Greşeala pe care o fac toţi românii în Postul Paştelui

Postul Paştele se încheie în Duminica Paştelui, fix după ce s-a încheiat slujba de Înviere, nu în momentul în care preotul dă lumină.

RomaniaTV.net
06 apr. 2018, 14:18
Greşeala pe care o fac toţi românii în Postul Paştelui

Noaptea de Înviere aduce bucurie în suflet, împlinire, este o noapte de mare însemnătate pentru creștini. Dar tocmai pentru că este importantă, în popor sunt multe tradiții și superstiții pentru noaptea de Înviere.

De Paşti, există credinţa că cerurile se deschid, permiţând sufletelor celor morţi să se întoarcă acasă, pentru a-şi proteja rudele dragi.

De Paşti se aşeză o bucăţică de fier sub prag, ca o protecţie pentru casă. Dacă prima persoană care îţi intră în casă este bărbat, vei avea noroc tot anul.

Citeşte şi Care sunt femeile care nu au voie să meargă la Înviere. Este MARE PĂCAT dacă se încalcă interdicţia istorică. Ce sfaturi oferă preoţii

În noaptea de sâmbătă spre duminică credincioşii merg la biserică pentru a primi lumina Lui Hristos. Fiecare îşi pregăteşte o lumânare, care poate fi și o candelă, pe care o va aprinde din lumina adusă de preot de pe masa Sfântului Altar. Această lumânare va rămane aprinsă tot timpul săvârşirii Sfintei Învieri, după care fiecare om se întoarce acasă cu lumânarea aprinsă.

 

Ce facem cu ouăle vopsite

Cei care ciocnesc ouă în noaptea de Înviere se vor întâlni pe lumea cealaltă. De asemenea, se zice că oul crăpat trebuie să îl dai celui care ți l-a spart, altfel îl vei mânca stricat în viață de apoi. Dacă descoperi un ou cu două gălbenușuri e semn de căsătorie.

În vremurile străvechi oul era oferit cadou, fiind considerat un simbol al echilibrului și al renașterii naturii.

Lumânarea de Înviere

Lumânarea este poate cel mai important simbol al Învierii. Ea reprezintă biruința vieții asupra morții și a binelui asupra râului. Tradiția spune că după slujbă, lumânarea trebuie adusă acasă aprinsă. Nu se aruncă, ci este păstrată cu sfințenie pentru a fi aprinsă la necazuri. Conform credinței populare, lumânarea de Înviere se aprinde în față unei icoane în caz de primejdie sau dificultate, la cutremure și furtuni.

Apa

Când mergi la biserică e bine să aduci cu tine apa sfințită. După noaptea Învierii pastreaz-o, căci îți va aduce noroc. În tradiție se zice că apa păstrată de la slujbă de Paște căpăta proprietăți vindecătoare. Este bună în caz de boală, deoarece îndepărtează suferința.

De ce trebuie să eviți certurile în noaptea de Înviere

Nu e bine să te cerți în noaptea de Paște. Se zice trebuie să primești Învierea Domnului cu bucurie și optimism în suflet. Dacă ești certat cu cineva ar trebui să faci pace, că să nu te prindă Învierea supărat. Cei care înjură sau blesteamă în această noapte sfântă vor fi urmăriți de ghinioane.

Sursa