de deşeuri, dezvoltarea unei reţele independente de monitorizare a calităţii aerului la nivelul municipiului Bucuresti – acestea sunt proiectele promise (şi bugetate generos) cetăţenilor Bucureştiului în urmă cu 3 ani, dintre care însă niciunul nu a fost realizat”, au scris reprezentanţii Greenpeace România, pe pagina oficială de Facebook.

Potrivit acestora, „măsurile luate de PMB, prin Planul Integrat de Calitate Aer adoptat în iunie 2018, sunt ineficiente şi nu aduc o îmbunătăţire concretă a calităţii aerului”.

„În timp ce Primăria Municipiului Bucureşti, Ministerul Mediului – România şi Garda Naţională de Mediu par incapabile să gestioneze implementarea acestor măsuri, păstrându-le la nivelul declaraţiilor pompoase, locuitorii Capitalei îşi pun zilnic sănătatea în pericol pe fondul creşterii alarmante a poluării aerului. Vrem #AerCuratAcum!”, au mai scris reprezentanţii organizaţiei.

Primăria Capitalei a transmis, la începutul săptămânii, că reţelele independente de măsurare a calităţii aerului nu sunt autorizate / omologate de către Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor. În plus, indicii de calitate la care se face referire „reprezintă valori momentane înregistrate de către staţiile fixe de monitorizare, prin alte metode de măsurare decât metoda gravimetrică, fiind nevalidate”.

Reacţia a venit după ce Costel Alexe, ministrul Mediului, a spus, marţi seară: „Orice depăşire a concentraţiei maxim admise de PM 10 sau PM 2,5 ne pune sănătatea în pericol. În Bucureşti, acest prag de pericol sau de alertă se depăşeşte în ultimii doi ani o dată la cinci zile. Datele ne arată că, în 2018, din cele 365 de zile ale anului, în mai bine de 70 de zile bucureşteni s-au plimbat pe străzile oraşului în mijlocul pragului de alertă”.