Greşeala pe care o fac şoferii în sezonul de iarnă. Sfaturile lui Titi Aur VIDEO

Titi Aur, celebrul pilot, a explicat ce anume trebuie făcut, dar mai ales ce nu trebuie făcut atunci când derapează mașina.
Filip Stan
11 dec. 2021, 17:30
Greşeala pe care o fac şoferii în sezonul de iarnă. Sfaturile lui Titi Aur VIDEO

Titi Aur explică ce greșeală fac șoferii când carosabilul nu se mai înţelege cu anvelopele aşa de bine.  Iarna aproape că s-a instalat în toată țara, astfel că șoferii trebuie să aibă mare grijă. Pe lângă faptul că ei trebuie să deszăpezească mașina în fiecare dimineață, este posibil să mai apară și derapaje în timpul șofatului.

Iarna vine cu provocări pentru șoferi. Derapajul mașinii este un lucru obișnuit, când se circulă pe zăpadă, însă puțini șoferi știu cum să facă față fenomenului, fără să sufere un accident rutier. Indiferent dacă este vorba despre șoferi experimentați sau începători.

„Nu vorbim despre derapajul sportiv, vorbim despre ce să facă un șofer ca să nu ajungă la limită pentru că acest lucru nu mi-l doresc nici eu, Titi Aur, pilot. Când sunt pe stradă îmi doresc să fiu sub limită și să mă deplasez suficient de repede. Dar dacă ajung cumva la limită, fie că a intrat sau ieșit cineva, că nu a acordat prioritate, că m-a surprins pe mine un viraj, să știu cum să manevrez și ce să fac să ies dintr-o situație de acest fel”, a declarat pentru Dcnews.ro Titi Aur.

Titi Aur a spus și ce anume se face în cazul în care mașina derapează. „În cazul în care mașina derapează, depinde de unde derapează sau cum derapează pentru că derapajul este înțeles că pleacă mașina de spate. Dar mașina poate să plece și de față, ceea ce se numește subvirare, eu trag de volan la stânga sau la drepta, iar mașina merge înainte sau vireză mai puțin decât vreau eu, adică eu vreau să virez la stânga iar mașina nu se duce nici în stânga nici înainte. Pentru a ieși din subvirare trebuie să reducem, să aducem greutate pe față și trebuie să reducem.

Reducând, ai șanse să ieși din subvirare, bineînțeles dacă viteza este cu puțin mai mare decât ar trebui să fie, că dacă ai 200 de kilometri la oră și vrei să faci la stânga pe gheață, poți să faci orice că mașina merge înainte. Când mașina pleacă de spate, acel derapaj clasic, tocmai că nu trebuie să reduc, dar ca să fac asta trebuie să fiu antrenat.

Orice reducere înseamnă amplificare de derapaj. Adică eu ridic piciorul de pe accelerație, nu mai vorbesc dacă frânez, ceea ce înseamnă că aduc greutate pe față și am aderență mai bună pe față, dar mai puțin bună pe spate”, a mai spus celebrul pilot.

Greşeala pe care o fac toţi şoferii iarna când pornesc motorul

Greşeala clasică făcută de șoferi la pornirea motorului iarna este să nu-l lase să funcţioneze 2-3 minute înainte de a pune maşina în mişcare. Pe timpul iernii, înainte de a porni la drum, este foarte important să curăţăm maşina, spune Victor Miron, angajat la un Service din Cluj-Napoca. Potrivit acestuia, trebuie să fie dată jos toată zăpada, inclusiv pavilionul, să nu cadă pe lunetă sau să nu fie purtată de vânt pe alte maşini sau pe carosabil. La fel şi geamurile, ele trebuie curăţate temeinic ca vizibilitatea să fie maximă.

Cum să dezabureşti maşina în câteva minute. Trucul banal cu perechea de ciorapi şi alte sfaturi utile pentru vremea de afară
”Şi mai trebuie avut grijă la zăpada îngheţată care se adună în spatele roţilor, aceea trebuie îndepărtată înainte de a porni la drum pentru că poate să frâneze roata sau chiar sa cadă pe carosabil şi să devină un adevărat bolovan de gheaţă în calea celorlalte maşini”, adaugă Victor Miron.

Un alt mecanic, de la blogul autoeconom.ro îi sfătuieşte pe conducătorii auto ca, după pornirea motorului, iarna, să-l lase să funcţioneze 2-3 minute înainte de a pune maşina în mişcare ca în acest timp motorul să ajungă la temperatura normală de funcţionare, ca pistoanele să se dilate şi pot să suporte exploziile.

După pornire, se recomandă acţionarea comenzii de dejivrare (înlăturarea stratului de gheaţă sau de chiciură format pe suprafeţele care vin în contact cu aerul umed şi subrăcit) a parbrizului şi doar după câteva minute să se cureţe cu o racletă.

Cum se curăță gheața de pe parbriz în mod corect și rapid – Cei mai mulți șoferi nu știu acest truc

Toți șoferii se luptă cu gheața de pe parbriz, în sezonul rece fiind o adevărată provocare. Iată cum să cureți gheața de pe parbriz în numai 60 de secunde!

Cum să dezaburiţi şi să dezgheţaţi maşina mai rapid. Sfaturi de care să ţineţi cont în sezonul rece

Viscolul și frigul de afară nu sunt deloc ideale ca să stai și să încerci să cureți parbrizul. Pune 2/3 părţi de spirt, 1/3 parte apă și o lingură de detergent de vase lichid într-o sticlă de cca 500ml, care să aibă un capăt cu dispozitiv de tip spray.

Amestecă cele trei ingrediente și pune-le în sticlă, apoi pur și simplu aplică lichidul pe parbrizul înghețat.

Lasă sa acționeze câteva secunde, iar apoi vei observa cum gheața începe să se dezghețe.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Care este suprafața reală a Bucureștiului? Capitala nu este cel mai mare oraș din țară
Capital.ro
Decizie pentru proprietarii care stau la bloc. E complet gratuit în 2025. Se trimite cerere la Primărie
Playtech.ro
Cum conduci o mașină diesel ca să consumi mai puțin. Regula pe care puțini o respectă
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Vreme marcată de ploi. Vești de ultimă oră de la meteorologi
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se schimbă banii. Anunț pentru cei cu care fac plăți cu cardul. Euro ia locul monedei naționale din 2026
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Un detaliu te poate lăsa fără pensie în mai! Anunț pentru pensionarii care primesc banii prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Locul din România pe care să nu îl ratezi. Trebuie să ajungi acolo măcar o dată în viață