Pentru ca ceapa verde să reziste cât mai mult în grădina ta, trebui să ții cont de câteva trucuri simple pe care bunicii noști le foloseau. E vorba despre metode naturale, care nu conțin deloc chimicale. Iată câteva dintre aceste trucuri, în rândurile de mai jos.
Stropiri naturale pentru protecție și prospețime
Se pun un kilogram de urzici proaspete, fără rădăcină, la 10 litri de apă și se lasă să fermenteze pentru aproximativ o săptămână. Se diluează un litru de macerat în 10 litri de apă și se stropește ceapa la rădăcină, o dată pe săptămână.
Se fierb 100 de grame de coji uscate de ceapă în 2 litri de apă timp de 20 de minute. Se lasă la răcit și apoi se strecoară. Se stropește direct pe frunze, o dată pe săptămână.
Se amestecă un litru de apă cu o libguriță de bicarbonat și câteva picături de săpun lichid natural. Se stropesc frunzele dimineața devreme sau seara. Se repetă la 7 – 10 zile.
Viermele de ceapă este un dăunător care afectează serios ceapa verde, făcând-o să putrezească de la bază. Iată cum scăpau bunicii noști de acești dăunători:
Presară un amestec de cenușă fină și nisip (1:1) între rândurile de ceapă. Acest amestec ține la distanță muștele care depun ouă, usucă larvele și împiedică dezvoltarea lor.
Citește și: Cum trebuie să păstrezi salata verde ca să rămână proaspătă mai mult timp. Cele mai tari trucuri
Fierbe 300 g de pelin sau frunze de roșii în 5 litri de apă, lasă la răcit și strecoară. Stropește la bază și pe frunze, o dată pe săptămână. Amestecul respinge muștele ce depun ouă în sol.
Ceapa și morcovul se protejează reciproc – ceapa alungă musca morcovului, iar morcovul alungă musca cepei. Plantează-le în benzi alternante sau intercalate, o tehnică clasică din grădinăritul tradițional.