Greşeala pe care mulţi români o fac în sezonul rece. Se pune sănătate în pericol şi bani mulţi din bugetul familiei

În lipsa unui uscător de rufe, cei mai mulți dintre români aleg să pună rufele și articolele vestimentare pe calorifere, pentru a le usca, fără să țină cont de umezeala pe care o produc. Iată de ce nu este recomandată să-ți usuci hainele pe calorifere.

24 ian. 2023, 13:24
Greşeala pe care mulţi români o fac în sezonul rece. Se pune sănătate în pericol şi bani mulţi din bugetul familiei

Uscarea rufelor pe calorifer este dăunătoare. Această acțiune aparent simplă și inofensivă poate fi dăunătoare pentru căile respiratorii!

Cum poate fi posibil acest lucru? Uscarea hainelor cu un calorifer, și cu atât mai mult în spălătorie, eliberează o cantitate foarte mare de vapori de apă (umiditate). Această umiditate se deplasează prin aer până când intră în contact cu prima suprafață rece pe care o întâlnește. Cu alte cuvinte, acești vapori de apă (umiditate) se depun în cele din urmă în pereții camerei, cauzând probleme de mucegai.

Un studiu condus de David Denning, profesor de Boli Infectioase si Sanatate Globala la Universitatea din Manchester si echipa sa au ajuns la aceste concluzii, dupa ce au tratat mai multe persoane care au inhalat spori de Aspergillus. Acestia avertizeaza ca hainele care se usuca pe calorifer pot ridica nivelul de umiditate din casa cu pana la 30%, iar acest lucru va crea conditii ideale pentru dezvoltarea sporilor de mucegai, care pot duce apoi la infectii pulmonare.

Noi vouchere pentru români, schimbarea așteptată de milioane de oameni: intră banii direct pe card din februarie
Revenind la uscarea rufelor pe calorifer, o runda de rufe spalate contine pana la doi litri de apa, care sunt eliberati in camera. Cele mai afectate persoane sunt cele care sunt sufera de astm si care pot avea probleme cu tusea si dificultati de respiratie, din cauza rufelor uscate pe calorifer. De asemenea, sunt afectate persoanele cu un sistem imunitar slabit sau cei care sufera de boli autoimune.

Un alt studiu, condus de cercetatorii scotieni de aceasta data, a demonstrat acelasi lucru. Acestia au analizat aerul din 100 de locuinte in care oamenii isi uscau hainele in camera si au descoperit pe diferite obiecte, de la haine pana la mobilier, o ciuperca relationata cu producerea infectiilor respiratorii.

În plus, pe lângă că îţi pui sănătatea în pericol, vei avea nevoie d einvestţii serioase pentru a scăpa de mucegaiul din casă.

Se schimbă cardul pentru plata facturilor la energie și certificatul de validare a datoriei. Anunț important pentru românii care beneficiază de aceste ajutoare
Dacă preferați să folosiți un uscător cu tambur, evitați să faceți următoarele greșeli:

Uscarea hainelor mai mult timp decât este necesar

Uscarea excesivă a hainelor le poate deteriora prin încrețire sau micșorare. În plus, ar putea duce la o utilizare excesivă a energiei, ceea ce ar putea duce la creșterea facturilor de electricitate.

Uscarea hainelor din lână în uscătorul de rufe

Nu vă uscați puloverul de lână preferat în uscătorul de rufe! Acest lucru poate deteriora permanent fibra. Deși unele uscătoare de rufe cu tambur au programe pentru „lână”, este mai bine să nu le folosiți și să uscați hainele din lână la aer liber într-o zonă umbrită decât în lumina directă a soarelui pentru a preveni decolorarea culorilor. În cele din urmă, așezați aceste articole de îmbrăcăminte la orizontală, astfel încât să își păstreze forma.