Grevă japoneză în spitale. Încep protestele şi în Sănătate

După sindicatele din Educație, o altă categorie de bugetari încep protestele. Este vorba despre angajații din Sănătate, care de miercuri intră în grevă japoneză.

06 iun. 2023, 16:41
Grevă japoneză în spitale. Încep protestele şi în Sănătate

Angajații din Sănătate intră în grevă japoneză începând de meircuri, iar de pe 15 iunie fac grevă de avertisment. În cazul în care Guvernul nu-și va ține promisiunile, sindicaliștii din Sănătate amenință că de la 1 iulie vor intra în grevă generală, pe durata căreia vor fi asigurate doar urgențele medicale.

Citește și: ”Grevă”, cuvântul care se lipește de România ca marca de scrisoare. Greva profesorilor, ”dublată” de greva din Sănătate!

În urma primelor negocieri, Guvernul le-a promis majorarea salariilor în Sănătate, la nivelul anului 2022, pentru mai multe categorii, plata voucherelor de vacanţă de la bugetul de stat și deblocarea a 14.000 de posturi.

Citește și: O nouă zi de grevă în școli și proteste ale profesorilor. Deca, după întâlnirea cu sindicaliști, elevi și părinți: 52,9% dintre angajați sunt în grevă. 15.000 de persoane au renunțat să mai protesteze de la 1 iunie

 

Sindicaliștii din Sănătate cer demiterea ministrului Muncii

Sindicaliștii din Sănătate consideră că primul pas pentru soluționarea problemelor din acest domeniu ar fi demisia ministrului Muncii, Marius Budăi, pe care îl consideră direct responsabil pentru lipsa de transparență și pentru escaladarea nemulțumirilor în rândurile sindicatelor din toate domeniile de activitate.

”Primul pas necesar pentru gestionarea conflictelor este DEMITEREA actualului ministru al muncii şi intrarea într-un dialog social real și responsabil.

O a două măsură prioritară este revenirea la un sistem fiscal echilibrat, cu transferul imediat a unui procent din contribuțiile sociale ale angajaților înapoi către angajator.

Haosul politic nu este creat de către lucrătorii care sunt în stradă sau amenință cu greva. Răspunsul acestora vine după șiruri lungi de nemulțumiri în care negocierile au eșuat, iar doleanțele lor nu au fost luate în seamă.

Nu doar incompetența domnului Budăi ne-a adus în acest prag, ci și lipsa de preocupare, empatie și solidaritate cu oamenii muncii, ruptura majoră dintre clasa politică și cetățeni”, se arată într-un comunicat al CNS Cartel Alfa.

 

Guvernul va modifica grilele de salarizare prin OUG pentru a evita altă grevă generală

„Executivul va adopta Ordonanță de Urgență care să cuprindă aducerea grilelor de salarizare pentru cele două categorii la nivelul anului 2022”, potrivit unor surse citate de stiripesurse.ro.

De asemenea, Guvernul va prezenta și o soluția pentru nemulțumirile salariale ale CFR-iștilor.