Majorarea salariului minim brut pe economie aduce mai mulți bani statului decât angajaților

Guvernul și-a propus să urce treptat salariul minim până în 2025, atingând valoarea de 3.900 de lei în 2024, iar zilele trecute a apărut în presa centrală ideea că este luată în calcul o primă creștere a salariului minim brut pe economie chiar toamna aceasta.

21 aug. 2023, 12:03
Majorarea salariului minim brut pe economie aduce mai mulți bani statului decât angajaților
Locul care oferă un salariu de 10.000 de lei, dar pe care nimeni nu îl vrea. Angajatorii sunt disperați

Guvernul ia în calcul posibilitatea de a crește din toamnă salariul minim pe economie. În prezent, salariul minim brut în România este de 3.000 lei. Guvernul Ciolacu vrea să majoreze salariul minim brut cu 300 de lei. Asta înseamnă că de la 1 octombrie, ar ajunge la 3.300 de lei. Conform calculelor, de la 1 octombrie un salariat plătit cu salariul minim pe economie ar primi în plus 83 de lei pe card, ajungând la un salariu net de 1.981 de lei.

Citește și: Noi beneficii pentru angajaţi, 33% din salariul de bază! Alternativa la tichetele de masă care este prevăzută de Codul Muncii

Doar că majorarea salariului minim brut pe economie va aduce mai mulți bani statului decât angajaților. Dările la stat în România sunt printre cele mai mari, iar în cazul unei majorări a salariului cu 300 lei, statul va câștigă circa 228 lei din toamnă.

Citește și: Şeful Casei de Pensii, detalii exclusive despre plata anticipată a pensiilor, următoarea majorare şi noua formulă de calcul. ”Indexare de 100% din rata inflației și de 50% din creșterea salariului mediu brut”