Grevă de avertisment la ANAF. Ministrul Marcel Boloş anunţă majorarea salariilor

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș a anunțat că va crește salariile angajaților din acest sector, așa cum au cerut sindicatele. Noi negocieri sunt așteptate în această seară.

21 aug. 2023, 18:28
Grevă de avertisment la ANAF. Ministrul Marcel Boloş anunţă majorarea salariilor

Sindicaliştii din ANAF organizează marţi dimineaţa o grevă de avertisment şi pichetarea Ministerului de Finanţe, a declarat, pentru AGERPRES, Dorin Modure, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Fiscală „Solidaritatea”.

„Mâine urmează să aibă loc o grevă de avertisment în toată ţara, pe unde avem noi membri, şi o pichetare la Ministerul de Finanţe. Motivele sunt mai multe, sunt mai vechi, le-am tot anunţat în ultimele luni. Am tot încercat să negociem cu Guvernul, nu am reuşit. Noi vrem să păstrăm locurile de muncă, să păstrăm veniturile şi un statut propriu”, a spus Dorin Modure.

Care sunt veniturile salariale care încă nu sunt impozitate. Angajaţii care au un spor important la leafă din septembrie
„Acţiunea principală de mâine este greva de avertisment. Acesta este de la 8:00 la 10:00. Pichetarea este de la 9:00 la 10:00″, a precizat Dorin Modure, el menţionând că la pichetarea din faţa ministerului nu vor participa foarte mulţi angajaţi pentru că aceştia vor fi la grevă.

„După aceasta trebuie să treacă minimum două zile şi putem să declanşăm greva propriu-zisă. Probabil către asta ne vom îndrepta, dar este de durată, trebuie să rezolvi nişte proceduri, trebuie să vedem dacă Guvernul este dispus să discute cu noi şi să mai rezolve din solicitări sau nu. Deci nu ştim ce va fi în viitor, dar următorul pas posibil este greva propriu-zisă”, a declarat Dorin Modure.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș a anunțat că va crește salariile angajaților din acest sector, așa cum au cerut sindicatele. Noi negocieri sunt așteptate în această seară.

Protest faţă de disponibilizări la Poşta Română / Poşta Română: Afectaţi, aproximativ 100 de salariaţi din Administraţia Centrală, inclusiv “pile” politice ori situaţii de conflict de interese generate de membri de sindicat care ocupă funcţii de conducere

Angajaţi ai Poştei Române au protestat luni în faţa sediului central al companiei acuzând procesul de disponibilizare colectivă anunţat la nivelul acesteia. În replică, reprezentanţii Poştei Române afirmă că reorganizarea nu e un proiect nou, iar concedierile colective afectează aproximativ 100 de salariaţi din Administraţia Centrală – inclusiv ”aşa numitele “pile” politice ori situaţiile de conflict de interese generate de membri de sindicat care ocupă totodată funcţii de conducere în Companie” – şi nu vizează personalul din structurile operaţionale. ”Majoritatea salariaţilor susţine modernizarea Companiei şi a fost alături de actuala echipă de management încă de la începutul acestui proces. Ca dovadă, din cei 200 de membri anunţaţi să participe la manifestarea din data de 21 august 2023, au participat aproximativ 40. În ultimii ani, numărul de membri de sindicat a scăzut semnificativ”, mai afirmă conducerea Poştei Române.

Un miting de protest s-a desfăşurat luni în faţa sediului central al Poştei Române, motivele fiind situaţia economică precară în care se află Compania Naţională Poşta Română şi procesul de disponibilizare colectivă anunţat la nivelul acesteia.

În replică, reprezentanţii Poştei Române au transmis că reorganizarea Companiei nu este un proiect nou, acesta fiind demarat în anul 2021, ca parte a procesului de modernizare a Poştei Române;

Citeşte şi: Majorarea salariului minim brut pe economie aduce mai mulți bani statului decât angajaților

”Majoritatea salariaţilor susţine modernizarea Companiei şi a fost alături de actuala echipă de management încă de la începutul acestui proces. Ca dovadă, din cei 200 de membri anunţaţi să participe la manifestarea din data de 21 august 2023, au participat aproximativ 40. În ultimii ani, numărul de membri de sindicat a scăzut semnificativ, iar procedura de concediere colectivă ce se finalizează în scurt timp va permite Companiei să realizeze obiectivele ce ni le-am propus, inclusiv marile proiecte de investiţii precum modernizarea oficiilor, a Hub-ului logistic, achiziţionarea cutiilor poştale digitale, software-ului ERP şi multe altele. Concedierile colective afectează un număr de aproximativ 100 de salariaţi din Administraţia Centrală şi nu vizează personalul din structurile operaţionale”, afirmă conducerea Poştei Române.

De asemenea, precizează că salariaţii care au primit notificare de preaviz sunt exclusiv cei ale căror posturi nu se mai justifică în procesul de modernizare pe care îl traversează Compania.

”Printre aceştia se regăsesc şi aşa numitele “pile” politice ori situaţiile de conflict de interese generate de membri de sindicat care ocupă totodată funcţii de conducere în Companie”, argumentează reprezentanţii Poştei.

Ei subliniază că managementul companiei a solicitat Sindicatului reprezentativ încă din luna aprilie să transmită măsuri pentru limitarea numărului de concedieri, uar sindicatul a refuzat transmiterea vreunei măsuri în acest sens.

”În urma măsurilor aplicate de către conducerea Poştei Române, numărul de salariaţi afectaţi de concediere a scăzut de la 501, la aproximativ 100. Dintre aceştia fac parte şi toţi salariaţii care ocupă posturi de consilier director general. Pentru cei aproximativ 100 de angajaţi care au primit preaviz, managementul a pus la dispoziţie peste 180 de posturi disponibile în reţeaua poştală, din care aceştia pot alege. Oferta cuprinde posturi precum factor poştal, curier poştal, manager unitate poştală, analist date, economist şi altele”, precizează conducerea Poştei Române.