Greva profesorilor se prelungeşte. Sindicatele îşi menţin solicitarea de majorare a salariilor cu 25%. Funeriu: „În ăştia nouă ani li s-au livrat profesori cu cuţitul la beregată. Ăsta este rezultatul a nouă ani de România Educată”

Preşedintele Federaţiei „Spiru Haret” afirmă că greva profesorilor continuă şi că reprezentanţii angajaţilor din educaţie nu au fost chemaţi la noi negocieri cu Guvernul
Filip Stan
27 mai 2023, 19:41
Greva profesorilor se prelungeşte. Sindicatele îşi menţin solicitarea de majorare a salariilor cu 25%. Funeriu:

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” Marius Nistor a afirmat că greva profesorilor continuă şi că angajaţii din sistemul de învăţământ menţin solicitările privind majorări salariale cu 25%. El a adăugat că reprezentanţii protestatarilor nu au fost chemaţi la noi negocieri cu Guvernul.

Marius Nistor a declarat, sâmbătă după-amiază, pentru News.ro, că greva angajaţilor din învăţământ continuă. „Da, continuă până când vor hotărî colegii noştri”, a spus Nistor, răspunzând unei întrebări.  Acesta a subliniat că protestatarii îşi menţin solicitările privind majorarea salariilor tuturor categoriilor de angajaţi din sistemul de educaţie cu 25 de procente. De asemenea, chestionat dacă reprezentanţii protestatarilor au fost chemaţi la negocieri, liderul Federaţiei „Spiru Haret” a răspuns negativ.

Marius Budăi, veşti proaste salariile profesorilor: „Nu se poate da OUG de pe o zi pe alta, nu se fac oferte la televizor”
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat vineri că liderii coaliţiei au decis să continue dialogul cu sindicatele din învăţământ şi a precizat că a convenit cu partenerii de coaliţie ca, pînă la soluţionarea problemelor, să nu îşi depună mandatul şi să îşi asume în continuare responsabilitatea de premier.

Liderii de sindicate au anunţat, joi seară, după noi negocieri cu Guvernul, că au înaintat solicitările lor, constând în majorarea veniturilor tuturor angajaţilor din educaţie cu 25% şi ca salariul unui dascăl debutant să fie la nivelul celui mediu brut pe ţară. „Sunt liberi să-şi facă calculele necesare”, susţin sindicaliştii, referindu-se la guvernanţi.

Zilele libere de 1-5 iunie se acordă şi se plătesc tuturor angajaților din Educație DOCUMENT

Pe de altă parte, Guvernul a propus, joi seară, sindicaliştilor din educaţie mărirea veniturilor personalului nedidactic în medie cu 9%, precum şi acordarea a două prime de câte 500 de lei, în lunile iunie şi octombrie, măsura vizând 55.000 de angajaţi, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului Dan Cărbunaru. El a adăugat că pentru personalul didactic şi didactic auxiliar sunt prevăzute prime de 1.000 de lei în luna iunie, respectiv 1.500 de lei în luna octombrie.

Iohannis, despre greva profesorilor: Dascălilor, părinţilor, elevilor, le spun atât – aveţi încredere, lucrurile se vor îmbunătăţi şi contextul general şi felul în care va funcţiona sistemul educaţional

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, joi la Sibiu, un mesaj pentru părinţi, elevi şi dascăli şi le-a spus să aibă încredere că lucrurile se vor îmbunătăţi în sistemul educaţional, inclusiv salarizarea cadrelor didactice. Şeful statului a adăugat că se aştepta ca în spaţiul public să existe mai multe discuţii despre faptul că Parlamentul a adoptat noile legi ale educaţiei, în procedură ordinară. „Mi-aş fi dorit foarte mult ca şi cei care vorbesc în ultima vreme foarte mult despre ce ar trebui să facem să constate că am făcut paşi şi vom face şi în continuare”, a precizat Iohannis.

„M-am mai exprimat în această chestiune, spre surprinderea unora, şi rămân la opinia mea: solicitările dascălilor sunt întemeiate. Este poate chiar puţin greu de înţeles şi de transmis de ce dascălii sunt o categorie care câştigă foarte puţin şi, în acelaşi timp, oferă comunităţii tot. Un dascăl oferă tot şi persoana şi cunoştinţele şi dăruirea pentru educarea tinerei generaţii. În acelaşi timp, trebuie să vedem că lucrurile nu pot fi corectate de azi pe mâine. De aceea cred că este nevoie să vedem şi ce se poate face repede şi Guvernul a promis câteva chestiuni care se pot rezolva repede, dar trebuie să vedem şi ce nu se poate face repede, dar există voinţă politică pentru a face aceste lucruri. Atunci negocierile trebuie să se ducă în aşa fel încât să se ajungă la o concluzie comună şi la o agendă. Să ştim exact când şi ce este fezabil să se facă. În mod natural, sindicatele întotdeauna foarte mult şi, dacă se poate, cer foarte mulţi bani. Cu toate că e simplu de înţeles – asta e o problemă care nu se poate rezolva instant, dar convingerea mea este  că aceste chestiuni se vor rezolva într-un viitor nu îndepărtat. Nu vreau să spun că într-o jumătate an, etc”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat joi la Sibiu ce mesaj are pentru părinţi, elevi şi profesori, în contextul în care a făcut şi o glumă atunci când i-a invitat pe elevi să facă o poză, spunându-le „Vedeţi, până şi greva are ceva avantaje”.

Şeful statului a mai spus că a rămas surprins de faptul că cei care au organizat greva din învăţământ nu au adus mai mult în discuţie noile legi ale Educaţiei adoptate de către Parlament.

„Pe de altă parte, recunosc că am rămas puţin surprins că nimeni din cei care au organizat greva nu au constatat sau subliniat că exact în această perioadă Parlamentul a aprobat noile legi ale educaţiei. M-aş fi aşteptat, măcar marginal, să se menţioneze aceste lucruri. Este prima dată, de multă vreme încoace, că legile educaţiei se aprobă aşa cum trebuie în Parlament, în procedură ordinară. Sunt foarte multe noutăţi în această legislaţiei. Ea mai are de parcurs un pic până poată să vină la promulgare, dar eu eu sunt foarte mulţumit că am ajuns în această etapă pe o procedură absolut normală. Deci Parlamentul a înţeles importanţa acestor legi. Mi-aş fi dorit foarte mult ca şi cei care vorbesc în ultima vreme foarte mult despre ce ar trebui să facem să constate că am făcut paşi şi vom face şi în continuare. Dascălilor, părinţilor, elevilor, le spun atât: aveţi încredere, lucrurile se vor îmbunătăţi şi contextul general şi felul în care va funcţiona sistemul educaţional. Sunt convins că şi salarizarea personalului didactic va fi îmbunătăţită, fiindcă trebuie să facem acest pas în România”, a completat preşedintele Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis şi preşedintele Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier au fost, joi într-o vizită la Sibiu. La ieşirea din sediul FDGR, cei doi şefi de stat au fost aşteptaţi de Carmen Iohannis, alături de câţiva dintre elevii din clasa sa.

Klaus Iohannis i-a invitat pe elevi să facă o fotografie şi a glumit, spunându-le: „Vedeţi, până şi greva are ceva avantaje”, referitor la faptul că nu au cursuri din cauza grevei profesorilor.

Declaraţia preşedintelui vine în ziua în care sindicatele din educaţie au respins oferta Guvernului şi au anunţat continuarea grevei generale, iar mii de profesori au ieşit în stradă, în Bucureşti şi în alte oraşe din ţară, pentru a-şi striga revendicările.

Funeriu, despre greva profesorilor: Sunt 1,8 milioane de copii care au intrat şi au ieşit din şcoală în ăştia nouă ani în care li s-au livrat profesori cu cuţitul la beregată. Ăsta este rezultatul a nouă ani de România Educată

Fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu consideră că în acest moment, în care omenirea trăieşte „un moment de cumpănă intelectuală” odată cu apariţia inteligenţei artificiale, ar trebui oprite demersurile de legiferare a educaţiei şi văzut cum poate fi integrată inteligenţa artificială în acest domeniu. El consideră că actul normativ este „perimat” încă dinainte de a apărea.

Daniel Funeriu afirmă că „a crezut şi a sperat în România educată a preşedintelui Iohannis”, însă este dezamăgit de ceea ce s-a realizat în ultimii nouă ani în sistemul de învăţământ.

„Să ne uităm la cifre: avem 220.000 de profesori în sistem, anual intră în sistem vreo 8.000 de profesori. Dacă mâine ar deveni ministru al educaţiei un Einstein al educaţiei şi ar da o lege sublimă, ne-ar lua 10 ani până ce am avea cam o treime dintre profesori formaţi solid. În 10 ani, un copil aproape termină liceul. Deci tu, ca părinte, ai nevoie de o soluţie acum. Soluţia este să găseşti profesori buni, să ai noroc într-o şcoală bună, iar dacă asta nu se întâmplă, tu, ca părinte, aproape că ai obligaţia să suplineşti ceea ce şcoala nu face. Nu spun că e bine, Doamne fereşte, dimpotrivă! Şi de aia în 2009 am intrat în Ministerul Educaţiei, pentru ca asta să nu se mai întâmple, dar au trecut de atunci mulţi ani iar ceea ce am legiferat, Legea 1 pe care am dat-o în 2011, exact asta făcea: se concentra pe formarea profesională. Dacă s-ar fi aplicat lucrurile astea, astăzi am fi avut 100-120 de mii de profesori bine formaţi. Îmi pare rău că nu s-a întâmplat asta, nu eu am fost ales cu România Educată. Au trecut nouă ani, nouă ani, vreo 200 de mii de copii pe an, asta înseamnă 1.800.000 de copii care au intrat şi au ieşit din şcoală în  ăştia nouă ani în care li s-au livrat profesori cu cuţitul la beregată. Ăsta este rezultatul a nouă ani de România Educată. Păcat!”, a afirmat Daniel Funeriu într-o emisiune difuzată sâmbătă de Digi 24.

Funeriu mai spune că ar fi trebuit să se renunţe şi la examenul de titularizare, susţinând că aceasta „o eroare”, pentru că este legat de incapacitatea sistemului de a elimina un profesor care nu îşi face treaba.

În ceea ce priveşte proiectele legii educaţiei, fostul ministru e de părere că o lege a educaţiei „trebuie să se fundamenteze pe un soclu moral solid” şi precizează că la aceste proiecte „nu a văzut acest lucru”.

 

El susţine că, odată cu apariţia inteligenţei artificiale, lumea cunoaşte un nou „moment de cumpănă intelectuală”, după apariţia tiparului şi cea a internetului.

„Marea întrebare legată de inteligenţa artificială este cum să faci ca inteligenţa artificială să învingă prostia umană. Şi atunci, dacă tu vrei să legiferezi educaţia într-un moment de cumpănă. (…)  Al treilea moment de cumpănă este apariţia inteligenţei artificiale, iar tu vrei să legiferezi educaţia din ţara ta în acest moment de cumpănă. Dacă mă întrebaţi pe mine, în acest moment ar trebui oprit orice efort de legiferare a educaţiei, strânşi 10-15 oameni, creiere strălucite, nu neapărat români, plătiţi bine, care să facă nu mai mult de cinci pagini, nu textele alea conţopiste, şi să ne sună ce ar trebui să facă România pentru ca să folosim inteligenţa artificială pentru a creşte inteligenţa umană, pentru a învinge, între ghilimele, prostia umană. Este deja caduc, este un produs perimat înainte de a fi scos pe piaţă. O lege a educaţiei nu este un set de reguli administrative, nu este o carte de bucate după care să ştii ce pui acolo ca să iasă ceva bun. O lege a educaţiei este o lege care trebuie, prin esenţa ei, să creeze o dinamică societală a învăţării”, mai spune Funeriu.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!