Grevă profesori. Guvernul face un nou apel către profesori, dar vine cu aceeaşi ofertă financiară. Luni ar trebui să înceapă înscrierea la Bac 2023, dar sindicatele continuă in corpore protestele

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” Marius Nistor a declarat sâmbătă că greva profesorilor continuă şi că angajaţii din sistemul de învăţământ menţin solicitările privind majorări salariale cu 25%. Guvernul a venit duminicăm prin vocea lui Dan Cărbunaru, cu aceleaşi promisiuni financiare.

28 mai 2023, 11:35
Grevă profesori. Guvernul face un nou apel către profesori, dar vine cu aceeaşi ofertă financiară. Luni ar trebui să înceapă înscrierea la Bac 2023, dar sindicatele continuă in corpore protestele

UPDATE Grevă profesori: ”Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie „SPIRU HARET” consideră că Guvernul este singurul responsabil pentru continuarea acestei forme extreme de protest. După trei zile de pauză în negocieri, Executivul nu a venit cu o soluţie care să ducă la stingerea conflictului din educaţie. Observăm cum Guvernul, prin purtătorul său de cuvânt, propune aceleaşi prime/vouchere pe care angajaţii din învăţământ le-au refuzat săptămâna trecută. Nu mai avem prim-ministru, nu mai avem miniştri cu care să negociem? De vineri am aşteptat invitaţia la discuţii, însă totul s-a redus la un mesaj transmis într-un briefing de presă susţinut de purtătorul de cuvânt al Executivului”, afirmă liderii sindicali într-un comunicat comun.

Ei consideră că Guvernul  trebuie să înţeleagă, măcar acum, în al doisprezecelea ceas, că încă nu a rezolvat cerinţa esenţială: emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant va fi egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, prevedere care a fost eliminată din Legea Învăţământului Preuniversitar.

UPDATE Grevă profesori, reacţia sindicatelor după noul anunţ de la Guvern. Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat pentru News.ro, că angajaţii din sistemul de învăţământ vor continua greva şi nu renunţă nici la protestul anunţat pentru marţi, la Bucureşti, acţiune la care se anunţă participarea a 20.000 de oameni. Acesta reclamă că Guvernul a modificat prin OU, la finalul săptămânii, Legea Dialogului Social, pentru a exercita „presiuni” asupra greviştilor. Întrebat dacă, în acest context, se conturează scenariul amânării examenelor naţionale, Marius Nistor a răspuns: „Este posibil orice atâta vreme cât avem un astfel de comportament din partea Guvernului”.

„Răspunsul l-au primit la ultima acţiune de protest şi a fost un răspuns categoric: Nu. Noi am dat un răspuns la o acţiune la care au participat 14.000 de oameni în faţa Guvernului şi nu numai. S-a schimbat ceva radical între timp? Cu un pic de bani şi că au redenumit primele, îmi pare rău, dar nu asta aşteaptă colegii noştri”, a declarat Marius Nistor duminică, pentru News.ro, întrebat cum răspuns angajaţii din sistemul de educaţie noi oferte anunţate duminică de Guvern prin vocea purtătorului de cuvânt, Dan Cărbunaru.

Nistor a precizat că profesorii nu vor renunţa la protestul anunţat pentru marţi, în Capitală, în Piaţa Victoriei şi la Palatul Cotroceni, acţiune la care sunt aşteptaţi 20.000 de salariaţi din educaţie.

„Continuă acţiunile de protest şi în alte mari oraşe” a anunţat Nistor.

În ceea ce priveşte faptul că proiectul de act normativ anunţat duminică a fost publicat deja pe site-ul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi pus în transparenţă publică, liderul sindical spune: „Nu mă interesează ce apare pe site-ul Ministerului Fondurilor sau ce se discută la nivel de Guvern, pe mine mă interesează ce comentează colegii noştri din unităţile de învăţământ care au făcut cinci zile de grevă şi care de luni continuă acţiunea de protest. Asta contează! Iar Guvernul acesta cu bune intenţii, în ghilimele, îşi permite să modifice Legea Dialogului Social, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, aşa, la sfârşit de săptămână, ca să exercite presiuni asupra colegilor noştri! Aşa că nu mă interesează ce discută Guvernul pe site-urile lor! Să vină cu o ofertă corectă, cu o soluţie corectă în faţa colegilor noştri şi dacă au neclarităţi să meargă în şcoli!”
Întrebat dacă, în acest context, se conturează scenariul amânării examenului de bacalaureat şi a Evaluării Naţionale, Marius Nistor a răspuns: „Este posibil orice atâta vreme cât avem un astfel de comportament din partea Guvernului”.

Grevă profesori, UPDATE declaraţii la Guvern: „Bună ziua. Activitățile derulate de Guvernul României pentru a rezolva problemele semnalate de liderii sindicatelor din Educație au continuat și în aceste două zile. Sunt în măsură să vă prezint continuarea implementării măsurilor pe care guvernul le-a anunțat în aceste zile în care dialogul permanent pe care l-am derulat. Dialogul a generat iată și implementări ale măsurilor așteptate.

Astăzi voi anunța faptul că Guvernul a pregătit OUG care va asigura majorări ale veniturilor personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic. Repet, în contextul discuțiilor care s-au purtat. Voi prezenta măsurile”, a spus Dan Cărbunaru, duminică după-amiază.

„Efort bugetar de peste 700 milioane de lei, din care peste 300 din bugetul național și restul fonturi europene. 2.500 de lei – măsuri de susțnere primă de carieră didactică, primă de compensare salarială, care va asigura tranziția către noua grilă de salarizare. În iunie 1.000 de lei și 1.500 de lei în octombrie.  1.000 de lei pentru personalul nedidactic. 500 de lei în iunie și 500 în septembrie. Este dovada că Guvernul tratează cu seriozitate problemele personalului din Educație.

Din dispoziția premierului, ministrul Muncii începe de mâine discuțiile cu sindicatele din Educație pe noua grilă din legea salarizării. 15 iulie e termenul asumat la Guvern pentru noile grile.

Și calendarul școlar, și perspectiva examenelor au nevoie ca atât copiii cât și profesorii lor să fie în clase pentru a încheia cu bine acest an școlar”, a mai spus Dan Cărbunaru

Grevă profesori. Purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru face declaraţii duminică, la ora 12:00, pe tema situaţiei din educaţie, Declaraţiile au loc în condiţiile în care sindicaliştii din educaţie afirmă că nici până la această oră nu au primit invitaţii pentru o nouă rundă de negocieri cu reprezentanţii Executivului. De asemenea, luni ar urma să înceapă înscrierile pentru examenul de bacalaureat.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat vineri că nu îşi depune mandatul, tocmai pentru a rămâne la conducerea Guvernului şi a soluţiona criza generată de greva din Educaţie.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” Marius Nistor a declarat sâmbătă pentru News.ro că greva profesorilor continuă şi că angajaţii din sistemul de învăţământ menţin solicitările privind majorări salariale cu 25%. El a adăugat că reprezentanţii protestatarilor nu au fost chemaţi la noi negocieri cu Guvernul.

„Domnul de la Ministerul Muncii are o problemă legată de Educație. Cum ai tupeul să declari, atunci când ai 200.000 de angajați din învățământ în grevă, că noi nu suntem la piață, mai dă, mai ia? La fel ca purtătorul de cuvânt al Guvernului, ar trebui să ia pixurile lăsate de profesori în Piața Victoriei și să-și scrie demisia”, a declarat Marius Nistor, FSE.
Ministrul Muncii: „Nu suntem la piaţă. Profesorii au ajuns la salariile maxime”. Sindicaliştii îi cer demisia lui Marius Budăi

Duminică, sindicaliştii au reafirmat că nu au fost încă invitaţi la noi discuţii. Cărbunaru a fost cel care joi a transmis oferta Guvernului pentru sindicaliştii care au cerut majorări salariale de 25%, Guvernul le-a propus acestora mărirea veniturilor personalului nedidactic în medie cu 9%, precum şi acordarea a două prime de câte 500 de lei, în lunile iunie şi octombrie, măsura vizând 55.000 de angajaţi. Cărbunaru a adăugat că pentru personalul didactic şi didactic auxiliar sunt prevăzute prime de 1.000 de lei în luna iunie, respectiv 1.500 de lei în luna octombrie. El a prezentat noi drepturi pe care Legile Educaţiei, care vor intra în vigoare de la 1 septembrie, le vor aduce pentru angajaţii din învăţământul preuniversitar şi universitar.

Greva profesorilor se prelungeşte. Sindicatele îţi menţin solicitarea de majorare a salariilor cu 25%. Funeriu: „În ăştia nouă ani li s-au livrat profesori cu cuţitul la beregată. Ăsta este rezultatul a nouă ani de România Educată”

Remarca lui Dan Cărbunaru potrivit căreia ”nu suntem la piaţă, nici la mall”, în contextul  propunerilor avansate de Guvern în raport cu cererile sindicaliştilor din Edcuaţie, a provocat nemulţumirea acestora.

”Cum ai tupeul să declari atunci când ai peste 200.000 de salariaţi din învăţământ în grevă, că noi nu suntem la piaţă, mai dă, mai ia?”, a declarat preşedintele Federaţiei ”Spiru Haret”, Marius Nistor.

Luni ar urma să înceapă  înscrierile pentru susţinerea examenului de bacalaureat, iar Ministerul Educaţiei a transmis, vineri, că directorii unităţilor de învăţământ care pot asigura resursa umană necesară înscrierii vor comunica părinţilor şi elevilor toate datele necesare.