Greşeala uriaşă pe care multe gospodine o fac atunci când taie ceapa şi usturoiul verde. Acesta este motivul pentru care „absorb” viruşi şi bacterii

Ceapa şi usturoiul verde dau o aromă deosebită mâncărurilor şi mai ales salatelor, iar primăvara, când tarabele sunt pline de verdeţuri, gospodinele se aprovizionează şi ele serios. Din păcate, multe gospodine fac o mare greşeală atunci când taie cele două tipuri de verdeţuri şi le depozitează în frigider pentru a doua zi.

17 mart. 2023, 12:46
Greşeala uriaşă pe care multe gospodine o fac atunci când taie ceapa şi usturoiul verde. Acesta este motivul pentru care „absorb” viruşi şi bacterii

Ceapa și usturoiul verde sunt baza esențială pentru multe feluri de mâncăruri și sosuri. Ambele aduc beneficii semnificative sănătăţii noastre.

În ce condiţii ceapa şi usturoiul verde devin toxice

Cu toate astea, există și pericole mai puțin cunoscute. Mai exact, atunci când nu foloseşti toată ceapa şi tot usturoiul tăiate, iar ce ţi-a rămas depozitezi în frigider pentru o utilizare ulterioară, acestea devin toxice. Ca să nu mai vorbim despre mirosul pe care-l răspândesc în frigider.

Potrivit specialiştilor, ceapa şi usturoiul verde „absorb” viruşii şi bacteriile, în momentul în care sunt „activate”, adică atunci când sunt curăţate şi intră în contact cu aerul. Așadar, decojirea și depozitarea lor în frigider nu este deloc o idee bună, deoarece acestea se vor contamina ușor cu agenții patogeni prezenți în mediul înconjurător.

Beneficiile consumului de ceapă verde

Ceapă verde conține cantități însemnate de vitamina C, vitamina B9, potasiu, calciu. Însă în afară de nutrienții clasici, această delicatesă vegetală mai conține câțiva compuși cu efecte terapeutice foarte puternice:

* Alicina – este substanță care da cepei mirosul specific, dar are și un efect antibiotic și antiviral extrem de puternic. De asemenea, este un protector pentru plămâni și căile respiratorii medii, pe care le ferește de infecții și de bolile tumorale.

* Cvercitina – este un antioxidant puternic, cu rol în combaterea tulburărilor circulatorii, a bolilor cardiovasculare și a cancerului.

* Clorofilă – „curăţă” organismul de metalele grele, de radicalii liberi și de tot felul de poluanți, de la E-urile din alimentație, la substanțele nocive din aer, din apă sau din ambalajul hranei noastre cea de toate zilele. Că atare, datorită compoziției sale chimice atât de complexe, ceapă verde are anumite proprietăți terapeutice mult mai intense decât cele ale cepei mature albă sau roșie. O cură de ceapă verde, prelungită până în vara, are efecte depurative, antialergice, reglează activitatea hormonală a organismului, prevenind și tratând boli din cele mai diverse.

Ceapa este benefică în tratarea următoarelor afecţiuni:

Citeste si Dieta de primăvară recomandată de Mihaela Bilic: spectacol de verdeţuri în farfurie

* Alergia – ceapă verde are efect diuretic și depurativ, reglând activitatea glandelor care secretă în mod natural cortizon, motiv pentru care este considerată un antialergic natural de prima mâna.

* Eczeme – cel mai frecvent apar datorită problemelor imunitare și a dezechilibrelor hormonale din organism. Iar tratamentul dietoterapeutic cel mai eficient al acestor tulburări se face cu asocierea dintre trei legume: ceapă verde, frunzele de mărar și frunzele de țelină.

* Acnee – mai ales la tineri, o cură cu ceapă verde are darul să readucă la locul lor hormonii „jucăuși” și să curețe tenul.

* Bronșită – alicina din ceapă este un antibiotic și un expectorant puternic, iar clorofilă are efect antiinflamator.

* Viroze respiratorii – sunt prevenite și tratate foarte eficient cu ajutorul cepei și al usturoiului verde.

* Diabet – două studii independente, făcute în spitalele universitare ale unor facultăți de medicină din India, arată că un consum zilnic semnificativ de ceapă crudă (140 de grame pe zi) scade glicemia, prevenind și chiar tratând diabetul.

* Boli renale cronice – se recomandă consumul de ceapă verde zilnic, mai ales dimineață și seară. Pentru a spori puterea acestui remediu, se asociază în salate cu tarhon verde și ridichi (rădăcina și frunze).

* Ciclu menstrual dureros, neregulat – se fac cure de lungă durata cu salate de ceapă, țelină verde și salată verde, asezonate cu suc de lămâie. Salată se consumă înainte de fiecare masă. Pe tot parcursul curei (care ar fi bine să dureze minimum 21 de zile) se consumă cât mai puține proteine (carne, peste, ouă, leguminoase) și grăsimi (prăjeli, margarină, unt).

* Acumulare de apă în țesuturi – se consumă zilnic 50 ml de suc de ceapă verde, dizolvat într-un pahar (200 ml) de lapte cald. Este un remediu străvechi (prima oară a fost consemnat de către Plinius cel Bătrân, cu 2000 de ani în urmă), care în multe cazuri a dat rezultate bune.

* Sterilitate, impotența hormonala – chiar dacă efectul ei nu este la fel de rapid că cel al vasodilatatoarelor de sinteză, folosite în zilele noastre pe post de afrodisiac, cură îndelungată cu ceapă verde are rezultate mai sigure și nu creează probleme cardiace, că medicamentele.

Citeste si Salata-minune pe care trebuie să o mănânci în fiecare zi. Curăță sângele de toxine și ține la distanță gripa, preumonia și infecțiile urinare! Iată cum se prepară

Beneficiile consumului de usturoi verde

Usturoiul verde este recunoscut încă din cele mai vechi timpuri ca un aliment-minune, recomandat pentru tratarea a peste 60 de boli. Pe lângă faptul că protejează organismul de boli, usturoiul verde ajută şi la detoxifierea acestuia. În compoziţia acestuia se regăsesc o serie de vitamine (A1, B1, B2 şi C), substanţe minerale, precum fosfor, sulf, potasiu, siliciu, iod, calciu, aminoacizi, dar şi anumite substanţe anticancerigene. Spre deosebire de căţeii de usturoi, care au şi ei diverse proprietăţi curative, usturoiul verde este mai fraged, mai suculent şi mai puţin iute, scrie taifasuri.ro.

Pentru ca organismul să beneficieze din plin de efectele terapeutice ale usturoiului verde, acesta trebuie consumat în stare proaspătă sau adăugat în preparate la sfârşit, fără a-l fierbe.

Fitohormonii pe care îi conţine usturoiul verde sunt substanţe cu structură chimică similară hormonilor, care se găsesc în toate plantele fragede. Aceştia acţionează asupra receptorilor din ţesuturi şi din glande, ajutând în acest fel la curăţarea organismului.