GREVĂ GENERALĂ la metrou, marţi sau miercuri. Circulaţia va fi oprită între orele 04.00 şi 16.00, avertizează sindicaliştii

Angajaţii Metrorex au fost, joi dimineaţă, într-o grevă de avertisment de două ore, nemulţumirile principale fiind legate de salarii, în condiţiile în care ei solicită o creştere salarială de peste 40%. Ministrul Transporturilor, Lucian Şova, a catalogat negocierile purtate cu sindicaliştii de la metrou drept "şantaj", spunând că dacă s-ar accepta o astfel de creştere salarială, preţul biletului pentru o călătorie cu metroul ar creşte de la 2,5 la 4 lei. În cazul în care părţile nu cad la un acord, sindicaliştii anunţă că va fi grevă generală la metrou săptămâna viitoare. 

RomaniaTV.net
15 nov. 2018, 05:51

Sindicaliştii au anunţat că, în cazul în care nu se vor primi de la managementul Metrorex răspunsuri favorabile la revendicările salariale, după greva de avertisment va urma o grevă generală, care ar putea afecta 700.000 de călători.

„Da, (s-a decis, n.r.) continuarea acţiunii. S-ar putea să nu fie chiar luni, dar marţi sau miercuri, pentru că trebuie să ţinem cont de minimul 48 de ore lucrătoare şi am luat în calcul. Dar dacă avem foc continuu, aveam lejer 48 de ore pentru luni. Se pare că interpretarea juridică… nu contează tipul de unitate, ci conform celor încadrate pe săptămâni de lucru. Sigur (fac grevă, n.r.) între 4:00 şi 16.00. Noi am hotărât deja azi, am stabilit, după ce s-a terminat greva de avertisment. Urmează să informăm opinia publică în care dintre zile, în funcţie de mobilizarea noastră. Hotărârea e luată”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Ion Rădoi, preşedintele Sindicatul Liber Metrou.

„După toate demersurile nu am reușit s-a încheiem un contract colectiv de muncă pe 2018, 2019. Ieri eram pe cale de a ne înțelege, dar ministrul Lucian Șova a intervenit ca acest conflict să nu se rezolve. Nu putem decât să ne îndreptăm spre o grevă generală”, a declarat anterior Ion Rădoi, liderul USLM.

Sindicaliştii au solicitat managementului Metrorex o creştere salarială de 42 de procente, însă li s-a oferit 18 la sută, refuzând înţelegerea.

Pe de altă parte, ministrul Transporturilor, Lucian Şova, a afirmat, miercuri seară, că greva nu este „pentru bunăstarea muncitorilor de la Metrorex, această grevă este pentru conservarea privilegiilor pe care de mai bine de 15 ani le au comercianţii din staţiile de metrou”. 

El a spus că negocierile privind contractul colectiv de muncă au început cu câteva luni în urmă, iar „principala, prima şi nenegociabila revendicare a fost creşterea salariului cu 42%”, în condiţiile în care în ultimii patru ani salariile din Metrorex au crescut în fiecare an.

El a susţinut că salariul mediu brut lunat variază în Metrorex, acesta fiind de 7.300 de lei pentru personalul tehnic, 8.000 de lei pentru mecanici şi 5.300 de lei pentru cei care lucrează noaptea, adăugând că, pe lângă salarii, angajaţii Metrorex au şi „beneficii” precum tichete de masă de 12 pe zi, decontarea a 75% din valoarea biletelor de odihnă, decontarea a 50% din costul abonamentelor pe calea ferată şi rutier, decontarea de 99% la un hotel din Buşteni care este al sindicatului, permise CFR.

Lucian Şova a catalogat discuţiile purtate cu sindicaliştii de la metrou drept „şantaj”, şi nu negociere, el anunţând că, dacă administraţia Metrorex este de acord cu majorarea salarială de 42 la sută cerută de sindicalişti, preţul unei călătorii cu metroul va creşte de la 2,5 lei la 4 lei.