Greva profesorilor continuă. Sindicatele au anunțat că nu acceptă acordul propus de premierul Ciucă și girat de președintele Iohannis: ”Avem nevoie de majorări, nu de prime/vouchere”

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în urma consultării organizațiilor sindicale afiliate, au decis să nu semneze niciun acord propus de premierul Nicolae Ciucă, fie el și unul girat de președintele Klaus Iohannis.

31 mai 2023, 11:26
Greva profesorilor continuă. Sindicatele au anunțat că nu acceptă acordul propus de premierul Ciucă și girat de președintele Iohannis: ”Avem nevoie de majorări, nu de prime/vouchere”

Greva profesorilor continuă. Sindicatele anunță că au decis să nu accepte acordul cu Guvernul Ciucă, girat de președintele Klaus Iohannis.

” Mesajul colegilor care sunt în grevă este clar: Greva continuă!

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în urma consultării organizațiilor sindicale afiliate, au decis să nu semneze niciun acord, fie el și unul girat de Președintele României.

Mesajul colegilor a fost clar: am mai semnat acorduri care nu au fost respectate. Avem nevoie de majorări, nu de prime/vouchere. Acordul trebuie să-l facă doar clasa politică și, în urma acestui acord, să se adopte un act normativ pentru majorarea imediată a salariilor.

Menționăm că solicitările noastre au rămas aceleași:
• Majorare salarială de 25% până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unitare;
• Emiterea unei ordonanțe de urgență, prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie (salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic)”, se arată în comunicatul transmis miercuri de președinții Federației Sindicatelor Libere din Învățământ și Federației Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”.

Citește și: Structura anului şcolar se schimbă, s-a prelungit înscrierea la Bac 2023. Situaţia şcolară a elevilor se poate încheia până la data de 9 iunie 2023 

Președintele Klaus Iohannis i-a chemat miercuri la Cotroceni pe cei trei lideri ai coalitiei de guvernare PSD-PNL-UDMR pentru consultări pe tema grevei din educație. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, discuţia va avea loc la ora 12.00.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis marţi, după discuţiile cu sindicatele din educaţie şi în urma amplului protest de la Palatul Cotroceni al angajaţilor din educaţie că rezolvarea blocajului din educaţie şi finalizarea grevei sunt cruciale şi că sunt prioritare încheierea mediilor şi organizarea examenelor naţionale. Şeful statului anunţă că garantează încheierea unui acord politic privind revendicările salariale ale celor din educaţie. Şeful statului îndeamnă toate părţile angajate în dialogul instituţional să dea dovadă de responsabilitate şi flexibilitate în procesul de negociere şi să înţeleagă că soluţiile viabile necesită un echilibru între resursele disponibile şi solicitările profesorilor.

Citește și: Klaus Iohannis a discutat degeaba o oră cu sindicaliștii din Educație: „Sunt prioritare încheierea mediilor şi organizarea examenelor naţionale”. Protestele continuă UPDATE

”Preşedintele României, Klaus Iohannis, a primit astăzi, 30 mai 2023, la Palatul Cotroceni, o delegaţie a liderilor sindicatelor din educaţie, în contextul grevei generale declanşate în învăţământ. Preşedintele Klaus Iohannis a discutat cu reprezentanţii profesorilor despre revendicările acestora şi le-a transmis că le înţelege îngrijorările şi solicitările, care sunt fireşti şi legitime. Asigurarea unui mediu de învăţare propice pentru fiecare elev nu poate fi realizată fără ca profesorii să beneficieze de condiţiile adecvate pentru a-şi desfăşura activitatea”, a transmis Administraţia Prezidenţială.