GREŞEALA pe care o faci atunci când prăjeşti ouă sau când faci omletă

Deși pare foarte simplu să gătești ouă, majoritatea persoanelor fie aleg o tigaie nepotrivită, fie pun ouăle în apă fierbinte imediat ce le scot de la frigider. Iată care sunt cele mai frecvente greșeli.

11 iul. 2014, 10:23
GREŞEALA pe care o faci atunci când prăjeşti ouă sau când faci omletă

Cele mai frecvente greşeli:

1. Ouă fierte. Cei mai mulţi dintre noi pun ouăle în apa fierbinte imediat după ce le scot din frigider. Chiar dacă această tehnică nu este deloc greşită ne putem trezi cu un ou fiert bine, dar ciobit, deoarece bucăţi din albuş se lipesc de coajă, scrie doctorulzilei.ro.

Citeşte şi Lucruri neştiute despre ouă. Este importantă culoarea?

Cel mai indicat e să pui ouăle într-o oală cu apă rece, apoi să pui oala pe aragaz la foc mare. După ce apa fierbe bine, oprește aragazul și acoperă oala cu un capac. Dacă vrei ouă moi, lasă-le să stea 4 minute, pentru ouă mai tari, dar cu interiorul mai moale, lasă-le 6 minute, iar pentru ouă tari, 10 minute.

Când sunt gata, nu te apuca să le decojești ci pune-le la răcit în apă rece.

Citeşte şi Pare miraculos, dar e un TRUC simplu: Cum să faci omletă fără să spargi ouăle FOTO

2. Omletă. Este de preferat să faci ouăle jumări pe foc mic pentru a evita uscarea lor şi nu le ţine pe foc prea mult timp. De asemenea, foloseşte tigaia cu dimensiunea potrivită. Ouăle trebuie bătute mult timp şi se condimentează doar la final. Bucătarul Gordon Ramsay susţine că este de preferat să adaugi sarea chiar înainte de a le lua de pe foc.

Citeşte şi GENIAL: Cum să decojeşti un ou într-o secundă VIDEO

3. Ouă prăjite. Pentru început, sparge cu grijă ouăle ca să nu scapi și bucăți de coajă și să nu spargi gălbenusul. Ca să eviți asta, nu „scăpa” ouăle în tigaie de la o distanță prea mare. Nu le găti la o temperatură prea mare. Dacă ouăle încep să facă o crustă maronie, înseamnă că focul e prea tare. Vei obține ouă arse la bază și crude deasupra.

Ca să-ti iasă perfect, ochiurile trebuie făcute într-o tigaie non-aderentă. Folosește puțin unt sau ulei de măsline.

Citeşte şi Te-ai săturat de omletă şi ochiuri? Uite 10 feluri în care se mănâncă ouăle în jurul lumii