Greşeala pe care toţi o facem când intrăm în casă. Atenţie mare, îţi bubuie factura!

Iarna se apropie, iar cheltuielile cu incalzirea locuintelor atarna din ce in ce mai mult in bugetul fiecarei familii. Unii si-au montat centrale de apartament, pentru a tine mai bine sub control cheltuielile. Altii au alte solutii prin care sa scada valoarea facturilor la gaze si la electricitate. Iata cateva ponturi.
Filip Stan
02 dec. 2021, 10:01
Greşeala pe care toţi o facem când intrăm în casă. Atenţie mare, îţi bubuie factura!

Factura la energie aproape s-a dublat, iar factura de la gaze vine puternic din urmă în luna decembrie. Există o serie de trucuri pe care le puteți aplica pentru a îmbunătăți eficiența energetică a locuinței. În același timp sunt lucruri pe care le facem, fără să vrem, care ne pot încărca factura lună de lună. Profitați la maximum de economiile la energie în această iarnă, evitând greșelile care vă pot mări factura.

Greşeala pe care o fac toţi românii când folosesc centrala termică. Cresc facturile şi nu ai căldură în calorifere!
Ete adevărat, menținerea confortului în casă este costisitor. Încălzirea spațiului de locuit reprezintă în medie aproximativ 43% din factura la energie a unei locuințe. De exemplu, aerul condiționat consumă 8%, conform unor studii recente, iar dacă este utilizat şi în sezonul rece, consumul creşte substanţial. Cei care nu au locuintele reabilitate termic cheltuiesc cei mai multi bani cu incalzirea, asa incat izolarea imobilului ar trebui trecuta pe lista de prioritati.

Sunt mai multe greșeli, poate făcute inconștient, care pot face ca factura la energie să crească. În cele urmează, Romaniatv.net vă oferă câteva sugestii despre cum să reduceți consumul de energie la încălzire și răcire pentru a avea factura la energie mai mică.

1. Încălzirea unei case goale crește factura la energie

Dacă sunteți plecat de acasă la serviciu în cea mai mare parte a zilei sau dacă sunteți plecat în weekend, nu încălziți casa așa cum ați face-o dacă ați sta în ea. Apelați la un termostat programabil, care vă va economisi bani la factura la energie. Setați-l să reducă căldura în timp ce sunteți plecat și să încălzească casa chiar înainte de a vă întoarce.

O femeie s-a trezit cu patru facturi la curent în aceeaşi zi de peste 16.000 de euro: „Am crezut că fac infarct! Cum să consum atât într-o casă de două camere?”
2. Închideți ferestrele etanș, altfel riscați un consum mai mare

Bineînțeles că iarna ar trebui să țineți ferestrele închise. Dacă ferestrele nu sunt bine închise, aerul rece se poate infiltra în casă, iar aerul cald pe care îl produce csistemul de încălzire ar putea ieși. Asigurați-vă că vă închideți etanș toate ferestrele în timpul lunilor de iarnă, astfel scade consumul și implict factura la energie.

3. Pornirea termostatului haotic duce la consum, consumul crește factura la energie
Nu faceți greșeala de a încerca să vă încălziți casa mai repede, ridicând termostatul mai mult decât este necesar. Ridicarea prea mare a termostatului nu are niciun efect asupra vitezei cu care se va încălzi locuința. Boilerul va sfârși doar prin a funcționa mai mult timp, ceea ce se va traduce într-o sumă mai mare la factura la energie.

4. Pornirea căldurii pe timp de noapte mărește factura la energie
Întotdeauna va fi mai frig noaptea. Avem tendința de a da drumul la căldură pentru a ne încălzi, ceea ce duce la creșterea sumelor pe factură. Ceea ce mulți nu realizează este că, atunci când dormim, corpul nostru își produce propria căldură. Cu ajutorul unor pături mai groase, ar trebui să putem dormi confortabil fără a ne pune sistemul de încălzire la maxim.

5. Nu purtați îmbrăcăminte adecvată
Încă mai porți acel maiou și pantaloni scurți în timp ce ești în casă în timpul iernii? Nu e de mirare că trebuie să dai drumul la termostat pentru a rămâne cald. A purta haine obișnuite în timpul lunilor reci este o greșeală. Ceea ce este însă și mai greșit este ideea de a purta haine obișnuite în casă și de a depinde foarte mult de sistemul de încălzire pentru a vă menține cald. Ce-ar fi să vă ajutați boilerul sau pompa de căldură purtând haine mai călduroase în interior? Puloverele, eșarfele confortabile, papucii, șosetele pufoase și straturile suplimentare de îmbrăcăminte vă pot împiedica să tremurați chiar și atunci când termostatul este setat cu câteva grade mai jos.

6. Reducerea temperaturii
Deși nu doriți să vă încălziți casa atunci când nu sunteți acasă, nu faceți greșeala de a da termostatul prea jos când sunteți plecat. Acest lucru nu va face decât să forțeze boilerul să muncească mai mult atunci când va fi timpul să ridice din nou temperatura și veți ajunge să cheltuiți mai mulți bani pe termen lung. Cu alte cuvinte va crește factura.

7. Ignorarea prizelor electrice
Prizele electrice, întrerupătoarele și cutiile electrice pot fi surse de scurgeri de aer. Soluția este să le izolați și să etanșați scurgerile. Cel puțin, adăugați garnituri de spumă prefabricate la prizele de perete. Măsurați priza înainte de a o cumpăra și nu uitați să opriți curentul de la cutia de întrerupătoare atunci când faceți această treabă. De asemenea, dopurile de siguranță pentru copii ușor de îndepărtat, plasate în prizele de perete nefolosite, pot ajuta la obturarea zonelor cu scurgeri.

 

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Un român, rănit grav în explozia de la Roma. A vrut să-și salveze mașina și a ajuns în stare gravă la spital
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Elena Udrea! Autoritățile au luat decizia deja
Playtech.ro
Românii care stau la curte, sfătuiţi de specialişti să pună CD-urile vechi în grădină. La ce ajută, de fapt
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Forțele ucrainene au publicat imagini cu sistemul antiaerian „Raven” în acțiune
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Exploziv! Documente secrete îi îngroapă pe Iohannis, Ciolacu și Ciucă. Cutremur politic și economic
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
Ilie Bolojan a modificat măsurile de austeritate! Știrea momentului în România
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită prezentatoare TV. Românii nu o vor uita niciodată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Șefa s-a urcat pe ea și a sufocat-o. Sfârșit tragic pentru angajata de 26 de ani dintr-un supermarket
Irina Columbeanu își schimbă viața! Fiica lui Irinel Columbeanu pleacă din Malibu și nu va mai locui cu Monica Gabor
MediaFlux
Case vândute cu 10.000 de euro aproape de București! Oferta momentului
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când dispare omul din om: psihopatia colectivă și fascinația pentru liderii fără milă