Greşeala banală pentru care o fac aproape toţi românii care stau la bloc. Amenzile sunt de 1.000 de lei!

Românii care stau la bloc și sunt racordați la sistemele centralizate de încălzire sunt de acum înainte în atenția Guvernului. Repartitoarele de căldură au devenit obligatorii de la 1 ianuarie 2023, iar cei care nu le montează riscă amenzi uriaşe.

17 feb. 2023, 20:43
Greşeala banală pentru care o fac aproape toţi românii care stau la bloc. Amenzile sunt de 1.000 de lei!

Greşeala banală pentru care o fac aproape toţi românii care stau la bloc. Guvernul a luat decizia ca în casele tuturor locatarilor să existe repartitoare pentru calorifere. Locatarii care au centrale termice pe gaz nu se încadrează în această categorie. Mai exact, cei care stau la bloc vor avea nevoie de repartitoare la căldură care se citesc de la distanță, nu din apartament, şi unele „speciale”. În acest moment, doar în București sunt peste 275.000 de proprietăți, apartamente sau garsoniere, care nu sunt dotate cu repartitoare. Locatarii care au centrale termice pe gaz nu se încadrează în această categorie.

Citeşte şi: Regula de la bloc pe care o ignoră aproape toate asociațiile de proprietari. Amenzile pot ajunge la 10.000 de lei!

Prețul unui repartitor nu este mai mult de 100 de lei, însă trebuie montat câte unul pentru fiecare calorifer din locuință. Odată ce au montate repartitoarele, consumatorii vor plăti şi pentru citirea lor, dar şi pentru interpretarea datelor. Pentru un apartament cu patru calorifere, costurile se ridică la aproximativ 15 lei lunar. Românii care nu se vor conforma regulilor și nu își vor monta repartitoarele respective vor fi amendaţi astfel:  100 de lei pentri cei care dețin o garsonieră, până la 400 de lei pentru proprietarii unui apartament cu două camere, în timp ce pentru un apartament de patru camere amenzile vor depăși 500 de lei şi pot ajunge până la 1.000 de lei.

Pe lângă faptul că investiţia în repartitoare te scapă de amendă, aceste dispozitive ajută şi la scăderea facturilor! Repartitoarele de căldură înregistrează consumul real de energie termică, aferent fiecărei locuințe, fiind posibile și anumite economii. Nu este cazul celor cu apartamente sau garsoniere amplasate la ultimele etaje ale blocurilor, unde pierderile de energie terică sunt mai mari, comparativ cu cele de la etajele inferioare.

Citeşte şi: Românii care stau la bloc riscă amenzi. Este obligatoriu din 2023, legea este promulgată de Iohannis şi publicată în Monitorul Oficial

Legea eficienței energetice( nr. 121/2014) prevede ca românii racordați la sistemele de încălzire centralizată să-și monteze repartitoare până la 31 decembrie 2022, însă, anul trecut USR a obținut amânarea acestei obligații cu an. „Acum, deși termenul prevăzut de lege se apropie de final, montarea repartitoarelor de către asociațiile de proprietari nu s-a realizat deoarece beneficiile acestora nu sunt încă clare. USR a depus, prin urmare, încă un amendament pentru amânarea obligației montării repartitoarelor până la 31 decembrie 2023, amendament adoptat de Parlament. USR va continua să urmărească interesul cetățenilor. Orice obligație pentru români trebuie să fie în beneficiul lor și să nu să genereze cheltuieli inutile pentru aceștia”, a declarat deputata USR Cristina Prună.