Noi vouchere pentru români, schimbarea așteptată de milioane de oameni: intră banii direct pe card din februarie

Poşta Română va fi cea care va face plăţile pentru ajutorul de încălzire al celor cu venituri mici, pentru că această companie are structuri în mediul rural, a precizat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Euopene, Marcel Boloş.
Filip Stan
23 ian. 2023, 16:40
Noi vouchere pentru români, schimbarea așteptată de milioane de oameni: intră banii direct pe card din februarie

Vouchere sociale şi de facturi. În 2023, peste 9 milioane de români vor primi sprijin sub formă de tichete pentru încălzire, rechizite, procurare de alimente, bani suplimentari la pensie, tichete pentru trusou de nou născuţi, sprijin pentru persoanele cu dizabilităţi. Cele mai utile și comune dintre ele sunt voucherele de energie. Din păcate, acestea vin la pachet cu o procedură foarte complexă de obținere, motiv pentru care, s-ar putea ca mulți nici măcar să nu reușească să pună mâna pe ele, chiar dacă sunt îndreptățiți.

Noi vouchere pentru români şi cine beneficiază de ele în 2023. Banii intră direct pe card

De la 1 februarie, Poşta Română va începe să distribuția cardurilor de energie acordate de Guvern persoanelor cu venituri reduse, pentru plata facturilor la electricitate şi la încălzirea locuinţelor. Procedurile de utilizare diferă pentru pentru cei care locuiesc la casă, de cele ale românilor care locuiesc la bloc.

Guvernul acordă un ajutor de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie, căldură, gaze, dar și pentru lemne sau butelii. Beneficiarii eligibili ai acestei măsuri de sprijin sunt pensionarii și persoanele cu dizabilități care au venituri mici, beneficiarii de ajutor social și familiile care primesc alocații de susținere. Ajutorul va fi livrat în două tranșe de câte 700 de lei fiecare, prima tranșă putând fi utilizată până pe 30 iunie 2023. A doua tranșă urmează să se acord în luna septembrie pentru perioada 1 iulie 2023 – 31 decembrie 2023.

Citeşte şi: VOUCHERE FACTURI 2023. E obligatoriu, informaţie oficială pentru cei care NU stau la adresa din buletin

Ajutorul va fi livrat populației de către Poșta Română prin intermediul unui „card de energie“, care va începe să fie distribuit de la 1 februarie. Denumirea utilizată de guvern poate induce în eroare – cardul de energie nu va deține bani și nu va putea fi utilizat ca un mijloc de plată electronic, precum orice card bancar. El reprezintă, de fapt, un document justificativ care poate fi utilizat de poseso ca o dovadă a faptului că are dreptul să beneficiez de ajutorul acordat de guvern.

Cum va decurge procedura plății la Poștă

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a decis ca pentru distribuirea cardului de energie să apeleze la serviciile livrate de Poșta Română. Alegerea acestei instituții a fost decisă pe baza mai multor criterii. „Poșta Română are cea mai extinsă rețea de oficii poștale și de factori poștali din această perspectivă la nivel național (pentru acoperirea a zonelor rurale – n.r.), dar corespunde și profilului grupului țintă format din vârstnici și alte tipuri de beneficiari ai unor prestații sociale, care în mod uzual interacționează cu serviciile Poștei Române. Nu am fi reușit să implementăm această măsură fără implicarea și dedicarea partenerilor noștri, care în ultima lună și jumătate au depus eforturi zilnice ca acest mecanism să devină operațional și oamenii să poată fi sprijiniți“, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor europene, Marcel Boloș, citat pe site-ul Poștei Române.

Pentru a face față acestei sarcini suplimentare și numărului mare de beneficiari ai măsurii de sprijin, instituția și-a reconfigurat personalul și aparatura. Conform procedurii publicate pe site-ul Poștii Române, procedura de efectuare a plății este următoarea:

– Plata se poate face la orice subunitate a Poștei Române sau la poștașul care a sosit la domiciliul beneficiarului.

– Se completează plata prin mandat poștal, către contul furnizorului de energie (ori al asociației de proprietari/locatari).

– Se primește dovada plății, pe care este scrisă suma rămasă după efectuarea plății, valoarea plății/plăților efectuate și furnizorul/furnizorii către care s‑a efectuat plata.

„Odată ce aceste persoane primesc Cardul de energie, vor putea să vină fie în oficiile poștale și să își plătească factura, fie, ca să venim în ajutorul beneficiarilor, vom dota poștașii să încaseze aceste facturi și la oameni acasă“, a explicat Valentin Ştefan, director Poșta Română.

Cum se utilizează la bloc cardul de energie
Pentru beneficiari măsurii de sprijin care locuiesc la bloc, utilizarea cardului de energie diferă. Motivul este faptul că administratorul asociației de locatari plătește factura centralizată furnizorului, nu pentru fiecare apartament. Prin urmare, asociația de locatari prmiește de la poștă un un certificat de validare pentru fiecare apartament unde există beneficiari ai ajutorului de 1.400 de lei (tranșa I + tranșa II). În baza acestor certificate se întocmește apoi factura generală care va fi dusă la poștă.

Procedura de plată facturi este considerată complicată de către reprezentanții asociațiilor de proprietari, motiv pentru care aceștia solicită autorităților să realizeze o simplificare a modalităților de acordare a ajutorului și utilizare a acestuia pentru plată.

Radu Opaina, președintele Asociației de Proprietari din România, apreciază că o astfel de modalitate de simplificare ar fi aceea de a oferi acest ajutor într-un mod asemănător tichetelor de masă sau a voucherelor valorice.

„Venea cu tichetul la administrator, primea administratorul tichetul, îl dădea mai departe la furnizori. Şi a doua modalitate mai simplă, prin mandat poştal. Să se ducă cu mandat poștal la fiecare beneficiar și să dea banii. Şi cu banii ăia, omul își plătea nevoile, nu? Că pentru asta sunt banii ăia, nu sunt pentru altceva“, a explicat președintele Asociației de Proprietari din România, citat de Agenția Rador.

Vouchere 2023. Numărul beneficiarilor de ajutor social a crescut cu 4.000 de persoane în decembrie 2022

Numărul beneficiarilor de ajutor social (venit minim garantat) a fost, în decembrie 2022, de 163.789, cu 4.064 mai mulţi faţă de luna anterioară, potrivit datelor centralizate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS).

Aceeași sursă menționează că cei mai mulți beneficiari au fost înregistrați în județele Dolj (10.109), Bacău ((9.202), Teleorman (7.772) şi Buzău (7.771), iar cei mai puţini în Bucureşti (247) şi în judeţele Ilfov (862) şi Timiş (1.318).

Suma medie plătită în ultima lună a anului trecut de statul român beneficiarilor de ajutor social a fost de 269,57 lei, în timp ce suma totală plătită s-a ridicat la 44,136 milioane de lei.

Cea mai mare valoare a sumei medii plătite (drepturi curente) a fost înregistrată în judeţele Sălaj (353,7 lei), Braşov (324,68 lei) şi Mureş (324,12 lei).

Venitul minim garantat (VMG) este unul dintre cele mai importante programe de promovare a incluziunii sociale şi de combatere a sărăciei. Actul normativ care reglementează acest program este Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu completările şi modificările ulterioare.

Potrivit acestei legi, venitul minim garantat se asigură prin acordarea unui ajutor social lunar, care se calculează ca diferenţă între nivelul venitului minim garantat prevăzut de lege şi venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!