Grevă naţională în Franţa împotriva proiectului de reformă a pensiilor propus de guvern. Avertismentul specialiştilor: „Francezii sunt suficient de furioşi pentru a bloca ţara”

O grevă naţională de o zi şi demonstraţii în Franţa împotriva proiectului de lege al guvernului privind reforma pensiilor sunt aşteptate să provoace, joi, perturbări majore ale activităţii, cu încetinirea transportului public, şcoli închise şi alte sectoare afectate.

19 ian. 2023, 09:24
Grevă naţională în Franţa împotriva proiectului de reformă a pensiilor propus de guvern. Avertismentul specialiştilor: „Francezii sunt suficient de furioşi pentru a bloca ţara”

La iniţiativa sindicatelor, această zi de protest are ca scop să descurajeze proiectul guvernului, care prevede amânarea vârstei legale de pensionare, de la 62 la 64 de ani, în 2030.

Este o provocare majoră pentru Emmanuel Macron, în condiţiile în care sondajele arată că o mare majoritate a francezilor se opun acestui proiect de reformă. Şeful statului şi guvernul său intenţionează să pună în practică măsurile prezentate ca fiind indispensabile, pentru a garanta viabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii.

Această grevă naţională reprezintă, de asemenea, un test pentru sindicate, mai puţin influente decât în trecut, care speră să transforme nemulţumirea populaţiei faţă de acest proiect, asociată cu furia faţă de scăderea puterii de cumpărare, într-o vastă mişcare socială care să se extindă dincolo de această zi de joi şi să determine guvernul să cedeze.

„Inflaţia, condiţiile de muncă, pensiile… Ne-am săturat! Şi de aceea credem că va fi o participare foarte numeroasă”, a declarat Simone Legendre, membră a sindicatului CFE-CGC, despre apelul la greve şi demonstraţii.

„Guvernul este calm şi hotărât”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Olivier Véran, care a cerut oamenilor să evite paralizarea activităţii.

Pentru Emmanuel Macron, dincolo de controlul cheltuielilor publice, miza este credibilitatea sa ca reformator atât la nivel naţional, cât şi european, notează Reuters.

Potrivit Ministerului Muncii, reforma ar urma să genereze venituri suplimentare de 17,7 miliarde de euro în 2030. La rândul lor, sindicatele consideră că există şi alte mijloace pentru a asigura sustenabilitatea sistemului de pensii.

Citeşte şi: Şocul dimineţii în politică. Premierul din Noua Zeelandă a demisionat

În ochii sindicatelor, această „joie neagră” marchează doar un punct de plecare înaintea unor noi greve şi manifestaţii naţionale. „Ceea ce nimeni nu poate şti, nici măcar sindicatele, este dacă francezii sunt suficient de furioşi pentru a bloca ţara”, a comentat Bruno Palier, profesor la Sciences Po, potrivit News.ro.

Detaliat oficial la începutul lunii de către premierul Elisabeth Borne, proiectul de reformă a pensiilor nu a fost încă prezentat în Adunarea Naţională, unde Emmanuel Macron nu mai are majoritatea, dar contează pe sprijinul dreptei pentru a adopta textul.

Joi sunt aşteptate perturbări puternice în transportul public, mai multe linii de metrou şi reţeaua de transport regional din Paris RER fiind oprite. SNCF a anunţat că doar un TGV din trei, sau chiar unul din cinci, în funcţie de trenuri, va circula, iar reţeaua de trenuri regionale TER va fi practic blocată.

În ceea ce priveşte educaţia, unul din zece profesori a avertizat că va intra în grevă, a declarat principalul sindicat al şcolilor primare.

„Suntem conştienţi, nu suntem siguri că guvernul va ceda, dar trebuie să încercăm totul. Trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a-i face să dea înapoi. Este acum sau niciodată”, a declarat sindicalista Simone Legendre.

În acest timp, Emmanuel Macron şi mai mulţi dintre miniştrii săi se vor afla joi la Barcelona pentru o şedinţă comună cu guvernul spaniol.

Guvernul a anunţat că 10.000 de poliţişti şi jandarmi vor fi mobilizaţi pentru a asigura securitatea şi a preveni orice tulburări în timpul demonstraţiilor.

Citeşte şi: O mamă şi fiica ei de 4 ani, lovite mortal pe trotuar după ce un Audi TT s-a luat la întrecere cu un BMW