Greşelile pe care să nu le faci dacă vrei să ai succes în comerţul online

Studiile arată că aproximativ 90% dintre companiile care au o componenta de comerț electronic eșuează în termen de 120 de zile de la lansare. În timp ce un magazin de comerț electronic este o oportunitate profitabilă, mulţi manageri subestimează adesea riscurile din etapele inițiale.

15 mart. 2021, 10:02
Greşelile pe care să nu le faci dacă vrei să ai succes în comerţul online

Dacă sunteți pe punctul de a începe o afacere de comerț electronic, puteți angaja o companie de dezvoltare web profesională din domeniu care vă poate seta calea pe care să o urmaţi. Dar, cel mai important aspect este ce greșeli trebuie evitate, astfel încât să puteți reuși în industria de eCommerce.

Există un miliard de greșeli pe care le veți face, ca oricine aflat la început de drum, indiferent de domeniul ales. Cu toate acestea, cele mai multe dintre ele sunt minore și ușor de remediat. În acest articol, vom discuta despre cele mai frecvente 7 greșeli pe care le fac de obicei antreprenorii de comerț electronic. Înțelegându-le în detaliu, nu veți intra în panică atunci când apar și le rezolvați cu ușurință.

Cele 7 greșeli obișnuite pe care le fac firmele de comerț electronic sunt următoarele:

Începeţi fără nici o cercetare prealabilă
Nu vă puteți defini nișa pe care activaţi
Selectarea greșită a platformelor de comerț electronic
Proiectare și navigare slabă a site-ului web
Vânzarea produselor greșite
Promovare insuficientă
Customer service slab

Să le luăm pe rând și să analizăm în detaliu toate aceste greșeli și să înțelegem cum să le rezolvăm atunci când apar.

  1. Începeţi fără nici o cercetare prealabilă
    Cercetarea efectuată de un antreprenor în comerț electronic nu ar trebui să se limiteze la înțelegerea concurenților. Cea mai mare greșeală de comerț electronic pe care o puteți face este să începeți fără o cercetare adecvată. Dacă nu studiați cererea pieței, strategia dumneavoastră comercială pentru vânzarea online este una care va eșua. Pentru că prin ignorarea cercetării, vedeți doar suprafața industriei de comerț electronic pentru produsul dvs. Rezolvare: Analizați cererea și oferta de piață cât mai repede posibil. Veți avea nevoie de ele pentru a calcula profitabilitatea. Cercetarea ar trebui să includă toate costurile, veniturile și multe altele.
  2. Nu vă puteți defini nișa pe care activaţi
    Publicul țintă este cel mai mare atu pentru magazinul online. Cea mai semnificativă greșeală în comerțul electronic este să nu știi cine sunt clienții tăi. Fără a-ți defini publicul, nu poți ști niciodată dacă au nevoie sau nu de produsul tău. Chiar dacă ai clienți, dar aceștia nu se află în nișa ta, pierzi bani. Veniturile nu vor fi generate de persoanele care nu doresc produsele dvs. Rezolvare: începeți prin a determina cine sunt clienții dvs. Trebuie să identificați dacă nișa repsectivă de piaţă are nevoie sau nu de produsul dvs. Un public țintă specific de 100 de persoane va genera mai multe venituri pentru magazinul online decât 1.000 de persoane neavizate care vă vizitează magazinul.
  3. Selectarea greșită a platformelor de comerț electronic
    O platformă de comerț electronic este un instrument care vă va defini locul în industria e-commerce. Platforma greșită va menține experiența magazinului online extrem de limitată. Indiferent pe care o alegeţi, trebuie să fie cea mai bună dintre ele şi să corespundă cerințelor dvs. Rezolvare: Cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să consultați diferite companii care vă pot sugera ce platformă este perfectă pentru dvs. Un site personalizat este cel mai bun pariu, deoarece puteți elimina orice limitări și puteți obține site-ul web conform cerințelor dvs.
  4. Proiectare și navigare slabă a site-ului web
    Experiența utilizatorului este esența unui magazin online. Proiectarea și navigarea cu dificultate prin site vă vor ține la distanță clienții, chiar dacă vor să cumpere produsul de la dvs. Un design defectuos va frustra utilizatorii și vor pleca în altă parte. Pe de altă parte, designul deficitar va afecta și funcționalitatea site-ului web. Există elemente care necesită timp pentru încărcare. Rezolvare: Angajați o companie specializată în dezvoltare de software și obțineți un design care să corespundă cerințelor utilizatorului. Construiți o experiență de utilizare lină, de care utilizatorii se pot bucura în timp ce achiziționează produse. Procesul dvs. de plată trebuie să fie mult mai simplu și mai ușor, astfel încât oamenii să poată achiziționa în mai puține click-uri.
  5. Vânzarea produselor greșite
    Majoritatea companiilor de comerț electronic încep prin a vinde un produs greșit. Poți fi întotdeauna prea pasionat de un produs. Dar majoritatea oamenilor nu o vor vedea lucrurile la fel. Există o mare posibilitate ca produsul dvs. să nu aibă nici măcar o cerere suficientă pe piață. Nu puteți avea o mulțime de produse până când nu sunteți sigur că fiecare produs are o cerere mare. Încercarea de a deveni următorul Amazon este ca și cum ai încerca să-ți ucizi propriul magazin. Rezolvare: Începe prin a vinde câteva produse emblematice în magazinul tău pe internet. Faceți o copie de siguranță a acestora, știind că există o cerere pentru aceste produse. Câteva produse, dar populare, vă vor ajuta să creați și o identitate de marcă unică și consecventă.
  6. Promovare insuficientă
    Doar pentru că aveți un magazin online nu înseamnă că veți începe automat să atrageți clienți. Una dintre cele mai mari greșeli în comerțul electronic pe care o fac mai mulți oameni este să nu-și promoveze suficient site-ul. Un antreprenor în comerțul electronic poate pierde mulți bani dacă nu există o strategie concretă de marketing. Dacă nimeni nu știe unde să te găsească, toată investiția ta va fi în zadar. Rezolvare: Trebuie să dezvolți o identitate puternică de marcă și să ai o strategie de marketing. Dacă doriți să vă dezvoltați conștientizarea și să o convertiți în loialitatea clienților, atunci promovarea site-ului este un pas crucial.
  7. Customer service slab
    Și, în cele din urmă, una dintre cele mai tragice greșeli pe care le fac firmele de comerț electronic este neglijarea serviciului pentru clienți. Desigur, trebuie să vă concentrați asupra produsului și promovării – dar dacă nu furnizați servicii pentru clienți, vă veți reduce drastic baza. Clienții nemulțumiți din etapele inițiale vor avea un impact negativ asupra reputației magazinului. Au așteptări mari și, dacă nu le livrați, nu veți reuşi să creșteţi şi să vă dezvoltaţi. Rezolvare: tratați-vă clienții cu atenție. Ascultați feedback-ul lor și îmbunătățiți afacerea dvs. de comerț electronic. Nu trebuie să implorați clienții să rămână. Dar, dacă le ofeişi un serviciu mai bun și le eliminaţi toate îndoielile, îi puteți face loiali şi chiar să vă recomande cunoscuţilor sau în social media.A face greșeli în comerțul electronic este inevitabil. Veți lupta pentru a ține pasul cu liderii din industrie pentru o vreme. Cu toate acestea, înțelegând punctele de mai sus, le puteți remedia imediat ce apar.

Citeşte şi: Magazinele online accesate cel mai des de români. Ora la care se cumpără cel mai mult

În acest articol, am analizat cât de importantă este cercetarea și cum vă poate ajuta afacerea de comerț electronic. În calitate de antreprenor de comerț electronic, trebuie să fiți conștienți și de public. Proiectarea site-ului, serviciul pentru clienți, produsele potrivite și platforma potrivită pentru dezvoltarea portalului de eCommerce vă vor ajuta să vă atingeți locul în această industrie.

Citeşte şi: România, pe primul loc în UE privind femeile în funcţii de manager de companii. Afacerile mamelor, o forţă în online