Greşeala pe care gospodinele trebuie să o evite. Aceasta e cea mai toxică legumă în mâncare: Ne putem îmbolnăvi dacă o consumăm în cantităţi mari!

Este o legumă uşoară şi răcoroasă şi este foarte folosită mai ales vara, însă consumată în cantităţi mari, ţelina poate să ne afecteze destul de tare organismul.

28 iul. 2021, 14:21
Greşeala pe care gospodinele trebuie să o evite. Aceasta e cea mai toxică legumă în mâncare: Ne putem îmbolnăvi dacă o consumăm în cantităţi mari!

Greşeala pe care gospodinele trebuie să o evite. Ţelina poate să aibă extrem de multe beneficii pentru organism și este bogată în vitamine, dar în momentul în care o reîncălzim, aceasta devine cea mai toxică legumă din cauza conținutului de nitrați pe care îl are.

Greşeala pe care gospodinele trebuie să o evite. Aceasta e cea mai toxică legumă în mâncare

Când reîncălzim mâncarea în care am folosit țelina, această cantitate de nitrați se eliberează și crește riscul dezvoltării unor boli grave, chiar și cancer. Acest lucru se întâmplă atunci când o consumăm reîncălzită în cantități mari. Țelina poate cauza chiar și hipertensiune, intoxicație și disfuncții ale sistemului circulator, iar reîncălzită atacă și glanda tiroidă.

Din aceste motive, faptul că adăugăm țelină în ciorbă face ca această legumă plină de beneficii să devină cea mai toxică legumă din bucătărie.

Pe lângă rezultatele nefaste pe care țelina reîncălzită în ciorbă sau în alte mâncăruri le are, această legumă devine extrem de toxică și pe timp de vară.

Experții au atras atenția de nenumărate ori că este greșit să consumăm țelină când temperaturile sunt ridicate. Consumul celei mai toxice legume poate să cauzeze alergii, deoarece conține o substanță numită bergapten. Această substanța din țelină provoacă reacții anafilactice.

Și femeie însărcinate ar trebui să evite țelina și asta pentru că reprezintă o sursă bogată în hormoni naturali.

Țelina face parte din familia rădăcinoaselor alături de morcov, fenicul, păstărnac și rădăcină de pătrunjel. Poate fi folosită întreagă plantă: rădăcină, tulpină și semințe. Deși se găsește pe tot parcursul anului, țelină este cea mai buna toamna spre iarna. Din semințele de țelină se extrage un ulei volatil folosit în industria farmaceutica sau în parfumuri. Din rădăcină de țelină se produce sarea de țelina folosită pe post de condiment sau în băuturi. Țelina românească are frunzele închise la culoare și tulpinile subțiri. În magazine putem găsi și țelină apio care are tulpina mai groasă, compactă și deschisa la culoare, cu frunzele verde pal. Țelina, și în special frunzele acesteia, sunt bogate în apă. O poți considera, așadar, pe lângă o legumă sănătoasă, și o sursă de hidratare. Are un conținut foarte mare de fibre și unul destul de mic de carbohidrați. Deși nu lipsesc în totalitate, carbohidrații din țelină fac parte din categoria celor mai puțin dăunători.

Citeşte şi: Greşeala pe care românii o fac în bucătărie când prepară salata de vinete. Cum să coci perfect leguma pentru o salată pufoasă!