Grindeanu: „Klaus Iohannis nu a înţeles mesajul dat de români. Vor realiza că singura variantă e cea propusă de PSD”

Prim-vicepreşedintele PSD a afirmat că se pare că şeful statului Klaus Iohannis nu a înţeles mesajul pe care l-au dat românii la vot, la alegerile parlamentare, iar social-democraţii pricep să respecte etapele constituţionale.

16 dec. 2020, 17:12
Grindeanu: „Klaus Iohannis nu a înţeles mesajul dat de români. Vor realiza că singura variantă e cea propusă de PSD”

Sorin Grindeanu

a adăugat că ponderea de aproximativ 35% pe care social-democraţii o au în noul Parlament nu poate fi ignorată şi există şi decizii ale Curţii Constituţionale în acest sens.

„Se pare că preşedintele Klaus Iohnanis nu a înţeles mesajul dat de români, iar noi înţelegem mesajul dat de români prin vot şi anume să respectăm etapele constituţionale. Etapele, ţin să îi reamintesc, pas cu pas, cum ar spune un clasic în viaţă, pornesc de la constituirea Parlamentului.

După constituirea Parlamentului au loc consultări şi toate etapele care urmează. Nu am nici cel mai mic semn de întrebare că vor realiza că singura variantă e cea propusă de PSD, o variant stabile care să scoată România din criza sanitară şi economică. Variantele negociate în week-end, în diverse locaţii, nu sunt variante stabile pentru România.

Noi am mers luni la consultări oferind o variantă stabilă care să treacă ţara de această perioadă. Asta credem că este soluţia bună pentru România”, a declarat Sorin Grindeanu, miercuri într-o conferinţă de presă la sediul PSD, întrebat despre faptul că preşedintele Iohannis a spus că nu va desemna un premier de la PSD dacă nu negociază o majoritate parlamentară cu alte partide.

Grindeanu a fost întrebat dacă PSD ia în calcul un boicot la constituirea noului Parlament, convocat de şeful statului pe 21 decembrie.

„Ceea ce luăm în calcul tot timpul este să respect votul dat de români, iar votul a spus că PSD are aproximativ 35%, cu tot cu redistribuire. Există decizii ale CCR care spun clar cum sunt repartizare conducerile celor două Camere şi în comisii. Noi vom utiliza toate pârghiile legale ca votul românilor să fie respectat. Acestea sunt regulile. Totul în acord inclusiv cu deciziile CCR”, a declarat prim-vicepreşedintele PSD.

Chestionat mai departe care ar fi pârghiile legale pe care le va folosi PSD, Sorin Grindeanu a replicat că are încredere că vor fi respectate deciziile CCR, conform News.ro.

„Ceea ce nu poate să facă niciun moment această gaşcă a pierzătorilor este să treacă peste această pondere pe care o avem în Parlament, cea de 35%. Ea nu poate fi ignorată, noi vorbim de un stat european, un stat de drept, care contrar a ceea ce vrea această gaşcă de pierzători, este să respecte deciziile CCR. Nu aş vrea să speculez mai mult şi că vor trece peste deciziile CCR, şi cred că vor respecta. E credinţa noastră şi votul dat de cetăţeni”, a afirmat Grindeanu.

Referitor la ce comisii parlamentare s-ar cuveni PSD, în baza ponderii de reprezentare în Parlament, Grindeanu a spus că ceea ce defineşte un PSD european sunt domeniile care ţin de educaţie, sănătate şi muncă, însă strategia va fi discutată în următoarele zile de grupurile partidului la Cameră şi Senat, cât şi de conducerea social-democrată.

Sorin Grindeanu spune că primul pas este constituirea Parlamentului

„Noi vom merge în paşii constituţionali. Înţeleg că preşedintele a convocat noul Parlament pe 21 decembrie, după care e normal, fie că eşti la putere, fie în opoziţie să ai discuţii pe funcţiile, pe ponderea dată pe fiecare partid, să ai funcţii de conducere. Cred că lucrurile care definesc un PSD european, cele care ţin de muncă, de educaţie şi de sănătate, pentru că noi am dus în Parlament cei mai buni specialişti în domeniul sănătăţii, aceste lucruri cred că sunt obligatorii pentru noi, dar vă repet, tot ce ţine de strategia în Parlament, va fi discutată zilele următoare, premărgătoare datei de 21 decembrie luni, când în grupurile de la Senat şi de la Cameră şi în Consiliul Politic Naţional se vor lua decizii. Sunt lucruri care se vor decide atunci”, a completat Grindeanu.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, referindu-se la posibilitatea formării unei coaliţii de stânga, că din informaţiile sale, PSD nu negociază cu un alt partid sau mai degrabă niciun alt partid nu negociază cu PSD.

Şeful statului a calificat drept „pur şi simplu fals” acel narativ al PSD potrivit căruia ei au câştigat alegerile. În ceea ce priveşte posibilitatea ca PSD să boicoteze reunirea noului Parlament, preşedintele a afirmat că nu există niciun motiv să facă aşa ceva.

Citeşte şi: Alexandru Rafila, după autopropunerea lui Orban ca premier: „Mi se pare destul de ciudat”