Gruia Stoica rămâne în arest la domiciliu

Publicat: Marţi, 19 August 2014 19:40 // Actualizat: Marţi, 19 August 2014 19:55 // Sursa: romaniatv.net

Magistraţii Curţii de Apel Ploieşti au dispus, marţi, menţinerea arestului la domiciliu în cazul lui Gruia Stoica, patronul companiei Grup Feroviar Român (GFR), care este acuzat de cumpărare de influenţă în legătură cu o licitaţie organizată de Complexul Energetic Oltenia, informează Agerpres.

Foto: ziuanews.ro

Potrivit reprezentanţilor Curţii de Apel Ploieşti, instanţa a constatat că se menţin temeiurile care au determinat luarea măsurii arestului la domiciliu în cazul inculpatului Gruia Stoica şi a dispus menţinerea acestei măsuri. Decizia poate fi contestată în termen de 48 de ore de la pronunţare.

Omul de afaceri Gruia Stoica a fost trimis în judecată la data de 12 februarie, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de cumpărare de influenţă, alături de avocatul Doru Boştină, acuzat de trafic de influenţă.

La data de 18 iunie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis cererea de strămutare formulată de Gruia Stoica, care a invocat presiunea mediatică asupra cazului său, instanţa dispunând mutarea dosarului de la Curtea de Apel Bucureşti la Curtea de Apel Ploieşti.

Potrivit DNA, în luna mai 2013, SC Complexul Energetic Oltenia SA (CEO) Târgu Jiu a lansat public procedura de licitaţie ce avea ca scop încheierea acordului cadru şi a contractelor subsecvente având ca obiect 'Servicii de transport feroviar de cărbune' pentru sucursala Electrocentrale Craiova II, sucursala Electrocentrale Işalniţa şi sucursala Electrocentrale Turceni.

Conform fişei de date a achiziţiei, valoarea estimată a contractului era de 473.068.410 lei, fără TVA (195.079.200 lei pentru SE Turceni, 105.414.600 lei pentru SE Craiova II şi 172.574.610 lei pentru SE Işalniţa).

La data de 17 ianuarie 2014, CE Oltenia a transmis invitaţii de participare la procedura în cauză (organizată conform normelor interne ale autorităţii contractante) către CFR Marfă, SC Grup Feroviar Român SA Bucureşti (GFR) şi alte trei societăţi comerciale.

Termenul de depunere a ofertelor de către societăţile comerciale dispuse să ia parte la procedura de licitaţie era data de 29 ianuarie 2014.

CFR Marfă şi-a manifestat intenţia de a participa la procedura de achiziţie a serviciilor de transport feroviar de cărbune pentru cele trei sucursale aparţinând Complexului Energetic Oltenia şi prin urmare a cerut să i se elibereze documentaţia de atribuire (fişe de date, caiet de sarcini, model de contract subsecvent, model de acord cadru).

Potrivit rechizitoriului, la data de 22 ianuarie 2014, Gruia Stoica, persoană care controlează GFR SA, membră a grupului Grampet, i-a promis avocatului Doru Boştină că-i va da suma de 3 milioane euro pentru ca acesta să îşi exercite influenţa pe care a lăsat să se creadă că o are asupra directorului general al CFR Marfă (funcţionar public), pentru a-l determina să îşi încalce atribuţiile de serviciu şi să-i comunice preţul oferit de societatea pe care o conduce, la licitaţia din 29 ianuarie 2014, aşadar să divulge date confidenţiale.

Acest demers avea ca scop adjudecarea de către Gruia Stoica a contractului ce făcea obiectul licitaţiei, respectiv transport cărbune de la nivelul Complexului Energetic Oltenia.

Procurorii susţin că, în acest context, avocatul Boştină i-a promis lui Gruia Stoica faptul că va înlesni, în schimbul sumei de 3 milioane euro, aflarea ofertei de preţ şi va folosi pentru realizarea traficului de influenţă un intermediar care poate exercita influenţa directă asupra directorului general al CFR Marfă.

loading...
3 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Gruia Stoica Gruia Stoica arest la domiciliu Gruia Stoica GFR
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
19 aug 22:08
Răspunde | Votează email 0 email
CRISTI
Tupeu si nesimtire la maxim ? “Prin intermediul Directiei de Achizitii de la CFR Călători, s-a încredinţat ilegal unei firme controlate de afaceristul Gruia Stoica un contract de reparaţii automotoare a cărui valoare poate ajunge la multe milioane de euro. Imediat după ce Gruia Stoica a fost reţinut pentru încercarea de trucare a unei licitaţii de transport feroviar de marfă,fostul manager CFR Călători, Valentin Dorobanţu et comp. a încheiat un acord-cadru pentru reparaţii de automotoare cu o firmă controlată de afaceristul gălăţean, dar care până acum nu a mai efectuat asemenea servicii feroviare. Încredinţarea acestui contract a fost pregătită cu mult timp înainte de semnare de către Valentin Dorobanţu, botezat de ceferişti “Smart”, pentru şmecheriile pe care le regizează în zona transportului feroviar de călători. Practic,fostul manager de la CFR Călători a făcut demersuri serioase încă din vara anului trecut pentru a ajuta firmele lui Gruia Stoica să prospere pe spatele companiei de stat si prin castigarea acestui contract?” DNA, DIICOT, Corpul de Control al Ministrului Transporturilor, Curtea de Conturi,ANRMAP, etc. sa controleze toate, deci , toate dosarele de achizitii “in totalitate legale” din perioada 2013-2014 de la CFR Calatori? Ar fi interesant si nu numai…
19 aug 20:03
...Român (GFR), care este acuzat de cumpărare de influenţă în legătură cu o licitaţie organizată de Citește mai departe… >>>>Citeste tot >>>> ...
19 aug 19:59
...cazul lui Gruia Stoica, patronul companiei Grup Feroviar Român (GFR), care este acuzat de cumpărare de influenţă …read more ...
1
EUR
4.7667
RON
18 Nov
noapte 10 °
zi 18 °
Ultimele joburi adaugate
24 H