Grigore Cartianu s-a retras din concursul pentru un post în CNA: E mai important să vorbesc liber decât să tac instituţional

Jurnalistul Grigore Cartianu, care îşi anunţase candidatura pentru un post de membru în CNA, nu s-a prezentat marţi la audierile din Comisiile reunite pentru cultură din Parlament, considerând că şedinţa a fost programată într-o zi în care cele mai importante instituţii europene arată României drumul greşit pe care evoluează, de când ţara este condusă de PSD şi ALDE.

RomaniaTV.net
13 nov. 2018, 14:07
Grigore Cartianu s-a retras din concursul pentru un post în CNA: E mai important să vorbesc liber decât să tac instituţional

„În urmă cu trei săptămâni mi-am depus candidatura, pe cont propriu, pentru o poziţie de membru al CNA cu gândul de a contribui la însănătoşirea unei instituţii grav bolnave. Experienţa în presă şi buna-credinţă ar fi fost garanţiile mele în această direcţie. Mi-am asumat inclusiv restricţiile impuse de Codul etic al membrilor CNA, pe care le consider aberante, neconstituţionale şi pe care m-aş fi străduit să le abolesc. Am acceptat că nu mai pot participa, pentru o perioadă, la emisiuni televizate fără mandat din partea CNA. Gravitatea zilei de astăzi m-a convins însă că nu-mi pot permite să tac atunci când ţara se află în mare pericol. Mi se pare mai important să vorbesc liber decât să tac instituţional. În vremuri normale, ar fi fost mai important, poate, să acţionez din interiorul CNA; dar vremurile nu sunt deloc normale”, şi-a motivat Cartianu absenţa din Parlament într-o scrisoare adresată membrilor Comisiilor de cultură.

În opinia sa, audierile din Comisiile reunite de cultură au fost programate într-o zi cu o „încărcătură specială, în care instituţii europene arată României drumul greşit pe care evoluează de aproape doi ani, de când este condusă de majoritatea PSD-ALDE”.

„Am decis să nu mă prezint astăzi în faţa Comisiei. Unora dintre dumneavoastră v-aş fi spus vorbe grele, iar dumneavoastră mi-aţi fi tăiat microfonul. Nu, mulţumesc. N-am vrut să vă dau această ocazie. După două amânări consecutive, s-a întâmplat ca audierile să fie programate într-o zi cu o încărcătură specială, cu o tensiune rar întâlnită în ultimii 28 de ani. O zi ruşinoasă pentru ţara noastră. Este ziua în care cele mai importante instituţii europene – Parlamentul European şi Comisia Europeană – arată României drumul greşit pe care evoluează de aproape doi ani, de când este condusă de majoritatea PSD-ALDE”, susţine Cartianu.

Jurnalistul le reproşează parlamentarilor PSD şi ALDE că şi-au urmărit interesele de partid şi nu reprezintă interesele românilor.

În opinia sa, Comisia de cultură ar trebui să vegheze la buna funcţionare a Consiliului Naţional al Audiovizualului, dar acest lucru nu se întâmplă. „CNA este una dintre instituţiile capturate ale României. O instituţie excesiv politizată, părtinitoare, care nu-ţi respectă principala obligaţie: aceea de a impune respectarea Legii audiovizualului”, mai afirmă Cartianu.

Grigore Cartianu şi-a depus candidatura pentru un loc de membru în CNA, el nefiind susţinut de vreun partid sau instituţie.

Comisiile reunite de cultură ale Parlamentului au avizat favorabil marţi şapte candidaţi pentru posturile rămase vacante în Consiliul Naţional al Audiovizualului. Cei şapte candidaţi pentru funcţia de membru în CNA avizaţi de Comisiile de cultură ale Parlamentului sunt: Nicolae Bălaşa, Monica Gubernat şi Elena Sorescu (PSD), Alexandru Cristea (PNL), Eva Borsos Orsolya (UDMR), Cristina Ancuţa Pocora (din partea Administraţiei Prezidenţiale) şi Răsvan Popescu (din partea Guvernului).