Controlorii de trafic aerian, în grevă de avertisment. Mai multe curse au avut întârzieri

Controlorii de trafic aerian au intrat în grevă de avertisment, vineri, iar timp de două ore au întrerupt lucrul, doar o treime dintre cursele care aveau orele de zbor între 11.00 şi 13.00 putând să decoleze sau să aterizeze. Mai multe curse au acumulat întârzieri la plecarea şi la sosirea pe aeroporturi.

12 mai 2017, 05:31
Controlorii de trafic aerian, în grevă de avertisment. Mai multe curse au avut întârzieri

UPDATE: Angajaţii ROMATSA au încheiat la ora 13.00 greva de avertisment.

UPDATE: Sindicat ROMATSA: Toţi cei 1.500 de angajaţi au fost în grevă de avertisment, de la 16 turnuri de control

Toţi cei 1.500 de angajaţi ai ROMATSA, de la 16 turnuri de control, care dirijează zilnic aproximativ 3.000 de avioane, au fost vineri în grevă de avertisment, a declarat, pentru News.ro, purtătorul de cuvânt al Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian (ATSR), Alecu Florin Diaconu. El a precizat că sindicaliştii ROMATSA au 50 de solicitări, dar acestea nu pot fi rezolvate din cauză că regia nu are Consiliu de Administraţie şi nici o conducere stabilă.

ROMATSA are circa 1.500 de salariaţi, dintre care 1.300 sunt membri de sindicat. Toţi angajaţii sunt în grevă de avertisment, însemnând 16 turnuri de control din ţară, la fel şi controlorii care asigură dirijarea pe căile aeriene„, a spus Alecu Florin Diaconu.

El a precizat că sindicaliştii au 50 de solicitări, dar acestea nu pot fi rezolvate din cauză că Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA) nu are un Consiliu de Administraţie şi nici conducere stabilă, de doi ani.

Sunt probleme în ceea ce priveşte numărul angajaţilor, suntem deficitari cu personalul operativ, ar fi nevoie să se angajeze circa 90 de controlori de trafic aerian. În plus, de doi ani nu avem conducere stabilă, de la greva anterioară. Nu avem nici Consiliu de Administraţie, care să ia decizii„, a mai spus purtătorul de cuvânt al Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian.

Angajaţii ROMATSA sunt nemulţumiţi că, din 2015, nu le-au mai fost majorate salariile, care ar fi trebuit să crească cel puţin în raport cu inflaţia. Printre nemulţumirile sindicaliştilor este şi deficitul de personal, la ROMATSA fiind necasară angajarea în acest an a aproximativ 90 de controlori de trafic aerian. Alecu Florin Diaconu a precizat că sindicatul vrea şi implementarea legislaţiei europene în cea naţională.

Angajaţii ROMATSA dirijează în 24 de ore aproximativ 3.000 de avioane, care reprezintă tot traficul aerian pe teritoriul României, dintre care 90-95% reprezintă traficul de rută.

Reprezentanţii ROMATSA au declarat că vor fi continuate negocierile cu sindicatele, pentru a găsi soluţii de rezolvare a problemelor.

UPDATE: Reprezentanţii Aeroportului „Henri Coandă” au declarat, pentru News.ro, că nicio cursă nu va fi anulată din cauza grevei de avertisment a controlorilor de trafic, dar mai multe zboruri vor avea întârzieri la plecare şi la sosire.

Aproximativ 30 de curse aeriene trebuiau să decoleze între orele 11.00 şi 13.00 de pe Aeroportul „Henri Coandă”, spre Germania, Austria, Cehia, Italia, Marea Britanie, Israel, Rurcia, Grecia şi Ungaria, Republica Moldova, precum şi spre aeroporturile din Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara.

Până la ora 11.00, dintre aeronavele care ar fi trebuit să decoleze de pe Aeroportul „Henri Coandă” în perioada grevei de avertisment au fost anunţate cu întârzieri: cursa W63003 spre Londra (care trebuia să plece la ora 11.35, va pleca la 12.35); cursa 0B111 spre Roma (de la ora 11.40 la 13.17); cursa W63091 spre Dortmund (de la 12.10 la 12.40); cursa R O391 spre Londra (de la 12.30 la 14.00); cursa 0B117 spre Bologna (de la 13.00 la 14.50); cursa RO383 spre Paris (de la 13.10 la 14.30) şi cursa AF5051 spre Paris (de la 13.10 la 14.30).

Tot aproximativ 30 de curse aeriene interne şi internaţionale aveau orele de aterizare pe Aeroportul „Henri Coandă” între 11.00 şi 13.00. Cursele internaţionale trebuiau să plece spre Bucureşti de pe aeroporturi din Italia, Turcia, Israel, Austria, Germania, Italia, Rusia, Elveţia, Suedia, Belgia şi Norvegia, iar zborurile interne erau pe rutele Oradea-Bucureşti şi Satu Mare – Bucureşti.

UPDATE: Două curse operate pe Aeroportul Internaţional Cluj, cu întârzieri din cauza grevei ROMATSA

Două curse operate de pe Aeroportul Internaţional Cluj spre destinaţii din Anglia şi Germania au întârzieri de o oră şi jumătate, ca urmare a grevei angajaţilor ROMATSA, a declarat, vineri, pentru News.ro directorul Aeroportului Internaţional Cluj, David Ciceo. Iniţial, acesta spusese că niciun zbor nu este afectat de greva controlorilor de trafic aerian.

Potrivit directorului Aeroportului Internaţional Cluj, David Ciceo, angajaţii ROMATSA au notificat conducerea instituţiei că greva va afecta cursele cu plecare spre Luton şi Dortmund.

Vor fi întârzieri de o oră şi jumătate la cursele spre Luton şi Dortmund. Am fost notificaţi de către ROMATSA că angajaţii sunt în grevă„, a explicat David Ciceo.

Cele două curse ar fi trebuit să decoleze la ora 11:25, respectiv 11:30 şi, potrivit site-ului aeroportului, zborurile au fost reprogramate pentru ora 13.00.

Iniţial, directorul David Ciceo declarase că greva controlorilor de trafic nu afectează orarul de zbor al aeronavelor care decolează sau aterizează pe Aeroportul Internaţional Cluj.

Zborurile operate de Aeroportul Internaţional Cluj nu sunt afectate de greva ROMATSA pentru că personalul de la Cluj nu face grevă„, a declarat iniţial directorul aeroportului, David Ciceo.

UPDATE: Şase curse operate pe Aeroportul Sibiu către sau dinspre oraşe din Germania ar putea fi afectate de greva controlorilor de trafic

Şase curse care trebuie operate, vineri, pe Aeroportul Sibiu către sau dinspre oraşe din Germania ar putea fi afectate de greva de avertisment a controlorilor de trafic, deşi oficialii aeroportului spun că la ultima grevă din cadrul ROMATSA traficul de la Sibiu nu a avut de suferit. În schimb, la Timişoara greva controlorilor de trafic aerian nu afectează zborurile pe Aeroportul Internaţional „Traian Vuia”, unde între orele 11.00 – 13.00 este programată o cursă Wizzair, însă s-a luat decizia ca aceasta să nu fie afectată. Nici pe Aeroportul Internaţional Cluj orarul de zbor al aeronavelor nu este afectat de grevă.

Controlorii de trafic aerian sunt, vineri, între orele 11.00 şi 13.00, în grevă de avertisment, iar în intervalul respectiv de pe Aeroportul Sibiu ar trebui să plece trei curse către Munchen, Stuttgart si Nurnberg şi ar trebui să sosească alte trei curse de la Munchen, Stuttgart şi Dortmund.

Din experienţa de data trecută, din 2015, când a fost o altă grevă, pot spune ca Aeroportul Sibiu nu a fost afectat. Deocamdată, nu am primit nicio notificare în acest sens pentru greva de astăzi„, a declarat Nicoleta Boborodea, purtător de cuvânt al Aeroportului Sibiu.

La rândul lor, reprezentanţii controlorilor de trafic au precizat că nu se ştie exact dacă vor fi sau nu afectate zboruri de la Sibiu, întrucât traficul aerian va fi asigurat în proportie de 33,3 %, dar dirijarea se face de către FLOW CONTROL-ul introdus de EUROCONTROL.

Greva a fost declanşată de către Sindicatul Serviciilor De Trafic Aerian Din Romania (ATSR).

Ţinem să asigurăm opinia publică de faptul că, în ceea ce priveşte siguranţa traficului aerian, acesta va fi asigurat la nivelul impus de standardele Organizaţiei Internaţionale a Aviaţiei Civile (ICAO) şi de regulamentele europene şi naţionale. Conform Legii Dialogului Social nr. 62/2011, ROMATSA va asigura 33,3% din zboruri. Nu vor fi afectate zborurile umanitare de stat, medicale, de căutare şi salvare şi de urgenţă„, au anunţat oficialii ROMATSA, pe site-ul oficial.

Greva angajaţilor ROMATSA de vineri nu afectează însă zborurile pe Aeroportul Internaţional „Traian Vuia” din Timişoara. Între orele 11.00- 13.00 era programată o cursă Wizzair, însă s-a luat decizia ca aceasta să nu fie afectată.

Potrivit reprezentanţilor Aeroportului Internaţional „Traian Vuia” din Timişoara, cursele aeriene nu sunt afectate, vineri, pe acest aeroport de greva angajaţilor ROMATSA.

În intervalul în care are loc greva ROMATSA, pe Aeroportul Timişoara este programată să sosească cursa Wizzair de la Paris, însă s-a luat decizia ca aceasta să poată ateriza la Timişoara conform orarului, şi anume la ora 12.20.

GREVA controlorilor de trafic aerian

Vineri dimineaţa, niciuna dintre companiile aeriene nu era în măsură să comunice care sunt rutele/zborurile programate pentru data de 12 mai – în intervalul orar 11.00-13.00, când are loc greva controlorilor de trafic aerian – ce ar putea fi anulate sau suspendate.

Atât Tarom, cât şi Blue Air şi WizzAir, au transmis joi, pentru Mediafax, că nu cunosc ce zboruri ar putea fi anulate/suspendate din cauza grevei de avertisment declanşate la ROMATSA, programată pentru data de 12 mai orele 11.00-13.00.

Companiile au transmis că vor comunica date privind zborurile din 12 mai în dimineaţa aceleiaşi zile.

Noi, sindicaliştii din ATSR, ne cerem scuze public pentru disconfortul ce va fi creat vineri la prânz, cu ocazia grevei de avertisment. Totodată, ţinem să precizăm următoarele: Greva de avertisment este urmarea unei lungi bătălii pentru păstrarea prestigiului acestei instituţii româneşti, ROMATSA, pentru depolitizarea şi decăpuşarea ei; Nu urmărim avantaje materiale, ci siguranţa locului de muncă, în condiţiile în care, din cauza unui management defectuos, se ajunge cu paşi programaţi, la faliment şi înstrăinare. Au vândut pământul, urmează cerul? Înmulţirea zborurilor pe teritoriul românesc şi diminuarea numărului de controlori de trafic constituie în acest moment un atac la adresa siguranţei traficului, cu toate eforturile pe care le depunem pentru a gestiona eficient traficul din spaţiul aerian românesc„, a transmis, joi seara, Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian – ATSR.

„De aceea”, menţionează sindicatul ATSR, „rugăm publicul larg să ne înţeleagă şi să fie alături de noi în acest demers care ne priveşte pe toţi, familiile noastre, copiii noştri„.

Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian din România a anunţat o grevă de avertisment la nivelul tuturor subunităţilor ROMATSA – regia de stat care se ocupă cu dirijarea traficului aerian din România, protest care se va desfăşura vineri, 12 mai, între orele 11.00 şi 13.00. Conflictul are loc pe fondul expirării contractului colectiv de muncă, potrivit unei notificări transmise anterior de ATSR.

Personalul CTA (n.r. – control trafic aerian) participant la grevă va asigura o treime din activitate în intervalul 11.00-13.00 (ore locale), prin măsuri de control al fluxurilor de trafic aerian asigurate prin intermediul organismelor corespunzătoare ale EUROCONTROL, în baza notificării corespunzătoare din partea ROMATSA; sunt exceptate de la aceste măsuri zborurile monarhilor, şefilor de state, prim-miniştrilor şi miniştrilor, zborurile misiunilor de căutare şi salvare, zborurile militare, zborurile umanitare, precum şi zborurile de poliţie aeriană„, se arată în notificarea transmisă de sindicat către directorul general, directorii de direcţii şi directorii de subunităţi din cadrul ROMATSA.

Managementul Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA) a fost notificat de către sindicatul ATSR cu privire la organizarea grevei de avertisment, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul companiei ROMATSA.

Managementul ROMATSA va depune toate eforturile necesare pentru a stopa declanşarea grevei de avertisment şi va continua negocierea cu partenerii sociali. Totuşi, în situaţia declanşării grevei de avertisment, conform Legii Dialogului Social nr. 62/2011, ROMATSA va asigura 33,3% din zboruri. Nu vor fi afectate zborurile umanitare de stat, medicale, de căutare şi salvare şi de urgenţă„, se arată în comunicat.

Aeronavele vor fi dirijate conform FLOW CONTROL-ului introdus de EUROCONTROL, se precizează în documentul citat.

Citeşte şi Controlorii de trafic aerian anunţă GREVĂ GENERALĂ. Doar 30 la sută din zboruri vor fi operate UPDATE