Şocul dimineţii în politică. Premierul din Noua Zeelandă a demisionat

Premierul laburist al Noii Zeelande, Jacinda Ardern, şi-a anunţat joi demisia într-un gest şocant, în condiţiile în care era considerată un lider foarte popular, inclusiv pe plan internaţional, căpătând notorietate mai ales în timpul pandemiei, prin măsurile ferme luate.

19 ian. 2023, 06:47
Şocul dimineţii în politică. Premierul din Noua Zeelandă a demisionat

Şoc în Noua Zeelandă. Prim-ministrul ţării a demisionat. Prim-ministrul neozeelandez Jacinda Ardern a susţinut o conferinţă de presă emoţionantă în care şi-a prezentat demisia oficială. În spatele deciziei liderei guvernului de la Wellington stă oboseala cronică şi lipsa motivaţiei.

Oamenii lui Vladimir Putin, scoși din minți. Serghei Lavrov: „SUA folosește Ucraina ca intermediar, împotriva Rusiei”. Cu cine-l compară pe Joe Biden
„Sunt om. Politicienii sunt oameni. Dăm tot ce putem atâta timp cât putem şi avem timp. Şi pentru mine, a sosit timpul. Şase ani de muncă asiduă şi provocări şi-au luat tributul. Ştiu ce necesită această meserie. Din păcate, nu mai am suficiente resurse ca să o pot face cum trehuie. Plec pentru că cu un job atât de privilegiat vine cu o mare responsabilitate. Responsabilitatea de a şti când eşti persoana potrivită să conduci şi, de asemenea, când nu eşti”, a declarat Ardern, relatează The Guardian.

Doamna Ardern avea 37 de ani în 2017 când a preluat poziţia de şef al guvernului Noii Zeelande, devenind astfel cea mai tânără femeie din lume în această funcţie.

Mandatul lui Ardern se va încheia nu mai târziu de 7 februarie. Următoarele alegeri din Noua Zeelandă vor avea loc pe 14 octombrie.

Ce vacanțe își achiziționează românii, în 2023. Unde se anunță reduceri consistente: „Se vinde extraordinar de bine!”

Jacinda Ardern era lider al Partidului Laburist şi premier al Noii Zeelande din 2017.

 

În vârstă de 42 de ani, ea a fost una dintre cele mai tinere femei prim-ministru din lume şi chiar a devenit mamă în 2018, când era în funcţie.

Cunoscută pentru francheţea reacţiilor ei, dar şi pentru stilul non-conformist, ea şi-a câştigat simpatia publicului.

„Sunt om, politicienii sunt oameni. Dăm tot ceea ce putem cât timp putem. Şi apoi vine timpul. Iar pentru mine, este timpul”, a spus ea joi. Ardern a mărturisit că a reflectat în timpul vacanţei de vară dacă mai are energia necesară pentru a continua în acest rol şi a ajuns la concluzia că nu.

Când a fost aleasă prim-ministru, în 2017, la vârsta de 37 de ani, ea devenea cea mai tânără femeie şef de guvern din lume.

A condus Noua Zeelandă în timpul pandemiei Covid-19, dar a avut de administrat şi alte crize majore, inclusiv atacul terorist asupra a două moschei din Christchurch şi erupţia vulcanică din White Island.

„Aceştia au fost cei mai împliniţi cinci ani şi jumătate din viaţa mea. Dar au avut şi provocările lor”, a spus ea.

Ardern a declarat că nu are planuri de viitor, în afară de a petrece mai mult timp cu familia. Întrebată cum ar dori ca să îşi amintească neozeelandezii de ea, Ardern a spus că „este o persoană care a încercat întotdeauna să fie bună”.

„Sper că îi las pe neozeelandezi cu convingerea că poţi fi amabil, dar puternic, empatic, dar decisiv, optimist, dar concentrat. Şi că poţi fi propriul tău tip de lider – unul care ştie când este timpul să plece”, a declarat Ardern.

Anunţul premierului vine în contextul în care Noua Zeelandă intră într-un an electoral foarte disputat. Sondajele de opinie din ultimele luni plasau Partidul Laburist condus de Ardern uşor în urma Partidului Naţional, de opoziţie.

Deocamdată nu e clar cine o poate înlocui pe Jacinda Ardern. Viceliderul laburist, ministrul de finanţe Grant Robertson, considerat favorit pentru acest rol, a declarat joi că nu va candida pentru această funcţie.