Greşeala care poate aduce amenzi uriaşe românilor care stau la curte. Câte animale poţi de fapt să ai într-o gospodărie

Există o lege în care este precizat exact numărul necuvântătoarelor, dar și distanța care ar trebui să existe față de gardul vecinilor. Cine nu ține cont de asta, riscă să fie amendat.
Filip Stan
29 mart. 2025, 21:26
Greşeala care poate aduce amenzi uriaşe românilor care stau la curte. Câte animale poţi de fapt să ai într-o gospodărie
Câte păsări poţi creşte într-o curte. La ce distanţă de vecini trebuie ţinute, se dau amenzi mari!

Aproape că nu există român care să locuiască la curte și să nu aibă animale. Până acum, fiecare crește atâtea animale câte își permitea sau voia. Ei bine, există o lege care impune anumite reguli. Cei care au păsări sau alte animale de curte, trebuie să știe că numărul lor nu poate fi aleatoriu, ci trebuie stabilit în funcție de suprafața cotețelor sau a grajdurilor. De asemenea, distanța față de gardul vecinilor este un alt aspect care trebuie luat în considerare.

Găini ouătoare până la ultimul „cotcodac”. Câți ani pot trăi păsările din bătătură și câte ouă depun anual

Potrivit normelor de igienă și sănătate publică, în gospodăriile care nu au apă curentă și canalizare, adăposturile trebuie să aibă maxim 6 animale mari. În această categorie intră oile, vacile, caprele și porcii. Aceleiași gospodării nu pot să aibă mai mult de 50 de păsări.

Ce distanță față de gardul vecinilor trebuie să respecte crescătorii de animale

Al doilea aspect important este cel legat de distanța față de gardul vecinilor. Grajdul sau cotețul trebuie amplasat la minim 10 metri de cea mai apropiată locuință a vecinilor. Această distanță a fost stabilită special pentru ca grajdurile sau cotețele să nu reprezinte un risc pentru vecini.

În cazul în care în gospodării există racorduri la apă curentă și sistemul centralizat de canalizare, numărul animalelor se schimbă. Românii care au astfel de gospodării pot crește 2 cai, 5 vaci, 5 porci, 15 ori sau capre și 50 de păsări. Și în cazul acestor gospodării, grajdurile se amplasează tot la 10 metri distanță de gardul vecinilor.

Românii care au ferme cu peste 5.000 de capete de păsări trebuie să amplaseze cotețele la minim 1.000 de metri distanță față de gardul vecinilor. Distanța ajunge la 1.5 km în cazul fermelor cu peste 5.000 de porci.

Cei care cresc animale fără să le declare și nu respectă aceste reglementări, pot fi sancționați cu 2.000 de lei. Amenzile pot ajunge și la 6.000 de lei, dacă se descoperă încălcări grave.

Câte găini poți crește în curte, din punct de vedere legal. Un locuitor din Oradea, sancționat, după ce a depășit numărul

Un cetățean din Oradea s-a trezit cu o sancțiune din partea Poliției Locale pentru că avea în curte mai mult de 30 de găini, depășind limita permisă de regulamentul local.

Citește și: Copacul pe care trebuie să-l plantezi iarna. Este superb și oricine și-ar dori să-l aibă în curte

Un locuitor din Oradea, amendat pentru că avea prea multe găini

Oamenii care stau la curte obișnuiesc să crească animale, printre cele mai des întâlnite numărându-se găinile. Cu toate acestea, puțini se gândesc că, din punct de vedere legal, există un număr maxim de animale pe care românii îl pot avea în curte.

Un exemplu în acest sens este un bărbat din Oradea care s-a trezit peste noapte cu o amendă. Asta, din cauza faptului că avea în curte peste 30 de găini, peste limita permisă de regulamentul local.

Bărbatul a fost sancționat cu avertisment în luna iulie a anului 2021, pe baza unei Hotărâri a Consiliului Local din Oradea, ce stabilește reguli stricte pentru creșterea animalelor și păsărilor în gospodării. Potrivit regulamentului, cetățenii pot avea în curți maximum 5 animale de fermă sau 10 păsări, iar adăposturile trebuie să fie amplasate la cel puțin 10 metri de cea mai apropiată locuință învecinată. Bărbatul a respins decizia în instanță, argumentând că amplasarea adăpostului respectă distanța minimă de cea mai apropiată locuință. De asemenea, acesta a menționat că regulamentul face referire doar la distanța față de locuințe, nu la limita de proprietate.

Bărbatul a invocat în apărarea sa o hotărâre precedentă instanței, care îi fusese favorabilă într-un caz asemănător, în care o sancțiune de același tip fusese anulată. Astfel, Tribunalul Bihor a decis anularea sancțiunii, argumentând că Poliția Locală a interpretat greșit regulamentul. Orădeanul a demonstrat că „textul legal face expres trimitere la modalitatea de amplasare și exploatare a adăposturilor pentru păsări în curțile persoanelor particulare, impunând o distanță minimă de 10 m față de cea mai apropiată locuință învecinată şi nu fată de limita de proprietate”.

„Nu se poate admite că printr-o simplă paranteză care cuprinde o enumerare, textul parantezei fiind lipsit de subiect și predicat, să se instituie Ia nivelul întregului oraș interdicția de a crește în curtea proprie 15 găini. Dacă legiuitorul urmărea un atare rezultat, această interdicție s-ar fi regăsit explicit reglementată în cuprinsul regulamentului, cel puțin printr-o frază cu subiect și predicat și nu printr-o paranteză interpretabilă. Nu se poate pune semnul egal între o proprietate de 6.000 m2 aflată în cartier de case și zonă de livezi, cum este proprietatea mea, și o proprietate de 500 de m2 aflată în centrul orașului unde o astfel de interdicție ar face sens”, a mai spus acesta.

Citește și:  Ai casă la curte? Amenzi usturătoare dacă nu respecți această obligație pe timp de iarnă

Amenzi pentru fermierii care nu declară porcii la Registrul Agricol

În altă ordine de idei, amintim că fermierii care nu respectă reglementările privind înregistrarea porcilor în Registrul Agricol vor fi sancționați cu amenzi de până la 2.000 de lei, conform unui proiect de hotărâre recent publicat de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). În cazul unor încălcări grave ale legislației, amenzile pot ajunge până la 6.000 de lei.

Sancțiunile se vor aplica atât persoanelor fizice, cât și celor juridice, ca urmare a controalelor efectuate în sectorul de creștere a porcinelor.

Proiectul de hotărâre, publicat pe 5 martie 2025, vizează stabilirea metodologiei pentru acordarea despăgubirilor și compensațiilor financiare pentru exploatațiile de animale afectate de măsurile de control ale pestei porcine africane.

De asemenea, documentul detaliază sancțiunile aplicabile fermierilor care nu respectă reglementările referitoare la înregistrarea porcinelor în Registrul Agricol sau care nu respectă normele privind mișcarea animalelor, măsuri esențiale în prevenirea răspândirii pestei porcine africane.

Prevederi importante pentru românii care locuiesc la curte: câți câini au voie să crească

Legea în vigoare este una care vine să lămurească această chestiune. În ultimii ani, tot mai mulți români și-au îndreptat atenția către un animal de companie. Predomină câinii și pisicile, indiferent că vorbim de cetățenii care locuiesc în zonele urbane sau în cele rurale, scrie fanatik.ro.

De altfel, o statistică dată publicității în 2024 de Federația Națională pentru Protecția Animalelor (FNPA) arăta că suntem țara europeană cu cel mai mare număr de animale de companie deținute pe cap de locuitor. E vorba de un număr impresionant: 8,6 milioane de câini și pisici cu proprietar.

În aceste condiții, unii cetățeni s-au întrebat câți câini pot crește dacă locuiesc la curte. E important de spus că nu există o lege care să limiteze deținerea unui anumit număr de câini şi pisici în curte.

 

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Datorie la ANAF dacă ai acești bani în bancă. Se trimite declarație și suma de plată până la 26 mai
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Bestia din trafic îi face pe români să tremure de frică. Consecințe grave
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici