Greșeala banală făcută de foarte mulți șoferi. Amenda este imensă!

Atenție, șoferi! Ce se întâmplă dacă ești oprit în trafic și nu ai acest document la tine. Amenda este colosală.

18 mart. 2023, 08:43
Greșeala banală făcută de foarte mulți șoferi. Amenda este imensă!
Amendă colosală pentru șoferi

Această greșeală este frecvent apărută printre șoferi. Dacă ai plecat cu mașina, dai ai uitat permisul de conducere acasă, riscul este unul foarte mare. Nu reprezintă un caz penal, dar poți primi o amendă mare și puncte de penalizare.

Puteți primi numai un avertisment verbal sau în scris, însă asta rămâne la latitudinea polițistului, care poate fi înțelegător sau nu.

Potrivit legii, șoferii care sunt trași pe dreapta la un control trebuie să prezinte agenților de poliție, obligatoriu, permisul de conducere.

În situația în care sunteți posesorul unui permis auto valabil, dar nu îl aveți asupra voastră, la un control de rutină, agentul poate verifica prin stație, prin intermediul CNP-ului, dacă aveți sau nu permis de conducere.

Citește și: COD RUTIER 2023. Schimbare majoră pentru şoferi, cel mai mic accident va ajunge automat la poliţie. Cutia neagră devine obligatorie la maşini

Ce sancțiuni prevede Codul Rutier pentru șoferi

„Art. 108 pct. 1 lit a/9: Săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a uneia sau mai multor contravenţii atrage, pe lângă sancţiunea amenzii, şi aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează:a) 4 puncte de penalizare pentru săvârşirea următoarelor fapte: […] 9) refuzul înmânării actului de identitate, a permisului de conducere, a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, a celorlalte documente prevazute de lege, la cererea poliţistului rutier, precum şi refuzul de a permite verificarea vehiculului”.

Amenda nu este deloc una de neglijat.

„Puteți fi sancționat cu amendă conf. Art.101. Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni (6-8 puncte de amendă sau 870 – 1.160 de lei – n.r.) următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:

Art.35 alin.(20) Participanţii la trafic sunt obligaţi ca, la cererea poliţistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare sau de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum şi alte documente prevăzute de lege”.

Citește și: Se dau amenzi de 5.000 de lei pentru acești șoferi care fac zgomot pe timpul nopții în București

Noi reguli pentru obținerea permisului de conducere

Klaus Iohannis a promulgat, la începutul anului trecut, o lege prin care prevede noi reguli pentru cei care vor să devină șoferi.

Actul normativ prevede introducerea de cursuri de conducere defensivă și de prim-ajutor, atât pentru obținerea permisului cât și pentru cei care au permisul suspendat, potrivit Antena 3.

„Anual, aproape 2.000 de oameni îşi pierd viaţa în accidente rutiere pe drumurile din România şi aproape 10.000 de persoane sunt grav rănite. Nu putem asista pasivi la pierderea de vieţi omeneşti şi cea mai simplă cale este prevenţia.

Cred că educaţia rutieră poate fi un pas înainte, în sensul în care, pe de o parte, poate ajuta la conştientizarea pericolului pe care condusul agresiv îl reprezintă şi – pe de alta – îi pregăteşte pe şoferi să conducă defensiv.

De asemenea, abilitatea de a acorda corect primul ajutor în caz de accident auto poate salva vieţi omeneşti, motiv pentru care am propus obligativitatea unui curs de prim ajutor ca o precondiţie pentru obţinerea permisului”, a transmis Cosmin Poteraș, senator USR, inițiatorul proiectului.

Ce prevede noua lege

Potrivit proiectului, cele două cursuri trebuie să fie introduse în cadrul pregătirii teoretice și practice pe care o fac persoanele care solicită prezentarea la examen pentru obținerea permisului de conducere în următoarele situații:

  • obținerea, pentru prima dată, a permisului de conducere;
  • beneficierea de reducerea perioadei de suspendare a sancțiunii complementare a suspendării temporare a exercitării dreptului de a conduce în ipotezele constatării de către organele competente a săvârșirii de către participantul la trafic a unei fapte contravenționale;
  • dispunerea sancțiunii complementare a suspendării temporare a exercitării dreptului de a conduce atunci când fapta contravențională se circumscrie fie conducerii sub influenţa băuturilor alcoolice, fie nerespectării regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
  • obținerea, după anularea permisului de conducere printr-o hotărâre judecătorească definitivă, a unui nou permis de conducere.