Ministerul Educației pregătește o OUG pentru a rezolva problema raportării lunare a activității pentru sporul de doctorat. Se schimbă modul de calcul pentru indemnizația de hrană și pentru vouchere de vacanță

Sindicatele profesorilor anunță că Ministerul Educației pregătește o ordonanță de urgență pentru a rezolva problema raportării lunare a activității pentru sporul de doctorat și pentru calcularea indemnizației de hrană și a voucherelor de vacanță la salariul net cuvenit funcției de bază.

02 feb. 2024, 12:15
Ministerul Educației pregătește o OUG pentru a rezolva problema raportării lunare a activității pentru sporul de doctorat. Se schimbă modul de calcul pentru indemnizația de hrană și pentru vouchere de vacanță

Ministerul Educației are în lucru o serie de modificări legislative, anunță cele două federații sindicale din Educației. Într-o informare trimisă în teritoriu, obținută de Edupedu.ro, sindicatele își anunță membri că ar fi deja scris un proiect de ordonanță de urgență care ar modifica ordonanța „trenuleț” astfel încât în școli să fie verificată anual folosirea abilităților căpătate în timpul doctoratului în munca de zi cu zi, nu lunar cum prevede acum legea.

„Referitor la modificarea condițiilor de acordare a indemnizației pentru titlul științific de doctor, operată prin art. XXXVIII din O.U.G. nr. 115/2023, conducerea ministerului ne-a informat că nu a fost agreată propunerea federațiilor sindicale de a fi exceptat personalul didactic. S-a acceptat completarea, prin ordonanță de urgență, a cadrului legal existent, astfel încât verificarea modului în care activitatea cadrului didactic este valorificată în mod suplimentar să se realizeze cu ocazia evaluării anuale a personalului didactic, conform Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023 (nu lunar)”, potrivit liderilor sindicali care semnează documentul – Marius Nistor, FSE Spiru Haret și Simion Hăncescu, FSLI.

Citește și: Profesorii ar putea să justifice notele elevilor de la lucrările scrise, în termen de 15 zile de la comunicare, la solicitarea copilului sau părintelui

În ceea ce privește indemnizația de hrană și voucherele de vacanță – „prin aceeași ordonanță de urgență se va reglementa expres că, pentru personalul din sistemul de învățământ, acordarea acestor drepturi se va stabili prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază”, mai arată docuemntul.

Indemnizația de hrană este în prezent 347 de lei pe lună, iar sporurile, în majoritatea lor, sunt plafonate în Învățământ la nivelul salariilor din 2018.

Citește și: Ministerul Educației anunță, după 5 luni de la începerea școlii, că plătește doar o parte din sumele restante pentru transportatorii care au eliberat abonamente gratuite elevilor de la începutul școlii, fără să primească banii

Ar urma să fie deblocate posturile pentru angajare, mai scriu sindicatele, iar acest lucru o să fie făcut printr-un memorandum în ședință de Guvern, săptămâna viitoare.

„În ceea ce privește decontarea cheltuielilor de navetă ale personalului didactic – Ministerul Educației va solicita Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației să transmită o adresă către toate unitățile administrativ-teritoriale pentru a continua/relua plățile, în conformitate cu Normele metodologice privind decontarea cheltuielilor pentru naveta la şi de la locul de muncă a cadrelor didactice şi a personalului didactic auxiliar din învăţământul preuniversitar de stat, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 569/2015”, mai precizează sindicatele.