Greşeala pe care foarte mulţi creştini o fac: Câte icoane trebuie să ai în casă

Există un obicei al românilor creştini ortodocşi de a-şi face adevărate altare cu icoane în casă, însă acest obicei reprezintă o mare greşeală. Există un număr extrem de redus de icoane pe care ar trebui să le ţinem în casă, iar una nu trebuie să lipsească nimănui.

RomaniaTV.net
06 mai 2018, 04:24
Greşeala pe care foarte mulţi creştini o fac: Câte icoane trebuie să ai în casă

Când te rogi în faţa icoanei Maicii Domnului şi a Mântuitorului Iisus Hristos, ţi-e concentrată mintea la aceştia. Când ai mai mulţi sfinţi, nu ştii cui să adresezi rugăciunea şi la care să te uiţi mai întâi. Rugăciunea este mai puternică atunci când este spusă în faţa icoanei. Icoanele ajută să ne reprezentăm persoana căreia ne închinăm. Stăm în faţa icoanei Maicii Domnului, dar nu credem că acea icoană este Maica Domnului. Este asemenea unei fotografii a mamei, pe care o privim şi avem impresia că stăm de vorbă cu ea, chiar dacă mama este departe. Aşa se întâmplă şi cu icoana. Nu cinstim materia, ci persoana reprezentată. Icoanele ne ajută ca să ne concentrăm mai uşor la persoana respectivă simbolizată acolo.

Citeşte şi CE BOLI poţi lua dacă pupi ICOANELE

Icoana Mântuitorului nu trebuie să lipsească din casă, pentru că El este cel căruia ne adresăm în toate rugăciunile noastre. Tot cultul ortodox este adresat Mântuitorului. În fiecare casă trebuie să existe măcar o icoană a Mântuitorului. Dar pietatea, şi evlavia populară, este mult mai apropiată de Maica Domnului, fiindcă o simt ca pe o mamă, căruia i se roagă mai cu încredere, cu nădejde, uneori cu mai mult curaj. Maica Domnului, fiind cea mai mare mijlocitoare pentru noi, oamenii de pe pământ, atunci ea este cea căreia îi adresăm rugăciunile cele mai dese.

Apoi, dacă fiecare familie are un sfânt patronal, atunci e normal să ţină şi icoana sfântului respectiv. Dacă au numele unui sfânt, neapărat îi poartă şi icoana în casă, pentru că acela este protectorul lor în chip deosebit. Așadar, numărul icoanelor pe care se le ținem în casă se reduce la trei sau patru, însă numărul nu este atât de important precum credința puternică pe care trebuie să o investim in ele atunci când ne rugăm.

Sursa 


loading...