Peste 82.000 de cadre medicale din toată ţară au intrat în GREVĂ GENERALĂ

Peste 82.000 de cadre medicale au intrat luni, de la ora 7.00, în grevă generală în spitalele din întreaga țară, a declarat Marius Sepi, prim-vicepreședintele Sanitas. Cadrele medicale au declanșat greva generală ca urmare a faptului că nu au ajuns la o soluție cu autoritățile pe Legea salarizării unitare.

31 oct. 2016, 06:04
Peste 82.000 de cadre medicale din toată ţară au intrat în GREVĂ GENERALĂ

 UPDATE Leonard Bărăscu, preşedintele federaţiei Sanitas, a anunţat, luni, că, în urma negocierilor de la Ministerul Sănătăţii, s-a luat decizia ca greva generală din sistemul sanitar să continue pentru că nu au fost rezolvate problemele pentru care cadrele medicale şi personalul TESA au întrerupt activitatea.

Greva continuă, pentru că oricum nu aveau nimic pentru Ordonanţa 20, care ne-ar fi rezolvat, cred, problemele. În schimb, la ora 16:00 mergem la Comisiile de buget, finanţe şi de muncă din Parlament. Dacă dau ok-ul şi rapoartele, mâine se pot vota în plen şi amendamentele noastre, fiind deja preluate, putem rezolva ordonanţa. Am mai vorbit despre câteva probleme din sistem, referitoare la sporuri, la contractul colectiv de muncă. Până atunci, rămâne în picioare greva generală”, a declarat, pentru News.ro, preşedintele federaţiei sindicale Sanitas.

UPDATEAșa nu se mai poate. La ora actuală sunt în grevă generală 82.000 de cadre medicale în spitalele din țară. Sper ca astăzi, la ora 16:00, când se întâlnesc parlamentarii din comisiile de muncă și buget-finanțe pentru a discuta revendicările noastre, lucrurile să se rezolve. Fac un apel la clasa politică să meargă azi în comisiile parlamentare și să-și dea aviz pe revendicările noastre în așa fel încât OUG 20/2016 și OUG 43/2016 să se aplice corect iar toate cadrele medicale de la asistenți până la personalul din creșe, infirmiere să primească ceea ce li se cuvine„, a spus Marius Sepi, prim-vicepreședintele Sanitas, potrivit Agerpres.

Liderul sindical a menționat că, dacă cele două comisii își dau aviz favorabil, revendicările lor ar trebui să fie votate marți în plenul Parlamentului, în caz contrar sindicaliștii urmând să treacă la boicotarea forului legislativ.

La rândul său, președintele Federației Sanitas, Leonard Bărăscu, a precizat că serviciile medicale sunt asigurate de o treime din personalul medical din spitale, singurul inconvenient fiind creșterea timpului de așteptare în preluarea cazurilor.

Luni dimineață, în fața Spitalului Clinic de Urgență Floreasca un grup de cadre medicale afișau pancarte pe care scria „Spunem stop umilirii cadrelor medicale” sau „Grevă generală”.

Federaţia Sanitas critică „atitudinea cel puţin indiferentă a guvernanților şi în același timp creșterea nivelului de nemulțumire a colegilor nedreptățiți ca urmare a punerii în aplicare a OUG 20 şi 43/2016”.

Liderii sindicali îşi cer scuze „faţă de toţi pacienții care într-un fel sau altul vor fi afectați de acțiunile noastre şi facem apel la fiecare dintre aceștia să aibă minimă răbdare şi înțelegere faţă de colegii noştri care nu doresc decât să reclădească demnitatea lucrătorilor din sistemul sanitar public de stat”.

Reprezentanţii Sanitas lansează un nou apel către toate partidele politice parlamentare „să dea dovadă de maturitate şi să îşi asume repararea inechităților şi nedreptăților inacceptabile generate de cele două Ordonanțe de urgentă criticate – 20/2016 si 43/2016, în cel mai scurt timp posibil, putând astfel să deblocheze activitatea în sistemul sanitar public de stat”.

Greva generală declanşată luni este ultima etapă a acțiunilor de protest ale Federației, care au fost demarate în septembrie, prin organizarea, în fiecare zi de marți, a unei acțiuni denumite generic „O marți a Sanitas”, pe 20 septembrie fiind pichetat Ministerul Muncii, pe 27 septembrie Ministerul Finanțelor Publice, pe 4 octombrie Ministerul Sănătății și pe 11 octombrie Palatul Parlamentului. Pe 12 octombrie a avut loc o grevă japoneză, cu purtarea de banderole albe.

Sindicatele din Sănătate sunt nemulțumite pentru că personalul TESA și funcționarii publici, medicina școlară și asistența socială nu au primit majorări salariale pentru intermediul OUG 20 și OUG 43 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016. Soluția propusă de sindicate a fost de includere a modificărilor în ordonanță atunci când va fi dezbătută în Parlament.

Ministerul Sănătăţii caută soluţii la solicitările Sanitas

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii le-au transmis liderilor Federaţiei Sanitas că se caută soluţii pentru ca veniturile din sistemul sanitar să fie cât mai aproape de un nivel corespunzător, iar luni a fost programata o nouă întâlnire. „Ministrul Sănătăţii s-a declarat deschis la dialog şi la identificarea de soluţii pentru ca veniturile din sistemul sanitar să fie cât mai aproape de un nivel corespunzător, conform importanţei şi complexităţii activităţii personalului care lucrează în sectorul sanitar. Deja s-au făcut paşi pentru corectarea unor situaţii punctuale. Pe viitor vor fi avute în vedere salariile acelor categorii din sistem care nu au beneficiat de ordonanţele 20/2016 şi 43/2016 privind salarizarea bugetarilor”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.