Greva STB continuă a patra zi. Vasile Petrariu, lider de sindicat: „Ne-au făcut plângere penală. Suntem chemaţi la Poliţie”

Greva Societăţii de Transport Bucureşti continuă și duminică, deşi Tribunalul Bucureşti a decis că aceasta este ilegală. Şoferii STB au refuzat să iasă pe traseu. Mai mulţi angajaţi s-au adunat la Autobaza Titan unde au intervenit şi forţe de ordine.

23 ian. 2022, 08:12
Greva STB continuă a patra zi. Vasile Petrariu, lider de sindicat: „Ne-au făcut plângere penală. Suntem chemaţi la Poliţie”

Greva STB continuă a patra zi. Vasile Petrariu, liderul principalului sindicat din STB, a catalogat drept „ciudat” faptul că el şi colegii săi au fost chemaţi să dea declaraţii, inclusiv în week-end, ca urmare a sesizărilor penale depuse pe fondul grevei care a fost declarată ilegală de instanţă.

Duminică dimineaţă, sute de angajaţi ai STB s-au adunat la autobaza Titan, încă de la primele ore ale zilei, atunci când ar fi trebui să iasă pe traseu, în timp ce unii dintre colegii lor au ieşit la lucru, conform programului de lucru. Oamenii prezenţi la autobaza Titan au cerut demisia directorului general Adrian Criţ, potrivit News.ro.

Vasile Petrariu, consilier general PSD, a declarat că protestatarii „îşi asumă toate riscurile şi nu se lasă pradă ameninţărilor”. El acuză faptul că angajaţii STB care au făcut grevă au fost chemaţi la audieri.

„Ne-au făcut plângere penală şi ieri, astăzi şi până marţi suntem chemaţi la Poliţie. (…) E foarte ciudat să constaţi că în zi de sărbătoare se mobilizează toată lumea la indicaţia primarului general – că el s-a exprimat la televizor – şi să cerceteze”, a declarat Vasile Petrariu.

Liderul de sindicat a precizat că el a fost chemat la audieri marţi, la ora 11:00.

Vasile Petrariu, consilierul general PSD şi lider al sindicatului din STB care a declanşat protestul acuză municipalitatea că nu îi respectă pe angajaţii societăţii de transport public.

„Nu îi respecţi pe salariaţi, acuzându-i că fură, că vând piesele care nu există. Ce răspuns să are de la salariat?

Ar fi foarte bine dacă s-ar întâmpla acest lucru (să protesteze şi angajaţii Metrorex)

Oamenii îşi exprimă doleanţele şi îşi arată nemulţumirile. Cei care decid soarta şi a noastră şi a tuturor n-au nicio responsabilitate? Pe ei nu îi interesează faptul că nu circulă transportul?

Întrebat de ce nu a ales să protesteze respectând legea, Petrariu a spus că au existat mai multe demersuri prin care a adus la cunoştinţa conducerii nemulţumirile angajaţilor.

„Avem peste 10 adrese care a fost inclusiv către primarul general, Consiliul de Administraţie, directorul general şi toate s-au încheiat cu o notă prin care am arătat această stare de nemulţumire. Nu a fost nimeni sensibilizat.

Faptul că nu respectă legea ei, cei care ar trebui să o respecte, nu contează lucrul ăsta? Ne uităm numai în zona celor suportă aceste condiţii? Salariaţii care lucrează în condiţiile astea, care au nişte salarii mizere…”, a mai spus liderul de sindicat STB.

Conducerea Societăţii de Transport Bucureşti le cere în continuare angajaţilor să-şi reia activitatea şi să-şi îndeplinească obligaţiile. Duminică, 25% din parcul auto se află în trafic, mai exact 82 de tramvaie din 181, 65 de troleibuze din 86 şi 15 autobuze din 460.

Angajaţii STB protestează şi duminică, deşi greva a fost declarată ilegală printr-o decizie a instanţei.

Greva STB continuă a patra zi. Anunţul conducerii: „Pagubele înregistrate pun în pericol locurile de muncă ale tuturor angajaţilor”

Sâmbătă după-amiază, directorul general Adrian Criţ a avertizat că orice continuare a grevei ilegale poate duce la riscul de insolvenţă.

”Pagubele înregistrate în cele trei zile de grevă ilegală sunt estimate în momentul de faţă la o valoare de aproximativ 14 milioane de lei, acestea punând în pericol locurile de muncă ale tuturor salariaţilor. În cazul în care această grevă ilegală nu încetează, veniturile vor continua să scadă, astfel încât fondul de salarii poate fi iremediabil afectat.

În cadrul şedinţei, Consiliul de Administraţie a decis, ca soluţie de deblocare a crizei actuale, să nu se efectueze cercetări disciplinare pentru angajaţii care vor intra de astăzi în traseu, în condiţiile în care nu există fapte de natură penală. Toţi salariaţii care vor împiedica accesul în traseu a altor colegi, vor fi cercetaţi disciplinar conform Regulamentului Intern”, a transmis directorul general STB Adrian Criţ, potrivit News.ro.

Citeşte şi: Nicuşor Dan, ameninţări cu desfacerea contractului de muncă pentru angajaţii STB care nu încetează greva. Număr de urgenţă pentru vatmanii şi şoferii ameninţaţi de sindicalişti: Vremea sindicalistului mafiot în România a apus

Tot sâmbătă au avut loc conflicte între şoferii care voiau să reia lucrul şi cei care voiau continuare grevei. În aceste condiţii, primarul general Nicuşor Dan anunţând înfiinţarea unui număr de telefon special pentru semnalarea unor astfel de situaţii, astfel încât poliţia să intervină.

Citeşte şi: Autobuz STB ieşit pe traseu, vandalizat cu grevişti. Cum s-au răzbunat pe un coleg

Sâmbătă seară, Nicuşor Dan a afirmat că Depourile STB Colentina şi Titan funcţionează în integralitate şi că la numărul de telefon dedicat au fost deja primite reclamaţii despre intimidări şi agresiuni ale liderilor sindicali la adresa şoferilor şi vatmanilor care vor să iasă pe traseu.

De cealaltă parte, sindicatul din STB condus de consilierul general PSD Vasile Petrariu a transmis printr-un comunicat că nu a iniţiat şi nu a organizat protestul angajaţilor şi ca s-a poziţionat ca un factor de echilibru şi ca avertizor care a adus la cunoştinţa conducerii nemulţumirile salariaţilor.

Ei l-au acuzat pe Nicuşor Dan că încearcă să bage pumnul în gura salariaţilor, în loc să vină cu soluţii pentru aplanarea conflictului, pe care ei îl numesc ”spontan”. Sindicalişţtii au avertizat încă de sâmbătă seară că duminică dimineaţă vor decide dacă ies pe traseu.


loading...
Partenerii noștri